milletin bilip bilmeden "atatürk millet mi ki, atatürk milliyetçiliği ne yieaaa eheheh" diye dalga geçtiği milliyetçilik anlayışı. atatürk milliyetçiliği, temellerini atatürkün attığı, türkiye cumhuriyetinin de resmi olarak kabul ettiği milliyetçilik şeklidir. kanuna dayanan milliyetçilik şeklidir. atatürk isimli milletin milliyetçiliği değildir yani, bir akıllı siz değilsiniz koca memlekette.
atatürk milliyetçiliği dediğimiz milliyetçilik şekli, türk milliyetçiliğine çok daha pratik bir yaklaşımla bakan bir milliyetçilik türüdür. ideolojik olarak uyduruktur, çünkü cumhuriyetin pratik ihtiyaçlarında bulur kaynağını. atsızın türkçülüğü, turancılığı daha radikal ve hayalperesttir misal. ha keza, enver paşanınki de öyledir. ziya gökalpin türk milliyetçiliği daha bir kültüre dayalı olduğu için ve esneklik sağladığı için daha uygulanabilirdir ve bu yüzden cumhuriyetin ilk dönemlerinde de ön plana çıkmıştır bu fikirler. atatürk milliyetçiliği ise, bir ulus yaratma projesinin fikri alt yapısını oluşturur. tıpkı II. mahmutun osmanlı milleti, II. abdülhamitin pan-islamizmi gibi... cumhuriyet kurulduğunda elimizde; müslüman-türk bir çoğunluk; ermeni ve rumlardan oluşan bir azınlık; çerkes, kürt, laz gibi müslüman bir etnik azınlık vardı. bu kadar kabataslak bir bakışla bile ahmak olmayan birisi fark edebilir ki, böyle bir ülkede etnik milliyetçilik hoş sonuçlar doğurmaz. kültür milliyetçiliği ise yeterli bir harç değil tek başına. dini ön plana çıkarmanın mantığı zaten yok çünkü atatürkün kurmak istediği devlet bir cumhuriyet. ve bir ulus devlet. işte böyle bir durumda ulus devleti kurabilmenin en iyi yolu, etnisiteyi yok saymadan, kültür, dil, din gibi ögeleri kullanarak, ortak yaşam ülküsüne bol bol atıf yaparak bir ulus inşa etmektir. ulus olmadan ulus devlet olamaz çünkü. bu da "Türkiye Cumhuriyeti'ni kuran Türkiye halkına Türk Milleti denir" şeklindeki akıllıca bir tanımı getirmiştir. ideolojik bakarsanız konuya, bu tanım çok anlamsız görünür. çünkü eğer türk milleti diye türkiye cumhuriyetini kuranlara diyorsak biz, o zaman türkiye kurulmadan önce bu insanlara ne diyorduk? ya da orta asyada bizimle aynı ismi ve tarihi paylaşanlara ne diyoruz? ama işte bu tanımın akıllıca olmasının sebebi, türkiye cumhuriyetinin türklüğü, kendini merkez alarak tanımlamasıdır. yani bu basbayağı modern bir vatandaşlık milliyetçiliğidir.
çöküş dönemlerinde atatürk milliyetçiliği zayıflar ayrışmalar ve dağılmalar mevcuttur.
sonra bir müsibet gelir insanlar ayrıştırmalarının dersini alır türk milliyetçiliği kürt milliyetçiliği zayıflar atatürk milliyetiliğinde birleşirler. aynı şey inanç ayrımları ve irbirine düşen insanlar içinde geçerlidir.
kan görmek ayrışmak isteyenler atatürk milliyetçiliğinden kopuş yaşar. e istediğini de bulur yani .
birleştirici bir anlayıştan uzaklamanın bedeli budur.
sen türkü zorlarsın türk seni zorlar sen ateisti deisti hatta müslümanı zorlarsın şeriat diye onlar seni zorlar.
sonuçta uçurumlar toprak kayması ile atatürk milliyetçiliğinde buluşur.
ha toprak kayması gerçekleşmeden önce yamaçlar diklikleşir boyuna yol alır ağaçlar devilir. sonunda patlak verir.
her taraf yara alır sonucunda bir olur. birleşir.
Atatürk'ün ulus devlet sürecine uyarak ırk kavramını kullanması doğaldır. Kullanılan kavramların hepsi, dil araştırmaları, tarihsel araştırmalar geçmişe yapılan atıflar Türklüğe göndermedir. Kuruluş gayesini dönemsel olarak değerlendirmek politika değişikliği ve dönemsel ihtiyaçlardan kaynaklanmaktadır. Milliyetçiliğin çeşitli sosyal politikalarla uygulaması değişirken tarifi aynı kalmaktadır.Ülkede yaşanan olaylar milliyetçiliği uç olarak göstermiştir. Türkiye milleti diye bir kavram yoktur kavram türk milleti. Arap toplumundada (hatta yakın zamanda) değişimler aynı çelişkide ilerlemekte.Politika uygulayanlar ulu kavramın arkasına kendilerini atfederek, kendilerini bu bağlamda gizleyerek kendi politikalarını uyarlamışlardır. Bir süre sonra nefret kuruluş döneminden sonra politikaları uyarlayanların değil kuruluş amacına yönelmiştir. olayı popülasyon ve bir takım farklılıklar açısından dönemsel gereklilikler kulpu ile bağlamışlardır.
ulusal ve savunulabilir sınırlar dahilinde, bir Türk ulus-devletini kurmak için Türk milliyetçiliğini öne çıkarmaktır. Atatürk milliyetçiliği din ve ırk ayrımından uzak, ortak yurttaşlık temelindedir. Ortak mazi, lisan, ahlak, kültür ve hukuk Türk Milletini oluşturan temellerdir. Atatürk'e göre, milli hudutlar içindeki "Türk Milleti'ni, etnik kökenlerine göre ayrıştırmak birkaç düşman aleti beyinsiz, mürteciden başka hiçbir millet ferdi üzerinde üzüntüden başka bir tesir bırakmamıştır"
Ben kurucu ana ırk olarak bu ülke sınırları içerisinde ''Türk'' derken ''Türk'üm'' diyen herkesi Türk kabul ediyorsam, soy araştırmıyorsam, kafatasçılığı yapmıyorsam, dışlamıyorsam, onlar da Türkiye Cumhuriyeti vatandaşı oldukları için gururla ''Türk'üm'' diyebilmeli... Diyemiyorsa ben ona sadece ''ırk olarak Türklüğü inkar ediyor'' gözüyle bakamam ''Türkiye Cumhuriyeti vatandaşlığını kabul etmiyor, inkar ediyor, istemiyor'' gözüyle bakarım, böyle birisinin de bu topraklarda yeri yok demektir... ırki olarak isterse Aborjin olsun, beni alakadar etmez, Kürt'üm desin, Rum'um desin, Ermeni'yim desin ama Türklüğünü inkar etmesin, Türklüğünü inkar etmesi demek doğup büyüdüğü bu toprakları inkar etmesi demektir.
ataturkun belkiden en sacma icadidir.
hitler milleyetciligi deyip almanyadaki turklere ya gururla almanim diyeceksin yada siktirip gideceksin denmesi gibi birsey.
o kalin kafaniz almiyor mu herkesin turkum demek zorunda olmadigini.
kemalist yobazlik artik iflas etmistir. sizin kokusmus fikirleriniz tedavulden kalkti artik uyanin.
bu ulkede kimse bi baskasina zorla turklugu yada kurtlugu dikta edemez.
Atatürk milliyetçiliği kavramı atatürk gibi doğrudan doğruya türk milliyetçisi olmaktır. Damarlarında akan asil kanı hissetmek ve hakkını vermek gerekir atatürk gibi milliyetçi olmak için.
atatürk'ün fikirlerine göre yapılan milliyetçiliktir. o öyle bir milliyetçidir ki; kendisini türk hisseden herkes türktür diyebilecek kadar mükemmeldir.
kemalistlerin bir diğer saçmalığıdır. hem atatürk'ün ilkelerini benimserken hemde sosyal demokrat olduklarını iddia etmek için hazırladıkları kılıftır.
emperyalist saldırgan bir milliyetçilik değildir. ulusunun değerlerini korumayı, yaşatmayı görev edinmiş toplumcu bir milliyetçiliktir. 'ne mutlu türk olana' değil 'ne mutlu türk'üm diyene'dir. tabi günümüzdeki bazı kemalistler işin dozunu kaçırıp vatanın bölünmez bütünlüğüne saldıranlara da hoşgörü gösterme gayretindedirler ki bu ihanete varabilir, dikkatli olunmalı. (bkz: yeni chp)
yeni olan her şey bir nebze olsun bozuk zaten; ne varsa eskilerde var.
göle maya çalmak, zaten tutmamış. al bunu vur milli görüşe. yok atatürk milliyetçiliğiymiş yok fatih sultan mehmet milliyetçiliğiymiş. neyse adam olun sınır çizmeden türk milliyetçisi olun.
Lycée adındaki eğitim kurumları Napoléon Bonaparte tarafından 1802'de fransız olmayan ve fransızca bilmeyen yerel avrupa halklarını eğitip fransa'yı bir bütün haline getirmek amacıyla kurulmuştur. yani dünyada ilk kez milliyetçiliğin ortaya çıktığı fransa'da bile fransız olmayanlar fransa'ya kazandırılmıştır. bu davranış doğrudur. fransız kimliği taşıyan herkes fransız milletinin bir parçasıdır. bu, 21. yüzyılın dünyasında kabul görmüş modern bir uygulamadır.
atatürk milliyetçiliğinin fransa da ortaya çıkmış modern milliyetçilikle örtüştüğünü söyleyebiliriz. yani anayasanın 66. maddesi "türkiye cumhuriyeti'ni kuran türkiye halkına türk milleti denir." ibaresi atatürk milliyetçiliğini tam olarak tanmlar.
türkiye cumhuriyeti laik, demokratik, hukuk devletidir. ulus devlet özelliği taşır. bu yüzden türkiye cumhuriyeti nüfus cüzdanı taşıyan herkes tanımı anayasada belirtilen "türk milleti" kavramının bir parçasıdır.
atatürk milliyetçiliği boş beyinlerde bir karşılık bulamasa da henüz ne mutlu bize ki bu mefhumun değerini bilen insanlar var.
milliyetçiliğe ırkçılık, faşistlik diyen solcu arkadaşların yüzleşmeleri gereken milliyetçilik. atatürk'ünkü aşırı milliyetçilikti, evet ancak o aşırı milliyetçilik olmasa bu ülke kurulmazdı. çağdaş uygarlıklar düzeyine çıkmamız için uygulanması gerekilen düşünce, atatürk milliyetçiliğidir.
kendisi türkçüydü ve olması gereken milliyetçiydi atamıza ait bir çok türkçü söz vardır zaten. allaha yemin olsun ki atamızın milliyetçiliğini yaşatacağız.
atatürk türk milliyetçisidir. fakat kafatasçı değildir. atatürk'e göre türkiye topraklarında yaşayan herkes türk'tür. dolayısıyla ağzından salyalar akıtıp " kürtlere ölüüüğğmm hehehahahhaea " falan diyen 18 yaşındaki veletler yaptıkları ırkçılığa atatürk'ün adını karıştırmasın.
Atatürk Milliyetçiliği türk kültür birliğinden başka birşey değildir. zaten arı türk ırkı bulmanıza imkan yoktur. ancak dikkatli incelenirse bugün türk coğrafyasının heryerinde ortak olan 2 kalem vardır. biri dil diğeri kültürdür ki kültürde dile bağlıdır biraz. dolayısı ile aynı kültürü yaşayabilen insanları tek bir millet olarak kabul etmeyi öngörür atatürk milliyetçiliği. bu kapsamda bu milletin çıkarlarını üstün tutar.