atatürk'ün yaşadığı dönem de dahil, cumhuriyet tarihinin neredeyse hiçbir döneminde uygulanmamış, uygulatılamamış ilkelerdir. demek ki atatürk'ün dediği gibi "türk milletinin karakterine en uygun yönetme-yönetilme ilkeleri" değilmiş bunlar. atatürk kendi dahi buna inanmamıştır ki; ne kendisi ne de varisleri bu ilkeleri pratikte uygulama peşine düşmüştür. belli bir zümreyi "bakın biz batılılaşıyoruz" diyerek uyutma girişiminden başka bir şey değildir, bu göz boyamaktan, halkı uyutmaktan başka hiçbir etki doğurmamış ilkeler.
türkiye'deki (islamcılar da dahil) neredeyse her siyasi grubun kendine uyan, işine gelen bir şeyler bulabileceği alet çantasıdır. bu ilkeler nereye çeksen oradaya gider. her görüş bir veya birkaç ilkeyle kendini atatürk'e bağlıyor. mesela:
chp: yazmaya bile gerek yok.
ak parti: türkiye'de yaptığı değişiklikleri "inkılapçılık"a bağladı. sağlık, eğitim, sosyal güvenlik gibi konularda yaptığı icraatları "halkçılık"la ilişkilendirdi.
mhp: kendini atatürk'ün "milliyetçilik" ilkesiyle özdeşleştirdi. hangi mhp'liye sorsan "ben ırkçı değil, atatürk milliyetçisiyim" diyecektir.
6 başlık altında toplanmış şakirtlerin ve akapelilerin okumaktan korktuğu ilkelerdir.
okuyun bir şey olmaz korkmayın.
Cumhuriyetçilik ilkesi: Cumhuriyetçilik, milli egemenliğin hakim kılındığı bir yönetim biçimidir.
Halkçılık ilkesi: Cumhuriyet ile yönetilen bir ülkede, siyasal açıdan kalkınmada, yönetimde, ulus ve devlet imkanlarının kullanılmasında halk yararının gözetilmesi demektir.
Milliyetçilik ilkesi: Türk vatandaşlarının kendi varlığı ve mutluluğu için çalışması, başka ülke insanlarının da ülke bütünlüğüne ve birliğine saygı gösterilmesi anlamı ifade edilmektedir.
Laiklik ilkesi: Din olgusunun çağdaş bir düzeye getirilmesidir. Din ile ilgili işlerin belli bir düzen haline getirilerek, devletin din ve vicdan hürriyetini tanımasıdır. Kısaca din işleri ile devlet işlerinin ayrı tutulması demektir.
Devletçilik ilkesi: Bireylerin özel girişimlerini ve yapacakları faaliyetlerini esas almak kaydı ile gerektiğinde devletin milletimiz adına memleket ekonomisini kontrol altında bulundurması anlamı ifade edilmektedir.
inkılapçılık (Devrimcilik) ilkesi: Aklın, bilimin ve çağın gerektirdiği yeniliklerin, toplumun ihtiyaçları doğrultusunda yapılmasıdır.
hiç birisi pratikte uygulanmamış ama teoriye gelince allanıp pullanıp yavrucaklarımızın tertemiz beyinlerine sokulmaya çalışılıyor.
1- cumhuriyet: atatürk zamanında hiç bir şekilde milletin istediği insanlar meclise girememiştir. millet birilerini seçer onlar da milletin işine gelmeyeni ama devrimin adamı olanı seçer mecliste balya balya para alırdı. zaten atatürkün düşündüğü gibi düşünmeyene parti kurmak yasaktı.
2- laiklik: devletle din işleri karışmamasıymış. öyle diyor yumurcak kemalistler. ulan devletin karışmadığı din konusu kalmadı türkçe ezanlar namaz kılanları asmalar dindar insanları böcek gibi göstermeler... ama sömürmeye gelince yollayın çocuklarınızı hepsi şehit olacak. yuh lan yuh.
3- milliyetçilik: o konu zaten hep ellerinde patladı hep patlayacak. temelini faşizmden alan cetvelle kafa ölçen bir idelojik alt yapının bu bilgi çağında yaşaması mümkün mü? neymiş pozitifi milliyetçilikmiş yerm lan pozitifliğinizi bildiniz faşistin ss alaysınız.
4- devletçilik: halkın parasıyla fabrika kurup sonra onları da yandaşlara peşkeş çekmenin adı herhalde...
5- halkçılık: iskipli atıf hocayı daha kimsenin şapka nedir bilmiyorken şapka hakkında yazdığı yazı ile yargılayıp hukukun amk asan adamlar halkçı öyle mi? istiklal mahkemelerinde yargılananlar hep asker kaçağı mıydı acaba?
6- inkilipçılık: 90 denedir aynı şeylerin istinasız aynen uygulanmasını isteyenler inkılapçı mı??? ahaha lan adamlar hala 1930 larda yazılan onuncu yıl marşının üstüne marş bile koyamadı devrimde sürekliliği ele alan inkılapçılığı nasıl yapsın?
türk gençliğinin izinden gitmesi gereken altı temel ilkedir. adam gibi adam olmanın yoludur.
ana ilkeler; laiklik, devletçilik, ulusalcılık, cumhuriyetçilik, halkıçılık ve devrimciliktir.
bütünleyici ilkeler; ulusal birlik, eşitçilik, tam bağımsızlık, ulusal egemenlik, akılcılık ve bilimcilik, çağdaşlık, gerçekçilik, insancıllık, emperyalizm karşıtlığı, evrensellik ve ülke bütünlüğüdür.
nutuk'ta belirtilen tek ilkeye dayanmaktadır:
"temel ilke, türk ulusunun onurlu ve şerefli bir ulus olarak yaşamasıdır. bu ancak tam bağımsız olmakla sağlanabilir. ne denli zengin ve müreffeh olursa olsun, bağımsızlıktan yoksun bir ulus, uygar insanlar önünde uşaklıktan öte bir gözle görülmeye layık olamaz.. oysa türk ulusunun onuru ve yetenekleri çok yüksek ve büyüktür. böyle bir ulus tutsak yaşamaktansa yok olsun daha iyidir. öyleyse ya bağımsızlık ya ölüm. işte gerçek kurtuluşu isteyenlerin parolası bu olacaktır."
bu ilkeleri tamamlayan tek ve temel ilke; türk ulusunun bağımsız olması ve bunun sayesinde onurlu ve şerefli bir ulus olarak yaşamasıdır. sadece nutuk'taki bu ilkeye bakılarak bile, türk milleti'nin bağımsız olarak başkalarına muhtaç olmayarak yaşaması bile ne kadar şerefli ve onurlu bir ulus olduğunun göstergesidir.
atam; türk gençliği olarak inkılaplarının takipçisiyiz. sen rahat uyu atam; izindeyiz.
atatürk devrimleridir . bize türk milletine aittir . ne komünist ne kapitalist ne de liberal ideolojiye gönül verenlerin davasıdır . türk milletinin ülküsüdür .