Atatürk milliyetçiliği bunu gerektirir zaten. Din, dil, ırk ayrımı yapmadan bu ülke topraklarında yaşayan herkese türk demiştir. Bunu yaparken de benim tahminim, türk kelimesinin anlamından yola çıkmıştır. Zira birçok anlamı olan bu türk kelimesi, bu topraklardaki herkesi bağlar.
atatürk , kürtlerin potansiyel başkaldırışını önceden görerek onları konya , izmir vb. şehirlere bir kısmını göç ettirmiştir fakat 3 karısı ve 47 çocuğu olan bir toplumun kısa sürede tekrar bu denli kalabalık yaratacağını tahmin etmemiştir.
keza kurtuluş savaşında doğuda hepimiz gibi onlar da savaştı.
urfa boşuna şanlı önadını almadı.
bu yüzden atatürk'n yaptığı ayrımcılık değildir , vatanın bütünlüğünü korumaya yönelik harekettir.
atatürk şu an samsun'dan bir daha gelse, önce en kısa sürede pkk'yı bitirirdi. kürt kökenli vatandaşların da türk milletinin fertleri olduğunu tekrar belirtirdi ve kendini buraya ait görmeyenleri postalardı. sorun kalmadığı için kürt kökenliler de kültürlerini istedikleri gibi yaşarlar ve kimseden tepki görmezlerdi. türk milleti yeniden tek vücut olurdu.
doğrudur o sadece elit ve geri kalanlar olarak ayrım yapardı. mesela, köylü milletin efendisidir der ama köylülerin ankara'nın belirli caddelerine girmelerini yasaklar, ankara'nın modern ve çağdaş çizgisini bozuyor oldukları için.. sırf bu sebeple şiir ve şarkılarında paşanın kıçını yalayan aşık veysel köylü kıyafetinden dolayı polisler tarafından ulus'a alınmaz ve hazreti göremez. yesinler atatürkünüzün gayrı ayrımcılığını..
(bkz: esenbua)cevap verilirken az biraz bilgi sahibi olunması gereken tespit.
18 kürt isyanı denilen osmanlı zamanında olan isyanlardır.atatürk'ün bunlarla ilgisi yoktur.doğudaki isyanların benzeri batıdada olmuştur.menemen(izmir),düzce,anzavur(balıkesir),konya delibaş mehmet isyanları vb. hepsi kurtuluş savaşı sırasında mustafa kemal ve ankara hükümetine karşı yapılmıştır.bu gerçek bilindiğinde atatürk zamanında yapılanların sadece doğuya özel olmadığı görülür.atatürkün türkiyede yaşayan bir millet veya inanç grubu ile sorunu olmamıştır.