atatürk ü eleştirmek

entry108 galeri1
    2.
  1. Öncelikle Atatürk'ü eleştirmek diyorsunuz ya. Eleştirin abicim eleştirin.

    Siz sadece Atatürk'ü eleştirmek deyip duruyorsunuz. Merak etdim neyini eleştireceksiniz. Yıllardır aynı terane. Siz çıkarın ağzınızda ki baklayı.

    Ama sizde biliyorsunuz o boş laflarınızı söylerseniz bizim olayların gerçeğini açıklayabileceğimizi. Boşa tatava yapmayın.
    3 ...
  2. 98.
  3. Doğrusuyla yanlışlarıyla bir insanı eleştirmektir. Herhangi birini eleştirmekten farkı yoktur.
    1 ...
  4. 99.
  5. Eleştirmek kendi içinde olumlu ve olumsuz bir yapı barındırır ve herkes eleştirilebilir. Tabi burada şu önemli eleştirinin dayanağı ve bu dayanağın gerçeklik delilleri. Bu ikisi olmadan yapılacak olan şey olumlu eleştiri olsa bile palavra atmaktan ibarettir.

    Özellikle tarihi kişilikler, bilinen dini kişilikler vb. pek çok kişi herkes değildir bu yüzden onları eliştirmekte herkesi eleştirmek gibi ele alınamaz. Yukarıda söylediğim gibi özellikle bu kişiler eleştirilecekse dayanak ve gerçeklik konusunda çok dikkatli olunmalı.
    0 ...
  6. 100.
  7. önce belirtmek isterim ki, olmasaydı olurduk ama Kayseri doğu sınırımız, Bursa ve izmit(belki de Sakarya) batı sınırımız olurdu(serv). sonra asıl konumuza gelelim. bir öğretim görevlisine yazdıklarım;

    --alıntı--
    Hocam yazmasam unuturum. Kendime yazmanın da bir anlamı yok. Size yazayım dedim.

    Konu kısmen Atatürk kısmen yerlileşme üzerine.

    http://www.atam.gov.tr/de...ilafetle-ilgili-gorusleri
    Burayı okumaktaydım.

    E bölümünde Atatürk'ün "efendi" sözcüğünü rumca olarak belirtmesine takıldım. Baktım, TDK'da efendi sözcüğünü rumca biliyor. Rumca efentis olarak geçiyormuş. Bu arkadaşlar bizim efe sözcüğünü almışlar, allamışlar pullamışlar yutturmuşlar. Efendi sözcüğü Türkçedir. "Beğendi, kazandı, alındı" gibi sözcükler ne kadar Türkçe iseler, efendi sözcüğü de Türkçedir.

    Sonra dedim, Atatürk eleştirilebilir biridir. Bu anlayışa yeni varmasam da beni eyleme geçiren bu efendi konusu oldu.

    Atatürk'ü neden sevdiğimi düşündüm. Dilimize uygun bir alfabeye(abeceye-elifbeye) bizi kavuşturmakla kalmadı, geometri terimlerinin bir çoğunu Türkçeleştirdi. Bu, Atatürk'ü sevmek için yeterli bir neden iken, "varlığı ile Serv uygulamaya geçmeden kaldırılabildi. Atatürk olmasaydı Ankara'da bir meclistir falan kurulması durumu da olmayacaktı. Dolayısıyla Vahdettin hükümetinin Serv kararını bozacak bir irade de ortada olmayacaktı" şeklinde düşündüm.

    Peki neden eleştiriyorum diye de sordum kendime. Başkalarının(çoğunluğun) eleştirme yöntemleri ve biçimleriyle eleştirmediğimi anladım. Dedim, "yahudi hahamların giyim şeklinin memuriyete uygulanması bir hatadır ancak masonların ciğerini bilen Atatürk, bu ülkeye memur sisteminin en iyi onların giyim biçimlerinin toplumca benimsendiğini göstererek mi uygulatmak istedi." Bilmiyorum, en azından bir mantığa dayandırabildiğim için de mutluyum.

    Geometri kısmına geri dönelim. Geometrik terimleri Türkçeleştiren Atatürk(halen eleştiriyorum), neden geometri sözcüğünü Türkçeleştirmedi? Bu olanak vardı. Geo(yer)+metri(ölçü) birleşimiyle yerölçümü adı uygun oluyor. Kafada canlandıralım. "Yerölçümü dersinden 100 aldım" diyen öğrenciler, bu dersi daha fazla benimsemez miydi? insan hayatı özünde, ailesinde arar. Aile, akraba ve çevresinin kullandığı sözcükler ile okulda ilgilenen çocuk, daha fazla başarı sağlar eğitim hayatında. Örnek mi verelim?

    Ar = 100 metrekare. Türkçe olmadığı savunulsa da tamamen Türkçedir. Ar sözcüğü Türkçede ölçümle ilgili değildir ancak ar sözcüğünü ilk ne zaman namus, iffet ile ilişkilendirmişiz bilemiyorum. Arka sözcüğünden anladığımız, ar sözcüğü geri anlamına gelmektedir. ilginçtir, at sözcüğü de ileri anlamına gelir. ingilizce diline attack olarak geçmiştir. Back sözcüğü için de aynı şeyi söyleyebiliriz.

    Yerölçümünü(geometriyi) nasıl daha Türkçeleştirirdik bir bakalım.

    Ar = 100 metrekare
    Dekar = 10x100 metrekare
    Hektar = 100x100 metrekare

    Neymiş? Dek bir sayıymış. Hekto da bir sayıymış. Türkçe karşılıklarını üretelim.

    Ölçü sözcüğünü 100 alalım ve bunu hiçbir öğrenci unutmasın. Sonra üst üste bindirelim bakalım.

    Ölçüalan = 100 ölçükare
    Ölçüonalan = 10x100 ölçükare
    Ölçüyüzalan = 100x100 ölçükare

    Konuyu farklı bir açıdan ele alalım.

    0,001 metre = milimetre (mm)
    0,01 metre = santimetre (cm)
    0,1 metre = desimetre (dm)
    1 metre (m)
    10 metre = dekametre (dam)
    100 metre = hectometre (hm)
    1000 metre = kilometre (km)

    Bunların Türkçe karşılıklarına gelelim. Öztürkçe demiyorum, Türkçe zaten öz, duru bir dildir. (He, ben de Türkçe aşığı falan değilim. Sadece Türküm. Bir toplumun bilimde ilerlemesi için ailesi, dolayısıyla kan belleği(hafızası) yoluyla bildiği sözcükleri kullanarak çalışması gerekir. Telefonu almak ile telefonu yapmak arasındaki fark gibi.)

    0,001 ölçü = binölçü (bö)
    0,01 ölçü = yüzölçü (yö)
    0,1 ölçü = onölçü (oö)
    1 ölçü (ö)
    10 ölçü = ölçüon (öo)
    100 ölçü = ölçüyüz (öy)
    1000 ölçü = ölçübin (öb)

    ingilizcede göstermiş olduğum gibi ön-son ilkesi falan da yok. Santi(century) yüzyıl anlamında. Santimetre deyivermişler. Tamamen matematik gibi geliştirilebilen bir dilimiz var. Matematik sözcüğü üzerinde de bir ara durmak istiyorum. Neler çıkacak bakalım.

    Saygılar sunarım.

    --alıntı--
    2 ...
  8. 4.
  9. Eleştirmek normaldir. Ama haddini asanlara tahammül yok.
    2 ...
  10. 106.
  11. Kızılmaması gereken durumdur. Herkes bir konu hakkında aynı düşünmeye mecbur değildir. Ancak Atatürk'ü elestirenler genelde hakarete varan yorumlar yaptigi icin tepki cekiyor. Saygi duyacaksiniz amk cocuklari.
    2 ...
  12. 107.
  13. eleştiri bilgi ile mümkün olur. varsa bir bilgin buyur.
    eleştiri adına orospu çocukluğu yapanlar ne yazık ki daha çok, amaç öğrenmek değil.

    ben eleştire eleştire "lan bu adam harbiden inanılmazmış" a geldim. soruyu sordum, cevabı aradım, cevabı gördükçe dahada sevdim.

    önemli not: mustafa kemali, kalbi bozuk olan, türk düşmanı olan, güzeli sevmeyenler sevemez, anlayamaz ama azıcık karakteri varsa düşmanı bile olsa yapabildikleri yüzünden saygı duyar.
    1 ...
  14. 108.
  15. eleştirebilecek bir şeyi olsa eleştir de, ben zorlarım şartları yine de eleştiririm dersen eleştir tabi...
    0 ...
© 2025 uludağ sözlük