bazen geceleri rüyama giriyor. uykularım kaçıyor. terler içerisinde uyanıyorum. fırlıyorum yataktan. ve düşünüyorum küçükken oynadığın atari oyunlarını. ördekler vardı. uçan tabaklar vardı. vururduk onları tabancayla.
ama nasıl vurabilirdi tabanca o ördekleri? ışın algılayıcı sistemi yoktu milattan kalma televizyonlarımızın. nintendo wii değildi atarilerimiz. kara atari'ydi sadece. takardık kasedimizi, kolumuzu, tabancamızı. açardık duck hunt'ımızı. 2 ördek çıkardı çalılar arasından 3 mermiyle indirirdik yere.
sağa sola edilen ateşler öldürmezdi ördekleri. tam üzerine nişan almak gerekirdi. ama nasıl algılardı televizyon?
bunlar hepimizin kafasını çocukken-ergenken-yaşlıyken meşgul eden sorular olarak kalacaktır. olur ya bir gün psikoloğa düşersek. çocukluğumuza inildiğinde anlatmamız gereken ilk hikaye olacaktır.*
edit akbayram: eksileyen isviçreli bilim adamları'na selam ediyorum. bu başlığın altına yazılanlar sayesinde nasıl çalıştığını öğrendiniz. ve ulan bu harbiden gerizekalıymış dediniz. tebrikler. bizden bir kol saati kazandınız.
görüntü bozulduğunda tabancanın hareketini televizyonda net olarak görmek mümkündü.koyu renkli bir kare tabancanın nişan aldığı yerde olurdu ama nasıl olurdu orası hala muammadır.
---buraya dikkat---
şimdi o tabancanın ucunda bir sensör varmış. Ve ateri, insan gözünün algılayamayacağı kadar kısa bir sürede tüm ekranı beyaza boyayıp sadece vurulacak nesneyi bırakırmış. Tabancanın sensörü de ona kilitlenirmiş. Bu yüzden de sadece ördek, tabak vsye denk getirildiğinde vurulurmuş.
---buraya dikkat---
bunu anlayamadığına göre taa commodore 64 zamanına ait olan ve hedef vurmaktan çok daha fonksiyonel işleri tv ekranında gören ışıklı kalemi hiç anlamamıştır. 80'lere ait bu aletle ekranda çizim yapabilir, ikonları falan tıklayabilirdiniz...
bilgisayar Tetiğe basıldığında silahın hedefe doğrultup doğrultulmadığını anlamak için iki teknikten birini kullanır;
1 ) Ekranı boşaltır ve sadece hedefi beyaza boyar. Eğer fotodiyot bir yatay yenilemede aydınlıktan sonra karanlık olduğunu algılarsa, bilgisayar silahın hedefe doğrultulduğunu anlar ve puanınızı arttırır.
2 ) Ekranı boşaltır ve bütün ekranı beyaza boyar. Ekran beyaza boyandığında bütün ekranın izini sürmek daha uzun zaman alır. Bilgisayar, dikey ve yatay yenileme sinyalleriyle fotodiyottan gelen sinyalleri karşılaştırıken, fotodiyotun ekrandaki elektrik dalgasının ışığını ilk ne zaman algıladığını tespit eder. Yatay ve dikey yenileme sinyallerinin başlama anıyla fotodiyotun ışığı ilk algıladığı anın arasıdaki zamanı milisaniye cinsinden hesaplar. Bu sayı silahın ekranda nereye doğrultulduğunu bilgisayara söyler. Hesaplanan yer ile hedefin bulunduğu yer aynı yerse bilgisayar puanınızı arttırır.
insan gözünün yenileme frekansı (Hertz ya da kısası Hz) bunu algılamaya yetmiyor. Mesela televizyonunuz 50 Hz ise sizin gözünüz 20 Hz olduğu için o görüntüleri göremiyorsunuz. Ama tabi ki bilgisayar bunu algılıyor. Fotodiyotun renkleri algılayabilme özelliği dolayısıyla ekranda hedefin rengini algıladığında hedefi vurmuş sayılıyorsunuz.