genelde atatürk'ü anma programlarında hatırlanan bir husustur. atatürk'ü doğru anlamak için zamanında onun karşısında mücadele vermiş kişilerin söylediklerine kulak vermek gerekir. onlardaki bu hayranlık ve takdir duygusu, aşmışlığın göstergesidir. içerden bakarak görünmeyenler bazen dışardan bakınca daha net görülür.
david lloyd george
i̇ngiltere başbakanı, 1922
1922′de türk ordularının zaferi neticesi anadoludaki emelleri gerçekleşmeyen i̇ngilterenin türk düşmanı olarak bilinen başbakanı lloyd george, parlamentoda kendisine yöneltilen suçlama ve tenkitleri şöyle cevaplandırmıştır: arkadaşlar, yüzyıllar nadir olarak dahi yetiştirir. şu talihsizliğimize bakın ki o büyük dahi çağımızda türk milletine nasip oldu. mustafa kemâlin dehasına karşı elden ne gelirdi.
i̇kbal
pakistan millî şairi, 1958
bizim aslımız rengi uçmuş bir kıvılcım iken onun bakışıyla cihanı kaplayan ve aydınlatan bir güneş haline geldi
john f. kennedy
abd başkanı, 1963
atatürk adı insana bu yüzyılın büyük insalarından birinin tarihi başarılarını, türk ulusuna ilham veren önderliğini, modern dünyayı anlayışındaki ileri görüşlülüğü ve bir askeri önder olarak kudret ve cesaretini hatırlatmaktadır. şüphesiz ki, türkiye cumhuriyetinin doğuşu ve o zamandan beri atatürkün ve türkiyenin giriştiği derin ve geniş devrimler kadar bir ulusun kendisine olan güvenini daha başarı ile belirten bir başka örnek gösterilemez.
jawaharlal nehru
hindistan başkanı, 1963
kemal atatürk veya bizim onu o zamanlar tanıdığımız ismiyle kemal paşa, gençlik günlerimde benim kahramanımdı. büyük devrimlerini okuduğum zaman çok duygulandım. türkiyeyi modernleştirme yolunda atatürkün giriştiği genel çabayı büyük bir takdirle karşıladım. onun dinamizmi, yılmaz ve yorulmak bilmezliği insanda büyük bir etki yaratıyor. o, doğuda modern çağın yapıcılarından biridir. onun en büyük hayranları arasında bulunmakta devam ediyor.
kurt georg kiesinger
federal almanya başbakanı, 1968
ben türk alman dostluğunu yakından tanıyan bir neslin çocuğuyum. küçük yaşımda bir adamın kahramanlıklarını, yaptığı hizmetleri, ülkesi için giriştiği özverileri gördüm. bu adam mustafa kemaldi. bugün daha iyi kavrıyorum ki, o insan büyük bir devlet adamıydı. büyüktü, çünki, ölçüyü korumasını her zaman bildi ve eserini tehlikeye sokacak sınırları aşmadı. yürekliliğin ve kendi yürekliliğinin sınırlarını da çizebilecek kadar anlayışlıydı.
ben de devrim gerçekleştirdim. ama Atatürk'ün yaptıklarını yapamazdım. Türkler sağdan sola doğru yazarken yazı devrimi ile tam tersi yönde yazmaya başladılar. Kıyafet Devrimi ve Medeni Kanun'la kadınlara getirilen konum çok önemliydi. Ona ve devrimlerine hayranım. Kendinize başka bir önder aramayın.
"FiDEL CASTRO"