atatürk ilkeleri

entry113 galeri1
    38.
  1. şu sıralar fazlasıyla uğrasılan ilkeler. Özellikle laiklik. Hayır ben bu 'dinci'lerin kafasını anlamıyorum arkadas. Sırf sen rahatca dinini yasayabilesin diye ortaya konmus bi ilkeye neden karsısın? Olur da bi gün başa 'dinsiz'ler gelirse ne bok yiceksin? Bunu hiç düsündün mü?
    1 ...
  2. 37.
  3. t.c anayasasının üzerine kurulduğu ilkelerdir.
    1 ...
  4. 36.
  5. devletmizin temellini oluşturan ve hiçbir zaman terkedilmemesi gereken ilkelerdir.
    0 ...
  6. 35.
  7. aşırısının zarar olduğu * herkesin kavraması gereken ilkelerdir. ayrıca chpnin ambleminde bulunan 6 ok bu ilkeleri simgelemektedir.
    0 ...
  8. 34.
  9. gerçek hayatta ne yazık ki unutturmaya çalıştıkları değerlerimizdir. ama unuttukları bi şey vardı, bu değerler bizim benliğimizdir. benliğimizin asla yok olmayacağı da büyük bir gerçekliktir.
    1 ...
  10. 33.
  11. özetle, adam olmanın yollarını gösteren ilkelerdir.
    2 ...
  12. 32.
  13. iktidar partisi yandaşları tarafından, bir tek laikliğin öğrenilemediği ilkelerdir. atatürk'ün de vurguladığı gibi, laiklik bir dinsizlik değil, din ve devlet işlerinin birbirinden ayrılması ve her vatandaşın dinini hür bir şekilde yaşamasıdır.
    4 ...
  14. 31.
  15. Her Türk'ün bilmesi gereken ilkelerdir. Yalnızca bilmek değil anlamlarını tam ve doğru olarak, çarpıtılmadan öğrenmesi gerekir. Dün üzülerek izlediğim bir videoda gençler Atatürk'ün ilkelerini bile sayamıyor. Hatta Atatürk'ün (Cumhuriyet'imizin Bağımsızlığımzın Kurusu) ölüm tarihini bile bilmiyorlar. Belkide kasıtlı olarak öğretilmemiştir.

    (bkz: daha atatürk ün ilkelerini bile sayamayan gençlik)

    (bkz: başımız önde Atam)

    (bkz: Bu Ülke Nereye Gidiyor?)
    0 ...
  16. 30.
  17. chp dahil halkın büyük bölümünün sadece ilkokul öğrencisi gibi ismini ezbere bildiği ama içerik olarak neyin ne olduğunu bilmediği ilkelerdir.
    0 ...
  18. 29.
  19. ygs 2012'de 2 soru çıkacak sosyal bilgiler konusudur.
    0 ...
  20. 28.
  21. kapitalizm yolunda türkiye'yi biçimsel olarak batı'ya benzetmek için icad edilmiş düşünceler bütünü.
    0 ...
  22. 27.
  23. başımızın tacıdır.

    ne kadar doğru olduğunu günden-güne farkettiğimiz ilke ve inkılaplardır.

    büyük adamsın demek az kalır ama ne diyem atam.
    0 ...
  24. 26.
  25. aslında ilke ve devrimler atatürk ün ölümünden sonra cumhuriyet gazetesinde nadir nadi tarafından yazılmış ona maledilmiştir.

    biraz sol görüşe uygun şekilde ajite edilmiştir.

    atatürk ün tek özlemi ilerlemiş kalkınmış bir türkiye dir.
    0 ...
  26. 25.
  27. bir an önce günün şartlarına uydurularak güncellenmesi gereken ilke ve inkilaplardır.

    ortaya çıktıkları zamandan beri dünya bir yığın değişim geçirmiştir. örneğin; devletçilik günümüzün kapitalist dünyasının şartlarında uygulanması çağdışı olan bir yöntemdir. aynı şekilde günümüzde milliyetçilik de 20. yüzyılın başlarındaki gibi milliyetçilik olmaktan çıkmıştır. yine atatürk ün bizlere gösterdiği değişmez hedef olan 'çağdaş medeniyetler seviyesine ulaşma' ideasını gerçekleştirmekte de bu ilke ve inkilapların güncellenmesi bir araç olacaktır.

    bu ilke ve inkilapların ilan edilme amacı olan 'çağın gerçeklerine uymayan ve değişmez kabul edilen' gerçeklerle mücadele etmektir. günümüzde atatürk ilke ve inkilaplarının güncellenmemesi ve 'değişmez gerçekler' gibi kabul edilmesi en başta ilan edilme amacına aykırıdır.
    0 ...
  28. 24.
  29. 23.
  30. 22.
  31. atatürk ün türk halkına layık gördüğü, uygulanmasını istediği fakat teorikte anlamış görünsek de pratikte uygulayamadığımız * uygulamadığımız ilkelerdir. başta tüm ilkeleri kapsayan cumhuriyetçilik olmak üzere tüm ilkeler ülkemizde duruma göre yorumlanmaktadır. *
    2 ...
  32. 21.
  33. "korunup kollanması" için chp'ye teslim edilmiş olup, chp eliyle de ordu içindeki demokrasi düşmanı cuntalara ihale edilmiştir bu ilkeler. çağımızda hiçbirinin önemi kalmamıştır. teey bizim ilkokulda kaldı bunlar. yok devletçilik, yok laiklik, yok efendim milliyetçilik. 2009 yılına hitap etmiyorlar. milletler ay'ı bombalıyor bunlar hala çağdışı fikirlere sarılıyorlar.
    2 ...
  34. 20.
  35. madde madde bir araya toplayan atatürk değil recep peker'dir.
    1 ...
  36. 19.
  37. 18.
  38. şeriatçıların ve kürtçülerin duyduğu zaman bile tansiyonunu düşüren ilkelerdir.

    milliyetçilik (ümmetçilik)
    inkılapçılık (muhafazakar adam yeniliğe açık olmaz.)
    cumhuriyetçilik (muhafazakar adam hilafetçidir padişahçıdır cumhuriyete gelemez)
    halkçılık (şeriatçılar her ne kadar yok mok deseler de, bunların sistemde din adamların yani mollaların yeri ayrıdır.
    laiklik (din ve vicdan özgürlüğüne inanmayan şeriatçıların tansiyonunu düşüren ilke.
    devletçilik (bu da işlerine gelmez. anadolu kaplanları cukkayı bırakmak istemez)
    2 ...
  39. 17.
  40. cumhuriyetçilik; demokrasi ile ilgili bir devlet şekli değildir. dünyada bir çok cumhuriyet rejimi vardır ve bunların çoğunluğunda demokrasi yoktur. daha çok burjuva veya diktatörlük rejimidir. kendini halk gören küçük bir azınlık, kendini bilmez, kültürsüz gördüğü toplumun tek temsilcisi olarak kendini görür. aslında cumhuriyet nötr bir kavramdır. ama uygulayıcısının nasıl kullandığına bakılır.

    milliyetçilik; yeni bir millet tanımı yapıp farklılıkların tümünü asimile ederek aynı kültür ve etnisiteye bağlı tek millet yaratma çabasıdır. bu nedenle tüm ırklar bir ırka bağlanmaya çalışılır,diğerlerinin kültürlerine karşı savaş açılır. dünyanın başka yerinde yaşayan ırkına kültürüne bakılmaksızın vatandaş kabul edilir ve her vatandaş milletin bir ferdidir. aslında milliyetçilik nötr bir kavramdır. ama uygulayıcısının nasıl kullandığına bakılır.

    halkçılık; kendi halkı gördüğü asil unsurlara daha çok hak verirken çeşitli farklılıkları olanı dışarıda bırakma eğilimidir. başka bir yorumu da; aynı coğrafyada yaşayan her bireyin halkın bir üyesi olduğunu kabul etmek ve ona saygı göstermektir. aslında halkçılık nötr bir kavramdır. ama uygulayıcısının nasıl kullandığına bakılır.

    devletçilik; herşey devletindir. insanlar bile... devlet isterse kendini korumak için bireylerini hapse atmaktan, mallarını zorla elinden almaktan geri durmaz. başka bir yorumu da her halkın kendine hizmet edecek, yaşamını düzenleyecek, koruyacak kamu kuruluşlarına ihtiyacı vardır. bu ihtiyaca devletçilik denir. aslında devletçilik nötr bir kavramdır. ama uygulayıcısının nasıl kullandığına bakılır. yani biz mi devlete hizmet edeceğiz, devlet mi bize hizmet edecek? bu arada devlet kim sorusuna cevap aranmalıdır...

    laiklik; cumhuriyetçilik, milliyetçilik ve halkçılık prensiplerine uygun olarak yeni millet yaratma çabasında kullanılan silahtır. milleti birleştiren din ögesini toplumdan ayırıp yok etmeyi ve başkaldıranları bu ilkeye aykırı davranmakla suçlayıp öldürmeyi hak saymayı sağlar. bir başka yorumu da her insanın dinine bağlı yaşamasının garantisidir ve kimse inancından dolayı devlet karşısında haksızlığa uğrayamaz, korunur. aslında nötr bir kavramdır ve demokrasinin temel ilkesidir. ama uygulayıcısının nasıl kullandığına bakılır.

    inkılapçılık; eski alışkanlıkları silip yok etmekte kullanılan bir diğer silahtır. eskiden iyi olan şeyler bile yeni millet yaratma projesi içinde yok edilmeye çalışılır. zamanında şapka giymedi diye bombalanan köyler vardır. bir diğer yorumu da medeniyet gelişimine uygun değişimlerdir. fakat bunlar hazmettire hazmettire yapılır. silah zoruyla ani değişmeler yaratmak travma yaratır. hele bu değişimler devamlı süregelen değişimleri engellemek için kullanılıyorsa sadece adı inkilapçılık olur. yıllar önce yapılan inkılaplara sahip çıkmak ve yenilerini reddetmek inkılapçılığın düşmanı olan gericiliktir. yine hep dediğimiz gibi uygulayıcısının nasıl yorumladığına bakacaksın.

    atatürk belki ülkemizin ilerlemesi ve demokrasi için gerekli bu nötr kavramları bizim hafızamıza sokmaya çalışmış ancak uygulayıcılar bu ilkeleri tüm inançları, kültürleri, alışkanlıkları, ırkları vb. silmek için bir araç olarak kullanmışlar kendi kafalarında tek düze bir millet yaratmak istemişlerdir. bu millet "dini olmayan, geleneği olmayan ve kendine türk diyen tek millettir". buna "çağdaş insan" modeli de diyorlar. fakat koskoca bir çok kültürü barındıran ve bir çok medeniyete beşiklik etmiş bir ülkenin yapısını yeni doğmuş bebek gibi sıfırdan yazmaya kimsenin gücü yetmez. bu yolu deneyen kuzey kore cumhuriyeti küba cumhuriyeti, sscb gibi bir çok sosyalist ülkeler başarılı olabildi mi bakmak lazım.
    2 ...
  41. 16.
  42. Cumhuriyetçilik

    Cumhuriyet rejimi demek, demokrasi sistemiyle ilgili bir devlet şekli demektir. (1933)
    Cumhuriyet, yüksek ahlaki değer ve niteliklere dayanan bir idaredir. Cumhuriyet fazilettir... (1925)
    Bugünkü hükümetimiz, devlet teşkilatımız doğrudan doğruya milletin kendi kendine, kendiliğinden yaptığı bir devlet ve hükümet teşkilatıdır ki, onun adı Cumhuriyet;tir. Artık hükümet ile millet arasında geçmişteki ayrılık kalmamıştır. Hükümet millet ve millet hükümettir. (1925)

    Milliyetçilik

    Türkiye Cumhuriyetini kuran Türkiye halkına Türk Milleti denir. (1930)
    Diyarbakırlı, Vanlı, Erzurumlu, Trakyalı, hep bir soyun evlatları ve aynı cevherin damarlarıdır. (1923)
    Biz doğrudan doğruya milliyetperveriz ve Türk milliyetçisiyiz. Cumhuriyetimizin dayanağı Türk toplumudur. Bu toplumun fertleri ne kadar Türk kültürüyle dolu olursa, o topluma dayanan Cumhuriyet de o kadar kuvvetli olur. (1923)

    Halkçılık

    iç siyasetimizde ilkemiz olan halkçılık, yani milletin bizzat kendi geleceğine sahip olması esası Anayasamızla tespit edilmiştir. (1921)
    Halkçılık, toplum düzenini çalışmaya ve hukuka dayandırmak isteyen bir toplum sistemidir. (1921)
    Türkiye Cumhuriyeti halkını ayrı ayrı sınıflardan oluşmuş değil, fakat kişisel ve sosyal hayat için işbölümü itibarıyle çeşitli mesleklere ayrılmış bir toplum olarak görmek esas prensiplerimizdendir. (1923)

    Devletçilik

    Devletçiliğin bizce anlamı şudur: kişilerin özel teşebbüslerini ve şahsi faaliyetlerini esas tutmak, fakat büyük bir milletin ve geniş bir memleketin ihtiyaçlarını ve çok şeylerin yapılmadığını göz önünde tutarak, memleket ekonomisini devletin eline almak. (1936)
    Prensip olarak, devlet ferdin yerine geçmemelidir. Fakat ferdin gelişmesi için genel şartları göz önünde bulundurmalıdır. (1930)
    Kesin zaruret olmadıkça, piyasalara karışılmaz; bununla beraber, hiçbir piyasa da başıboş değildir. (1937)

    Laiklik

    Laiklik, yalnız din ve dünya işlerinin ayrılması demek değildir. Bütün yurttaşların vicdan, ibadet ve din hürriyeti de demektir. (1930)
    Laiklik, asla dinsizlik olmadığı gibi, sahte dindarlık ve büyücülükle mücadele kapısını açtığı için, gerçek dindarlığın gelişmesi imkanını temin etmiştir. (1930)
    Din bir vicdan meselesidir. Herkes vicdanının emrine uymakta serbesttir. Biz dine saygı gösteririz. Düşünüşe ve düşünceye karşı değiliz. Biz sadece din işlerini, millet ve devlet işleriyle karıştırmamaya çalışıyor, kasıt ve fiile dayanan tutucu hareketlerden sakınıyoruz. (1926)

    inkılapçılık

    Yaptığımız ve yapmakta olduğumuz inkılapların gayesi Türkiye Cumhuriyeti halkını tamamen çağdaş ve bütün anlam ve görüşleriyle medeni bir toplum haline ulaştırmaktır. (1925)
    Biz büyük bir inkılap yaptık. Memleketi bir çağdan alıp yeni bir çağa götürdük. (1925)
    2 ...
  43. 15.
  44. türkiye cumhuriyeti devletinin insanları tarafindan kılavuz olması gereken , yerinde durdukca , yerinde sayıkladıkca hic bir anlamı olmayan lakin ata'nın ülkeyi emanet ettiği türk gençliğinin bu ilke ve inkilaplarının mantığını çözüp günümüzde buna sımsıkı baglanmasıyla daha da güçlenip , geleceğimize umutla bakmamıza yarayacak inkilaplardir...

    engin'cim biraz bozulur bu yazilara ama ne yapalim... üzülme ardıç'ım , sümbülüm , yaban çiçeğim.
    1 ...
  45. 14.
  46. mustafa kemal atatürkün büyük bir titizlikle kurup, bizlere emanet ettiği türkiye cumhuriyetinin sonsuza kadar yaşayabilmesi ve de gelişebilmesi için için gerekli olan ilke ve inkılaplardır. bu ilke ve inkılaplar kesinlikle türk insanının amacı olmalıdır.
    2 ...
© 2025 uludağ sözlük