öncelikle devrimlerden mevzuyu açmak gerekirse, dünya üzerinde bu kadar hızlı yapılan devrimler yoktur. kötü müdür? katiyyen. aksine modern çağa uygun adımlardır lakin bunun halka empoze edilişi ve bu kadar kısa sürede! işin içinde zorlmaya olmadığını düşünenler ne yazık ki sığ düşünen kafalardır.
gazi paşa zaten meclisin verdiği yetkiyle burayı tekrar yazmayı uygun gördüm meclisin verdiği yetkiyle dikta rejimini uygulamıştır. ağzından çıkan her söz kanun niteliği taşımaktaydı. bunun altında yatan amacı düşündüğümüz de en azından kendi kendimize sorduğumuz da "neden buna gereksinim duydu? " sanırım karanlık kısımlar biraz daha aydınlanır ve açığa çıkar.
gazi paşamızın diktatörlüğü kullanmadığını düşününler çok iyi niyetli, saf kişilklerdir. zira türkiye cumhuriyeti kolay oluşturulmadı, bu işler yapılırken zama zaman çok katı kurallara başvuruldu fakat öyle ya da böyle bir şekilde yapıldı. bunu da böylece bilmek ve düşünmek gerekir.
Bir ülke ki şeyh said'i anma geceleri düzenlesin bir ülke ki Lozan'ı tartışabilsin,bir ülke ki akp belediyecesi biri tarafından fıkra yardımıyla gaziye ibne muamelesi yapsın, sonra da denilsin ki bu adamın kılına dokunulmuyor.Aslında demokrasi endişesi içinde olan milletimin sistemin bir tarafaının ne kadar demokrasiye gırtlağına kadar battığının bir göstergesidir.Bu güruhun,cahil cenahının amerikada george washington'a küfredebilmelerini gerçekten isterdim.
Zamanında insanı zorla komünist yaptıkları gibi zorla CHP'ci yapan bu yılmaz akıl yoksunları CHP'nin Ecevit ile iktidar olduğunu unuturlar.Onu bırak kurtuluş savaşını kazanmış bir liderin 1923 yılında zorla kabul edildiğini söylerler.istediğini zorla kabul ettiren adam diktatörün tanımı olur.Aslında bilmeden diktatörü de şirinleştirip annesi babası bile yaparlar.Her şeyi geç bu müsveddelerle tartışmak zorunda kalırsınız.Her şeyi geç bu vücudun nefes almak için düşünmesi gerekseydi onu dahi unutabileceklerden siyasi tartışma beklersiniz.Sonra da sıkılarak konuşmayan ama daha akıllı olan kitabınıza yönelirsiniz.
istiklal mahkemelerinin yargı ve infaz şekilleri incelendiğinde ilk önermenin yanlış olduğu farkedilebilir. ayrıca olsaydı belki siz de bugün hayırla yâd edemeyecektiniz. dedenizin babasının siyasi görüşünü bilen yoksa eğer o belki daim olarak kalacaktır. yani; yanlış bir önerme ve düşünülmemiş bir istektir.
bugünkü yaşadığımız siyasi sorunları gören aydınımızın, bu sorunların yaşama sebebimizi ortaya koyarken yaptığı bir tespit.
eğer atatürk diktatör olsaydı o zamanlar şimdi akp böyle olmazdı demek istiyor.
büyük düşünür, şu çılgın türkler'in yazarı turgut özakman'ın vatan gazetesinde mine şenocaklı'ya yaptığı söyleşide söylediği söz.
sayın turgut özakman demiş ki; cumhuriyet kurulurken fazla değil şöyle 5-10 sene kadar diktatör olsaymış yüce önder atatürk, çok güzel olurmuş. katlanırmış bu millet 3-5-10 yıl. her şey daha hızlı gelişirmiş.
atatürk cumhuriyeti kurmuş ve başka bir işe karışmamış, bakanları azarlamamış, talimat vermemiş.