Sözlükçülerin çarpıttığı açıklama.
''Atatürkü öldürmeyeceğiz. Atatürkü olduğu gibi anlamaya çalıştığımız zaman onu daha iyi analiz edebileceğiz. Atatürkü insan olarak anlayabileceğiz. ikon olmaktan çıkarıp, insan olarak anlamak gerekiyor. 90 yıldır sadece tapınmakla meşgulüz.'' Demiş. Yani Atatürk'ü sembolleştirmekten vazgeçip fikirlerini hayata geçirmemiz gerektiğini söylemiş.
kemalist düşmanlarını dahi sevindiren açıklamadır. zira atatürk e tapıldığı için millet atatürkten soğultuldu. atatürk ün fikirleri, yeni girdiğimiz yüzyıla dahi önderlik edebilir.
önemli olan fikir akıl ve ilmi paylaşım.
ama bunu önce ülkemde aydın geçinen, yazar geçinen yobazların anlaması gerekir.
bazı atatürk düşmanları atatürk'ün yaptığı yanlışlardan ve benzeri kötü olaylardan bahsederler.
en çok rastgeldiğim dersim katliamıdır. kimisi atatürk'ü haklı bulur, atam yapmışsa vardır bir bildiği der; kimi ise bu bir katliamdır, insanlık suçudur, benzeri şeyler söyler.
işte burada haluk bilginer'in demek istediği devreye giriyor. atatürk bir insandır, ve her insanın yaptığı doğrular ve yanlışlar vardır, hiçbir insan mükemmel değildir ve olamayacaktır da.
ben atamı babam gibi sevdim, seveceğim.
ulan sevgilimden ayrıldım atatürk'ü sevmiyor diye, daha ne olsun.
Haluk bilginer'in cok cok guzel bir tespitidir. Bizim sagcimiz da, solcumuz da, seriatcimiz de ataturk'e tapar. Biri der ki ataturk yaptigi herseyde hakli, biri de der ki ataturk. Iskilipli'yi oldurttu. Lan farkina varin bi ataturk insan! Ha size garip gelebilir bir seriatcinin ataturk'e tapmasi. Hemen izah edeyim; seriatci ataturk'e tapar cunku milleti cumhuriyete, cagdas degerlere dusman etmek icin arguman uretecegi biri vardir karsisinda. Lan siktigimin iskiliplisini oldurdurttuyse ne oldu he? Lan ataturk insan elbet hatalari ve dogrulari olacak. Kimse ataturk'e peygamber dedi mi amk?
Haluk bilginerin statükoya getirdiği eleştiriyi, çarpıcı bir cümleyle seslendirdiği mükemmel tespit.
özellikle atatürk üzerinden statükonun bu şekilde eleştirilmesi, ülkemizde ki tabuların yıkılması açısından önemlidir. burada mevzu atatürk'ün sevilmesi veya sevilmemesi değildir. mevzu bir pratik üzerinden şekillenen güç olgusunun insanlarımızda ki yansımasıdır.
bu yansıma üzerinden getirilen eleştiri ise elbette ki takdire şayandır.
ülkemizin bu tarz sanatçılara, aydın insanlara ihtiyacı vardır.
kendisine saygılarımı iletmeyi borç bilirim.
saygılar efendim,
Sevinenleri olan açıklama. Fırsat verseniz dediklerini yapacağız belki ama nedense Atatürkçülüğü tam manası ile anlayabilmiş insanlara fırsat verilmez bu ülkede.