Buyuk dedelerimizin çok onceden kullanmıs oldukları cumlelerdir. Coğu ders verici niteliktedir. Herkes kendine bir pay çıkarabilir.
(bkz: Sakla samanı gelir zamanı.)
aforizmaların kralı kralı.. her şey kısa ve öz..
aralarında tek tük gerçeği yansıtmayanlar olsa da birçoğu çok çok doğrudur. hayatı o kadar güzel anlayıp o kadar güzel yorumlamışlar ki atalarımla yeniden gurur duydum.
*gülme komşuna, gelir başına.
*büyük lokma ye, büyük söz söyleme.
bu iki atasözünün benim hayatımda çok önemli yeri vardır; ne zaman bunlara aykırı hareket etsem aynı berbat durumlara düşüyorum.
Ataların tecrübeler sonucu kalıplaşmış tecrübe sonuçlarıyla oluşturduğu cümlelerdir.
O değilde bir kaç yy sonra da bizim söylediklerimiz atasözü yerine geçerse hoş olmayacaktır. Ancak bir kaç edebiyatçıdan bunu duymuştum. Hadi hayırlısı.
Ayrıca
(bkz: atasözü olacak sözler)
bir öğüdü, bir davranışın kuralını, bir yargıyı kısa ve kesin bir dille anlatan ve öteden beri söylenegelen ilkeleşmiş tümce. Hemen her ulusun dilinde vardır. Oğuz ve Kırgız destanlarında, Dede Korkut Hikâyelerinde pek çok geçer. Divanü Lûgat-üt-Türkte 300'e yakın atasözü vardır. Bunlar, kalıplaşmış sözlerdir. Kısa ve özlüdür, az sözcükle çok şey anlatır: Ak akça kara gün içindir, Balık baştan kokar, vb. Çoğu doğrudan doğruya ahlâk dersi ve öğüt verir: Ayağını yorganına göre uzat, Bugünkü işini yarına bırakma, vb.