evet, atatürk'te ölen her insan gibi yok oldu. ölen her insanın bilinci parçalanır ve yok olur, bu deneylerle de gösterilebilecek bir şey. hayali inançlara malzeme olsun diye değil, sembolik olarak anıtkabir var; atatürk'ün bedeni değil anıtkabir'deki. anıtkabir'deki bilinci ölümle parçalanıp yok olan atatürk'ün bedeninin cansız madde yığını olmuş hali. ve bu hz. muhammed, padişahlar vb. her insan için geçerli bir realite.
kitap değil, film izlemeyi seven genç arkadaşlar bulut atlası'nı izleyerek hataları olsa da atatürk'ün ne uğruna yaşadığını ve hayatın anlamsız olmadığını miskinlikten kurtularak rahatlıkla anlayabilir. hayatta bir var oluş mücadelesi var.
ama atatürk'ün öldükten sonra sonuçta toprak olmuş bedenine ki toprağa, dünyaya saygı duymaktan farksız anıtkabir'de ilginç ritüeller yapmak. sembolik bir şeyi dogmatikleştirmek bu. ve yaşasaydı ve bugünkü dünyayı görseydi insan hakları, kadın hakları, laiklik, demokrasinin ve hukukun bireysel bazda tamamen sağlanması için sıradan modern bir insan gibi mücadele edeceğine eminim.
Şu bir gerçektir ki, Türkiye yıllardır cumhuriyet döneminde Atatürk' ün ve diğer yönetici kadronun yaptıklarının ekmeğini yedi. Gerek altyapı, gerek tarım hizmetleri, gerek tamamen çökmüş olan ekonominin renovasyonu, gerekse de ilkelerin insanların zihinlerini şekillendirme çalışmalarında ortaya konulan çaba yıllardır Türkiye' nin belli noktalara gelme uğraşında dayanak noktaları oldular.
'Atatürk diye biri yok artık, tamamen yok oldu.' Önermesi günümüz koşullarında yanlıştır. Dünya çapında Türkiye' nin tanınmasını sağlayan iş adamları, müzisyenler, ressamlar, fikir adamları, profesörler, halen daha Atatürk ilke ve inkılapları çerçevesinde, onun şekillendirdiği(veya yer yer şekillendirmeye çalıştığı) zihinlerle bir hayat felsefesi benimsemiş, ve bu doğrultuda yaşayan, yaşatan insanlardır. Ama şoyle bir durum varki, günümüz Türkiye' sinde, günümüz toplumunun üzerinde yapılan zihin şekillendirmesi ve getirilmeye çalışılan yeni Türkiye mantelitesi bu hızla yerleşmeye devam ederse, 'Atatürk diye biri' nin belki önümüzdeki 30-40 yılda adının günümüzde zikredilenden çok daha az zikredileceği artık ne yazık ki bir gerçek. Bu durumun tamamıyla halkımızın cehaletinden, kapalı görüşlülüğünden kaynaklanması ise, esas insanı üzen taraf. bu durum yıllardır boyleydi, ama biz ne yazık ki bunun önüne geçmek için yeterince çaba sarfetmedik, zaten körelmiş olan zihinler daha da köreldi.
Atatürk var, Atatürk var olacak, ama sadece zamanla daha az anılacak belkide. Ancak daima belli bir kesimin zihinlerinde olsa da var olmaya devam edecek.