üniversitede geçen 4 dolu dolu yılda yaşamış olduğum , bursanilüfer ilçesine bağlı semttir . güvenilir , nezih bi yerdir ancak köşe bucak site kaynadığı için betonlaşma had safhadadır normal olarak. ama yaşanacak yerdir .
merkezin gürültüsünden uzak kendi halindedir . magazin avm nin içerisinde yer alan kat 3 ,her hafta birbirinden kaliteli sanatçıları ağırlayan şık bi mekan olan suare ayrı bi can getirir bu sakin semte . fsm ye de yakın oluşu ayrı bi güzellik katar . ulaşımı da rahattır . e daha ne olsundur .
Az evvel farklı olayların döndüğü semt, büyük bir patlama sesiyle balkona koşup, karşımızda müthiş kalabalığı, kapatılmış yolları ve polis arabalarını görünce şok olduk. Tüm bunların aksine Bursa'nın göz bebeklerinden** kendi halinde bir semt, etliye sütlüye karışmayan, sessiz sakin... mis gibi!**
Taşındığımız 1995 yılında altıparmak'tan sonra oldukça sessiz gelen, sitede oturmanın keyfine o ilk dönemlerde kesinlikle varamadığınız, yolu çamur, sitenin içi çamur, etraftaki tarlalarında hala ekim yapılan mahalleydi.
ilk yılımızda sitenin daha çevre düzenlemesi yapılmamıştı. Sitenin içi topraktı yani ilk yağmurda olduğu haliyle çamur. Ondan sonraki her sene deneme yanılma yoluyla kaldırım taşına dönüştü. Sanırım site sakinlerinden para toplamak amacıyla ilk beton döküldü site içine sonraki sene asfalt en sonunda da kaldırım taşı...
Keza mahallenin yolları da aynı şekilde toprak/çamur idi. Sitemize daha yakın olan Karamehmet ilkögretim Okulu henüz açılmadığı için uzaktaki Ahmet Uyar ilköğretim okuluna servis ile giderdik. Servis kullanma amacımız okulun uzak olması değildi(yürüyerek 10 dakika sürer en fazla). Yolların çamur olmasından dolayı okula yürüme imkanınız yoktu çünkü daha sonraları birkaç kez servis gelmemesi ile yürüyerek gittiğimiz okula alınmama tehdidiyle karşılaşmıştık. Tabi ayağında kalıp halinde bir çamurla okulu kirletmemize izin vermemeleri mantıklı.
Dediğim gibi altıparmaktan sonra sessiz gelmişti burası hatta yolları tarlaları ile mahalleden çok köye de benzetebilirim. Ataevler pek çok alışkanlığımızı da değiştirdi. Mesela aynı sokakta oturanlardan takım oluşturarak yapılan maçlar aynı sitede oturanlardan oluşturulan takımların maçlarına, mahalle kavgaları site kavgalarına dönüştü. Asfalt dar bir sokakta top oynamaya çalışırken burada geniş tarlalarda rahat rahat maç yapabilecek alanlar bulduk. Tarlalara dalıp ağaçlardan meyveler toplamak ya da tadını hiç beğenmememize rağmen günebakan koparıp çekirdek yemek bir diğer zevkimizdi.
Yanlış hatırlamıyorsam doğalgazın da ilk geldiği mahalleydi. Kombili bir evde tüm odaların aynı sıcaklıkta olması bile o dönem için bulunmaz bir lüks gibi gelirdi.
Bakkalı dahi yoktu o dönem. Sitenin karşısında ufak bir kulübede limitli ürünler satılırdı.
Ne kadar olumsuzlukları da olsa o dönem ataevler'de yaşamak ayrı zevkliydi. Şimdi baktığımda her yerin betonlaşmaya başladığını görmek yavaş yavaş çocukluk anılarımızı da yok ediyor. 90ların çocukları için söylenen geçiş dönemi çocukları ve son sokakta oynayan nesil olarak sokakta oynamanın tüm zevkini sonuna kadar bize yaşattı ataevler.
hızla şehirleşen ama içinde düzgün bir kültür sanat binası (tiyatro, opera vs) barındırmayan abidik gubidik çarşı denen binalara sahip güzide semt. ha bir de meydan denilebilecek bi yer de tam manası ile yoktur.
durukentten sonra oluşmasına rağmen inanılmaz bir şekilde büyüyen bursa semti. şimdi magazin outletin, pazar yerinin, lise ve ilkokulların bulunduğu yerlerde vakt-i zamanında; yani ben henüz 7-8 yaşlarındayken uçurtmamı uçurduğum, bisiklete bindiğim, ailemle akşam yürüşlerine çıktığım, bababım ağaç dallarından bana sipsi yaptığı bugünün beton yığını ve nüfus çılgınlığının yaşandığı koca bir semt.
bursa adliyesinin bir kısmını çok yakında içine alacak yerdir kendileri. idari yargının tamamını ve adli yargıdan da aile ve iş mahkemelerini hüüüp diye içine çekmeye hazırlanmaktadır. bugün uluyolda bulunan bu mahkemeler en geç bayram sonrası ataevlerde yerlerini alacaklardır. tower plaza mal gibi öyle amaçsızca ortada dururken ve sanki merkezde başka yer yokmuş gibi 1 yıllığına 850 bin liraya kiralanan bu plazaya mahkemeleri taşımak ne mantıklı ne düşünceli ne adaletli bir karar.. *
bağlı olduğu belediye sebebiyle değil, bursa'nın gelişmekte olduğu "izmir yönü" üzerinde bulunması sebebiyle gelişmiş sayılabilir. zira bu yön üzerinde baştan sona tüm yerleşimler merkeze göre daha yenidir ve daha üst gelir grubuna hitap eder.
ille de gelişmişlik aranıyorsa aynı yönde ataevler'den önce gelen ihsaniye vardır ki ataevler'den on gömlek üstündür. bir prestij merkezi olarak bulvarıyla, ulaşımıyla, tesisleri ve tüm olanaklarıyla ihsaniye semt ise ataevler onun yanında ancak köy gibi kalır...
ataevler izmir tarafından gelip anakara istikametinde devam eden yolcular için (ananos gibi oldu be) bursa'nın imajını artıracak güzellikte bir yerleşim yeridir, nilüfer belediyesi ne bağlıdır, chp li belediye başkanı vardır. belki de bu yüzden gelişmiştir.
her gördüğünü istanbul'dakinin çakması sanan güruha göre olmayan yerdir. sönmez holding'in kurumları "as" ile başlar, ataevler de 50 senedir ataevler'dir...
bursa'nın güzide bir semtidir. 2 yıldır burada oturmama rağmen tek bir silah sesi duymamıştım, ta ki 15 haziran 2008 turkiye cek cumhuriyeti macina kadar. maç bitti önce tabancalar konuştu. daha sonra otomatik mi deniyor taramalı mı deniyor onunla da bi taradılar havayı. mahalle sakinlerinin şerefsiz, ahlaksız, pislik herifler gibi şeylerle mahallede yankı uyandırması sonucu sesler kesildi.
ataevlerde bile böyle eğitimsiz cahiller varsa vay benim memleketime!
bursa nin sonradan olma, kolpa semtlerinden sadece birisidir. on tane apartman dikmekle, ihtisamli goruntu verdigini zanneden kisilerin, son 10 sene icinde apartman yiginina cevirmis oldugu, - allah korusun bir deprem aninda - , binlerce lahana kivaminda daire - apartman bulunduran semttir.
kendi adını taşıyan bursaray tren istasyonu ile alaksı olmayan semt.
öyle ki ataevler mahallesinin sözde ataevler tren istasyonuna en yakın olan yerinden bile
yürüş 10 dk sürmektedir ve daha da kötüsü bu yürüyüş esnasında 6 şeritli caddeden koşarak
ve korkarak geçmek gerekir. Ataevler tren istasyonunda inen yolcuların tek sıra halinde tarla içinden geçerek ataevler mahallesine ulaşmaya çalıştıklarını görünce " neden bu istasyon 400 mt geriye yani ataevler mahallesinin önüne (mitsubishi önü) yapılmadı !!" diyerek kahrolursunuz.
normal istasyonlar arası mesafe 850 mt olduğu halde, beşevler ile ataevler durakları arası 1400 mt, k.sanayi durağı ile arası ise 600 mt dir. yani bu durağın 400 mt geriye alınarak ortalanması gayet mantıklıdır.
biraz zor bir hayal bile olsa : Bursaray, B ve C
etaplarıyla birlikte bu aptal istasyonun da yerini 400 mt geriye alarak ataevler halkının
5 yıllık çilesini bitirmelidir.
Cami ahalisinin söylediğine göre; Türkiyedeki 2.en büyük kubbeli camiye sahip mahalledir.
Öyleki earth google daki "ruler - path" menüsünü kullanarak harita üzerinden ölçüm yapıldığında 32 mt. çapındaki kubbesi teyid edilebilir.( ayasofya nın kubbesi : 40mt )
ata caddesi boyunca , proje olarak birbirlerinin tıpa tıp aynısı olan sitelerle bezenmiş fakat zamanla, bu ilkokul mezunu şahıs tarafından çizilmiş plan terk edilerek modern sitelerin yapılmaya başlandığı kıyı semti. Bursa haritasına baktığınızda nilüferin en batı kıyısı gibi görünür.
ataevler semtindeki bu ilginç mimarideki siteler dikkat çekicidir , öyle ki; herbiri ortalama 100-200 daireden oluşan ataevlerin ilk siteleri : sırasıyla umut, emniyet, emek, hizmet, yıldız, eğitimciler, ulaşım ... bu siteler proje olarak birbirlerinin tıpa tıp aynısıdır ve malesef bu proje ciddi dercede mühendislik faciasıdır. Apartmanlara dışardan baktığınızda hemen hemen bütün balkonların mecburen kapatılıdğını görürsünüz çünkü balkonlar uygunsuzdur, buzdolabı ve bulaşık makinesi koymaya yer olmayan mutfakları vardır. çamaşır makinesini birtürlü sığdıramadığınız banyoları da cabası. ilginç labirent gibi koridorları vb.. ve malesef ataevler mahallesine ilk yerleşen ve şu anki mahelle nufusunun yaklaşık yarısı bu facia sitelerde ikamet etmektedir. Bazı sitelerin 99 depreminde onarıma ihtiyaç duyacak ciddiyette hasar görmesi, tarafımdan yaşanmış acı bir gerçektir. Bu kadar uyduruk bir projenin nasıl olurda bu kadar çok site tarafından uygun görülüp inşaa edilmesi anlaşılmaz bir durumdur.Ne mutlu ki 2000 li yıllardan sonra doğru dürüst siteler ve sosyal tesisler yapılarak ataevler mahallesinin kalitesi yükseltilmiştir.