bize yapılanların bir nebze de olsa karşılığını vermektir. hırs yapıp çok daha hızlı bir şekilde öğrenilebilir.
not: türküm deyip osmanlıca bilmeyenler hatta osmanlıca'nın ne olduğunu bile bilmeyenler, size acıyorum. tarihinizi ve kültürünüzü silip attılar, siz 80 yıllık tarihte yaşıyorsunuz.
bir dili öğrenmeyi, bir yazıyı öğrenmeyi o fikre karşı çıkmayı sanan yazar önermesidir. osmanlıcayı bende öğrendim. ama ulu öndere karşı çıkmak için değil, tarihi daha iyi anlamak için öğrendim, bir dil/yazı öğrenmek için öğrendim.
atatürk'ün osmanlıca öğrenmeyi yasakladığını zanneden bir ergenin tribidir. yine aynı kıt bilgisiyle osmanlıca diye bir dil olduğunu sanmaktadır. üstelik, kullanacak çevresi de olmayacaktır. bu sayede inadı elinde patlayacaktır.
ha tarihi ve edebi araştırmalar için kullanılabilir elbette.
eylemi gerçekleştiren kişiye atatürk'e inat değilde insanlığa, türk tarihine hizmet için öğrenmesini tavsiye ediyorum. tabi kendisi bencil duygularından kurtulabilirse.
''Neden Atatürk'e inat?'' dedirten durum. Avrupa'da ''hasta adam'' denilen, ingiltere ve Fransa'nın her türlü isteğine boyun eğen, bitmiş gitmiş bir imparatorluğa son noktayı koyduğu için mi? Ya da şu an bu entryi yazma hakkına onun sayesinde sahip olduğumuz için mi?
ne kadar kin ve hınç dolu olduğu her kelimesinden, her hareketinden anlaşılan sözde milliyetçilerin isteğidir.
atatürk'ün amacı %90ı okuma yazma bilmeyen bir halka kolay öğrenebileceği şekilde okur yazarlık kazandırmaktı ve 7den 70e toplumun büyük kısmı da öğrendi, özgüveni tazelendi, öğrenme ve kendini geliştirme isteği arttı. toplumca ilerlemenin başlangıcıydı bu.
ancak bu hınç, kin, öfke, haset ve düşmanlık kusan zihniyetler o dönemde olduğundan farksız bir şekilde hala geriye dönme çabasındadırlar.
not: biz de osmanlıca öğreniyoruz, köktürkçe öğreniyoruz, uygurca öğreniyoruz, aynı zamanda ingilizce, almanca öğrendiğimiz gibi; ama gerici düşüncelerimize destek olsun diye bir suçlu bulup ona inat olsun diye değil.
Osmanlıca ile Arapça'nın aynı şey olduğunu düşünen ahmakların önerisidir. Atatürk Osmanlı'caya düşman olduğu için mi yeni bir alfabe getirmiştir Türk milletine? hayır. Bir çok ses kuralı olan ve birleşme açısından görsel zorluğu olan bir dil olduğu için, öğrenme güçlüğünün kattığı dilsel gelişime engel olmak için böyle bir adım atmıştır.
osmanlı zamanında halkın osmanlıca konuştuğunu ve hatta yazdığını zannettiren önerme. bu arkadaşlara göre divan edebiyatının ehli keyf şairleri aslında halk edebiyatı yapmaktadır. ama baksalar halk edebiyatına illa acı gerçekle yüzleşirler.
Mantıksızdır. Sonuçta Mustafa kemal vefat etmiştir. Ve bir ölüye inat yapmak saçmalıktır. Ama atatürkçülere inat olarak osmanlıca öğrenilebilir. Ata dilimizin öğrenilmesinde hiç bir sakınca görmüyorum.
hiç boşuna osmanlıca öğrenme direkt arapça ve farzça öğren hiç değilse bir işine yarar.öbür türlü ne arapça ne farzça bilirsin.arada kalır durursun.
bu şakirtler gerçekten evlere şenlik.
şakirt kardeşler,
cumhuriyet ilan edildiğinde anadoluda yaşayan halkın osmanlıca mı konuştuğunu sanıyorsunuz.millet ne bilir osmanlıcayı.azınlıklar ve küçük küçük diğer etnik unsurlar dışında(ki onlarda türkçeyi bilir konuşurdu) halkın çoğunluğu bildiğimiz türkçeyi konuşuyordu.doğu ve g.doğuda halkın bir kesimide kürtçe konuşuyordu.osmanlıcayı konuşan saray eşrafıydı.devletin diliydi osmanlıca.gazeteler bile daha türkçeleştirilerek çıkarılıyordu.
daha da önemlisi cumhuriyet kurulduğu yıllarda okuma-yazma oranı %7 idi.kadınlarda binde 2. o %7'de zaten devlet memurları ve azınlıklardı büyük oranda.haliyle bırak şu dili bu dili insanların tamamına yakını okumuyor yazmıyordu.o yüzden nasıl konuşacak osmanlıcayı.adam anasından ne öğrendiyse onu konuşuyordu.
manyak mısınız deli misiniz şakirtler? herşey bitti şimdi sıra türkçe'ye mi geldi?
ancak osmanlıyı hâlâ türk sanan idiotların yapacağı beyinsizlik. yıl 2012, hanedanlıkla yürüyen bir imparatorluk ailesinin yıkıntısını sizin gibi beyinsizlerden başka sahip çıkacak mal yok şu dünyada...