Türkiye’nin ilk uçak tasarımcısı ve üreticisidir, Türkiye’nin ilk yerli uçağını üretmiştir.
izmir Seydiköy Hava Mektebi'nde -bugünkü Gaziemir Hava Teknik Okullar Komutanlığı- uçak yapımı projesine devam eder. 1923'te ganimet olarak Yunanlardan ele geçen motorlardan yararlanarak ilk Türk uçağını imal eder. 28 Ocak 1925'de “VECiHi K-VI”adını vermiştir.
Kayseri Uçak Fabrikası'nda 1926-1942 arasında 7 ayrı modelde toplam 212 uçak üretildi. Burada üretilen ilk Fledgling marka uçak, Atatürk'ün emriyle 1932'de iran'a hediye edildi.
1932'de de Eskişehir Tayyare (Tamir) Fabrikası kuruldu. Bu fabrikada 1933'te Selahattin Reşit Alan, Milli Müdafaa Vekâleti-1 (MMV-1) kodlu bir eğitim ve keşif uçağı yapmıştır.
bu başlık adı altında Atatürk'e laf atılması doğru değil. O bahsettiğiniz hadise de Atatürk ölüp ismet inönü'nün de Cumhurbaşkanlığı görevinin 1950'de sona ermesi ve devlette etkinliğini kaybetmesinden sonra gerçekleşen meseledir.
"atatürk" türkiyesinden kastın ne olduğu merak edilmiştir. 1950 lerden beri ülkeyi "sağ" görüşlü muhafazakar kesim yönetiyor. atamızın vefatı malum 1938 senesi. arada 12 senelik bir süreç var sadece. son 20 senedir de başta kimin olduğu malum. gelişen bu teknolojiye rağmen hala "yerli uçağımız göklerde" afişinden başka bir ilerleme yapılamıyorsa 1930 ların şartlarında ( paramparça olmuş bir ülkeyi toplamaya çalışıyorlar üstelik ) atatürk ün nasıl başarmış olması beklenebiliyor ki.
bu görseldeki uçak yerli ve milli imkanlarla üretilmiş bir yolcu uçağıdır ve etimesgut tayyare fabrikası'nın üzerinde uçmaktadır.
etimesgut tayyare fabrikası, atatürk'ün talimatıyla türk hava kurumu tarafından kurulmuştur, ne yazık ki ulu önder bu fabrikanın açılışını görememiş olsa da etimesgut tayyare fabrikası da diğer uçak fabrikalarımız gibi atatürk'ün eseridir. https://galeri.uludagsozluk.com/r/2136377/+
atatürk yeni cihan harbinden çıkmış, osmanlının dış borçlarını ödeyen, imkansızlıklar içinde bir ülkede uçak fabrikası kurdu da tek parti döneminde chpnin içindeki yobazlar (başka parti olmadığından chpde siyaset yapmak zorunda kalanlar, sonra alayı demokrat partiye geçtiler) kapattılar.
1920'li/30'lu yıllar ile milenyumu karşılaştırma hatasına düşmüş saçma bir argüman. 2020 Yılından geriye bakıp "aa ne kadar geri kalmışlar" diye konuşmanın mantıksızlığı apaçık ortada değil mi ben mi yanlış düşünüyorum. 1910'dan 1922'ye kadar bilfiil savaş meydanlarında can vermiş, yıkılmış bir imparatorluğun küllerinden doğmuş bir devletin ilk derdi uçak yapmak olabilir mi? Hangi teknikle yapılacaktı, uçağı yaptın kim pazarlayacaktı, yedek parçasını kim üretecekti, reklamını kim yapacaktı, özel girişimle yapılacaksa krediyi hangi banka sağlayacaktı. Yetişmiş eleman mı vardı memlekette. Laf ola beri gele peh...
Kökeni 1973 yılında Türk Uçak Sanayii A.Ş.'nin (TUSAŞ) kurulmasına kadar gider.
Türk Uçak Sanayii Anonim Ortaklığı (TUSAŞ), 28 Haziran 1973 tarihinde Türkiye'nin
savunma sanayiinde dışa bağımlılığını azaltmak amacıyla Sanayi ve Teknoloji
Bakanlığı bünyesinde kurulmuştur.