atatürk dolmabahçe saraylarında bolluk içinde gününe gün katarken,
kazım karabekir izmir suikasti gibi bir senaryo ile atatürk tarafından, kurtuluş savaşında onurunun kurtardığı adamın idama yolladığı bir mahkumdur.
atatürk strateji olarak hiçbir yol izleyememiştir savaşlarda,
kazım karabekir büyük zaferlerin mimarı olmuştur.
kazım karabekir bizdendir,
atatürk bizden değildir.
kazım kara bekir ; ülkeye bunca yaptıklarından sonra , izmir zindanların çürümüş daha sonra ankara zindanlarına atılmıştır.
atatürk ; daha sonra kıyamamış ve zindandan çıkartmıştır ve onu sefalete mahkum etmiştir.
Karabekir, Atatürk;ün ölümüne kadar göz hapsinde tutulur. Yürüyüşe çıksa peşinde sivil polisler vardır. Evi basılır, kitapları evrakları alınır. Geçim zorluğu çeker. Hastalanan kızının doktor parasını karşılamak için, eşinin annesinden kalma mücevherini sattırdığı günleri olur. Artık devamlı yazmakta, yazmaktadır. Elimizdeki eserlerini biraz da o yıllara borçluyuz. Atatürk hayatını kaybeder etmez, tekrar itibarı iade edilir. 1939;da istanbul Milletvekili, 1946;da TBMM başkanı seçilir. Ölümüne kadar bu görevde kalır.
iftiracı diktatör ölmüş, Karabekir;in itibarı iade edilmiştir. Atatürk;ün tepeden inmeci, eğitime, iknaya, örnek olmaya, önem vermeyen ;modernleştirme; yöntemlerine karşıydı. ;Bu şekilde yapılan devrimlerin geri tepmesi kaçınılmazdır, korkarım ki elli sene sonra sokaklarda kara çarşaflılar görürsünüz; dediğini, hayatta olan kızı aktarmaktadır. Zaman Karabekir;I haklı çıkarmıştır.
Karabekir;in göz hapsinde geçirdiği yıllarda, Atatürk;ün demirbaş genel kurmay başkanı Mareşal Çakmak;tır. Son bir yılı hariç sürekli başbakanı da ismet inönü;dür. Bu iki tarihi kişilikten, Kazım Karabekir tarafından ;istiklal Harbimiz; kitabının bir çok yerinde bahsedilmektedir. Ben bunlardan ikisini alarak bitireyim, tarih kimleri yükseltiyor, kimleri gölgede bırakıyor, düşünmeye değer.
bu iki şahsın karşılaştırılması kadar abes bir şey olamaz. kazım karabekir bizdendir diyen ve ölmüş adam üstünden rant sağlayan cahiller onu bizden mi soğutacaksınız acaba. sizin tarihiniz yok arkadaşım. tarihte kazım karabekir gibi sırf namazında niyazında diye adamları sahiplenemezsiniz. onlar hepimizin atasıdır. siz sadece kendi tarihinizi oluşturmaya çalışan zavallılarsınız. biraz sabredin atalarınız oluşmaya başladı zaten şöyle bi 20 - 30 sene sonra feto, tayyip gibi atalarınız sizin tarihinizin aydınlık fakat bizim tarihimizin en kara sayfalarında varolacak.
yerinde olmayan karşılaştırmadır. atatürk ve kazım karabekir'i birbirlerine tam anlamıyla düşmanmış gibi yansıtmak ancak art niyet veya bilgisizlik kokar.
her ikiside vatanın kurtulması yolunda büyük sorumluluklar almış ve mücadele etmiş kişilerdir. cumhuriyet'in kurulmasından sonra bazı konularda fikir ayrılıklarına düşmüş olmaları onları birbirine düşman yapmaz veya onların kişiliklerini baltalamaz. kazım karabekir'in dindarlığı üzerinden atatürk'e ya da atatürk'ün yöneticiliği üzerinden kazım karabekir'e saldırmak ancak önyargı göstergesi olabilir.
atatürk'te, karabekir'de bir impatorluğun çöküşüne tanık olmuş insanlardır. çöküşün yarattığı travmayı, acıyı, ızdırabı yaşamış ve bu durumu kabullenmeyip mücadele vermiş insanlardır. günümüzün en yüksek konumunda ki yöneticileri dahi, bu kişilerin yaşam tecrübesi karşısında "bebe" kalırken, sıradan insanların boş söylemlerle onları eleştirmesi kabul edilemez.
cumhuriyet kurulduktan sonra siyasi alanda gerçekleşmiş bir mücadeledir. ne var ki mevcut iktidar durumu itibariyle pek eşit şartlarda geçtiği söylenemez. cumhuriyet öncesinde ise kurtuluş savaşı sürecinde savaş ve diplomasi konularında beraberce çetin bir mücadele vermişlerdir.
atatürk bir fikir adamı ileri görüşlü bir yönetici zeki bir asker gibi birden fazla özellikteyken kazım karabekir sadece üstün yetenekli bir asker vasfındadır.
gereksiz bir karşılaştırmadır. her ikisi de bu ülke için yokluk içinde çabalamış, askeri zaferi getirecek örgütlenmeyi birlikte kurgulamış önemli komutanlardır.
ha askeri zaferin ardından bu ikilinin siyasi beklentileri yol ayrımına girmiş, fikir farklılıkları ve bakış açıları yollarını ayırmıştır. şüphesiz ki her ikisi de askeri zaferin ardından yeniden yapılanan, güçlenen, siyasi, kültürel ve ekonomik açıdan hızla kalkınan bir ülke hayal etmişti, sadece yöntemleri farklıydı. bu farklılık birini yüceltirken diğeri küçültemez, birini büyük diğerini küçük yapmaz, birini lider diğerini yardımcı, birini ast diğerini üst, birini iyi diğerini kötü yapmaz. bunu algılamak için tarih okuma yöntemini müfredat yayınlarından sıyrılarak biraz çeşitlendirmek yeterlidir, zor değil...
savaştan sonra atatürk ün istediği yönde gitmiş, yeni ülke atatürk' ün hayalleri doğrusunda şekillenmiş(en azından şekillendirilmeye çalışılmış)tır. atatürkle karabekir arasındaki fark farklı siyaset gütmeleri ve aralarındaki politika yarışını atatürk'ün kazanmasıdır, hepsi bu. gerçi bu minicik fark aslında bir uçurum demek ya, neyse.