Uluslararası barışın ve dostluğun sağlanmasına destek olan isimlere verilen Atatürk Uluslararası Barış Ödülü AKP hükümetinin aldığı karar nedeniyle artık verilmeyecek.
ilk defa duyulan ödüldür. çok yerindeymiş yalnız. isimler ise kesinlikle hakeden kimselerdir bir örnek olarak bernard lewis, adam iyi bi tarihçidir ve işinin hakkını veriyo. batıyı da doğuyuda orta doğuyu da hıfzetmiş biri. eserlerinde hçbir kuşkuya yer vermeyen bilimsellikten ayrılmayan bir tarihçidir.
barışa katkı sağlayan bir basit memur bile olsa bu şekilde ödüllendirilmelidir. helal.
piçlere dert olan ödüldür, asıl dertleri ödülün isim sahibinin kurduğu nizamda yaşmak. bin kere iktidar da olsalar eşşek gibi bu nizamda yaşayacaklar beğenmeyen siktirir gider...
kenan evren'e verene sormak gerekir hesabını, ama ödülün isminden rahatsız olup zırlamak ayrı şey. ödülün veriliş şeklini ödül kurulunu beğenmezsin o ayrı ama işi atatürk üzerinden alaya alma ipneliğine kimse giremez.
ayrıca güney afrika'dan, afrika ulusal konseyi aracılığıyla gelen resmi açıklama ile ödülü kabul etmeyişlerinin sebebinin atatürk olmadığını açıklanmıştır.
(bkz: samuel huntington) un deyimiyle; ''atatürk'ün mirasını bilinçli olarak reddedenler'' tarafından ciddiye alınmayan ödüldür. mandela'nın kürtler'e yapılan baskı ve eritme politikalarına tepki göstermekten tutun da, kenan evren'in kişiliğine tepki göstermek adına ödülü reddettiğine dair birçok farklı iddia öne sürülür. baskın olan görüş, Mandela'nın kürtler hakkında, kürtler lehine bir tutum takındığı şeklindedir. tabi türkiye gibi, dezenformasyon dehası bir medyaya sahip ülkelerde, şeffaf olmayan idarelerde, bu tür konular halk tarafından tartışıldıkça tartışılır ve en nihayetinde ortaya bir hilkat garibesi çıkar.
atatürk barış ödülü... ilginç bir ödül... atatürk dönemi, dış politikasında bir savaşın yaşanmadığı doğrudur. (batı cephesinde yaşanan savaşlar serisinden sonraki dönem kastedilmektedir.) fakat dersim katliamı, şapka kanunu katliamları, istiklal mahkemesi adaleti!!!, yapılan reformların sebep olduğu isyanlar (bkz: şeyh sait isyanı), bu isyanların bastırılması gibi bir baskı rejimi de ayrıca doğrudur. dolayısıyla barış ödülü, çok iyi bir imaj çalışmasıdır.
işin atatürk ve barış kısmını bir tarafa bırakıyorum.
vakti zamanında, hak ihlalleri bakımından üst sıralarda bulunan, işkence haberleri ayyuka çıkan, götü kalkanın darbe yaptığı, diyarbakır hapishanesi ve diğer hapishanelerde nazi zulmünü aratmayacak barbarlıkların yaşandığı, bir yığın öteki insanın yaşadığı türkiye, hangi hakla insani değerlerin en önemlisi olan ''barış'' ödülünü verme cürretini kendinde bulmuştur bilemiyorum.