Osmanlıca'nın kendi bir dil değil, saray kültüründe yazışmalarda kullanılan bir üsluptur. Halk bu nedenle Osmanlıca denen şeyi zaten bilmiyordu çünkü saray çevresiyle bir bağlantısının olunup, iyi bir tahsil alınması gerekiyordu ilk önce. Halkın harf devriminden önce okuma-yazma oranı %3 gibi felaket düşük bir orandı. Harf devriminden sonra bu oran hızla arttı ve %50'leri geçti ve giderek bu oran arttı. Kısacası, harf devrimiyle halkın cahil kaldığı veya kültüründen uzaklaşdığı iddiası, Cumhuriyet ve ülke düşmanların; camileri ahır yaptılar, din adamlarını astılar, şapka takmadıkları gibi iddialarda olduğu gibi, tamamen yalandır.
uzaya çıkacak gücü ve bilgisi varken, bir anda cahil kalan halkın hezeyanıdır. mesela benim büyük dedem profesörmüş. ama latin harflerini bilemediği için araştırma görevliliğine kadar düşürülmüş. çok acı ve hüzünlü bir durum.
arkadaş atıp tutmak kolay osmanlıca dediğin dilde saf bir dil değil ve öğrenmesi kolay kaldı ki atatürk yahudi olsaydı bu ülkeyi kurmaz batırmaya çalışırdı dil devrimi gerekliydi bugün kolay bir şekilde öğreniyorsak devrim sayesinde osmanlıca gerçekten zor bir dil biz türkçeyi bile doğru düzgün konuşamazken osmanlıcayı nasıl bu kadar kolay öğreneceğiz osmanlıca ile arapça aynı değil ki zaten osmanlıca da bir kelimenin 3-4 farklı okunuşu var o kadar kolay değil söylemekle hiçbir şey olmuyor .