anne ve babasından utandığı birileri tarafından farkedilmiş olmalı ki; birlikte katıldığı televizyon programına ebeveynleri neredeyse ev terliği ile apar topar çıkarılmış.
tüm yaşıtlarında olduğu gibi sosyal yaşam ve okulun idealleştirildiği, bilginin ve öğrenmenin kutsandığı o dönemde, hele de ''ülkenin en zeki çocuğu'' olduğuna inandırılmaya çalışılan bir çocuk zaten egosantrik olur. duygu sömürüsü yapmayı bilmez, yanında yapıldığında da incinir veya tıpkı bu çocuk gibi ebeveynlerine karşı hırçınlaşır. yapabileceğinin en iyisi, ödevini neden yapamadığı ile ilgilidir. anne ve babaya demagoji veya fakir edebiyatı yaptırılacaksa bu aynı karede olmamalıydı fikrimce.
zeka düzeyi ne olursa olsun bu çocuk duygusal anlamda hala 10 yaşında. ve 10 yaşındaki bir çocuk böyle bir şeyle sınanmalı.
Az önce twitterda annesiyle katıldığı bir programdan alınan küçük bir kesidi izledim, annesi konuşunca utanıyormuş gibi, annesinin konuşmasına sinir oluyormuş gibi hareketler sergiliyordu. Başka bir video daha gördüm, orda da annesine “seni şöyle alalım” deyip, içeri gönderdi. Sanırım babasını veya annesine saygısı olmayan birini taklit ediyor. Onun dışında zeki ve geleceği parlak bir çocuk olarak görüyorum ve çoğu hareketini çok özendiği birinden aldığını düşünüyorum.
Böyle içine büyük adam kaçmış çocuklar bana pek sempatik gelmiyor, sözleri de ezberlenmiş gibi zaten, kendi cümleleri olduğunu düşünmüyorum. Zeka puanı yaşıtlarına göre yüksek olabilir ama bunun bin tane testi var önce bir onlara girmesi lazım. Ayrıca asperger olduğuna ben de bahse girerim.
Zekâ sahibi olmayan kişiler bu çocuğun “filozof” olduğunu düşünebilir ancak. Millet olarak her şeyi abartmakta üstümüze yok. Abartma konusunda dünya birincisi olabiliriz.
Medyanın da işi gücü yok boş beleş saçma şeyleri gündem yapıyor. Yurdum insanı da bu saçmalığın peşinden koşuyor.
10 yaşındaki çocuğun ifadeleri, üslubu ve yaşına göre bildikleri üstün zekalı olduğunu gösteriyor. Ailesi dar gelirli imiş sanırım, yani aileden almamış bilgileri. Yalnız çocuğu magazinleştirip yem yapmak olumsuz sonuçlar doğurabilir. Nihilizm hakkında ilk cümlesi doğru devamı yanlış. Çocuk okuduklarını eleştirecek, yorumlayacak düzeyde değil yaşı itibariyle. Bu yüzden normal okuldan üstün zekalılar okuluna alınmalı ve hem psikolojik rehberlik görmeli hem de kendinden büyük ve ona onu kırmadan yönlendirmeler yapacak bir felsefeci ortamında bulunmalı. ifadem pek güzel olmadı ama temel derdim anlaşılacaktır. Oysa videolarında çocuk ne dese anlamadan aferin aferin deyip pohpohlayan güruhlar görüyoruz. Bu tür yaklaşımlar çocuğun şımarmasına, züppe bir kişiliğe bürünmesine, kendi görüşlerindeki doğru yanlış ayırt edemediği halde insanlara tepeden bakmasına, hangi kaynağın faydalanmaya değer olup olmadığını kavramadan her okuduğunu çok değerli bir şey sanmasına, her okuduğuna ikna olmasına sebep olabilir. Köyde çok okuyan bir gencin videosunu hatırlıyorum. Çok iyi bilimsel bir kitabı tanıttıktan sonra Adnan Oktar'ın kitabını gösterip onu da övmüştü. Örnekten de anlaşılacağı üzere Eğer çocuklar veya gençler iyi yönlendirilmezse, okuduğu her şeyi doğru sayan, etkiye açık, kaynaklar arasında seçici olamayan bir kişilik edinebilir, yıllarca medyatik olarak kovalanan bir tipe dönüşebilir. Aile de popülerlikten ekmek yeme derdine düşerse geçmiş olsun. Yoksa ilerde iyi bir felsefecimiz olabilir. Hafızası güçlü gibi duruyor, bu da akademik beceriler için olumlu bir hazırbulunuşluk özelliği. Şahsi görüşlerim bu şekilde.