''Atatürk'' çiçeğinin adını, çiçeği bulan Wanderbit Üniversitesi profesörlerinden Dr.Kirk Landin'imiş efendim ve çiçek dünyada bu isimle anılmaktaymış .
italyanlar bu çiçeğe "stella di natale" yani "noel yıldızı" derler. eğer noelde bir italyan ailenin evine davetliyseniz, bu çiçekten bir tane götürünüz, çok makbule geçer. aylar sonra gittiğinizde "bak senin getirdiğin stella hala ne kadar güzel, çok teşekkür ederiz tekrar" lafını duyar, mutlu olursunuz.
literatüre bu isimle kaydedilmiştir. çiçeği bulan Wanderbit Üniversitesi profesörlerinden doktor Kirk Landin çiçeği bulduğunda bu ismi vermiştir. her ülkenin kendi dilinde farklı isimlerle söylenir fakat azıcık okuma yazması olan birisi 'milliyetçi olsun ya da olmasın' botanik ilmine azıcık merak saldığında çiçeğin adının bu olduğunu bilir. lakin tabi ki pazarlarda seralarda bu çiçeği satan toprak üstadları ticari amaçlarla işini yaptıklarından çiçeğin bilimsel ismini kullanmazlar. bu da gayet normaldir.
ayrıca özünde sadece kırmızı renk olmakla birlikte botanik kimyagerleri çiçeğe labaratuvar ortamlarında farklı renkler de katabilmiştir.
--spoiler--
ismini ata'dan alınca bir başka seviyor insan
--spoiler--
şu sıralar yapraklarının kendini bıraktığı bir türlü canlandıramadığımız kırmızı yapraklı çiçek. mevsimsel mi veya başka bir nedeni mi var! yoksa ben mi yetiştiremiyorum diye hayıflanıp duruyorum.
Çok güzel bir çiçektir. Alttaki yaprakları yeşil üst tarafındakiler ise kırmızıdır. Küçük kümecik halinde sarı sarı çiçek açacaktır. Yurt dışında noel yıldızı adı ile tanınmaktadır.
yaprakların kızarması için belli dönemlerde çiçeği en az 14 saat zifiri karanlıkta bırakmak gerekiyormuş. kısa süre de olsa ışık alırsa kızarma gerçekleşmiyormuş.
aklıma nereden geldiyse kesin yoktur ama yine de google'a bi atatürk çiçeği yazayım dedim. ciddi ciddi çiçeğe de atatürk ismini vermişler lan. şaka falan mı bu?