kısmen haklılık yapı bulunan önermedir. erkeğin egemen olduğu bir yapıda kadına daha çok daha az görev düşmektedir. Yeter ki biraz güzel ol veya seni himayesi altına alacak güçlü bi erkek bul. Hayat boyu yan gelip yatabilirsin...
ataerkil yapı tam olarak bu değildir. ve kadınların, ataerkil anlayıştan nemalanması anlayışı da çok ilginçmiş doğrusu..
"Friedrich Engels, ilk çağlarda insanların cinsel ilişki ve hamilelik arasındaki bağdan, dolayısıyla babalık kavramından habersiz olduklarını, bu yüzden de doğan çocukların bütün topluluğa ait olduğunu savundu. Teoriye göre erkekler babalık olayının farkına vardıklarında ilişkiye girdikleri kadınlara ve doğan çocuklara sahip çıkmaya başladılar, bu da anaerkilliğin yerini ataerkilliğe terketmesi ile sonuçlandı."
yani ilkçağlarda aslında daha keşfedilmemiş olan ataerkillik, daha sonraları farkediliyor ve anlayış boyutlanmaya başlıyor. bu gelişimin, değişkenlik göstermesiyle de ilgili bi olgu. belki de engel olunamazdı buna ki, ilerleyişe engel olabilmek güçtür.
bu görüşler çağdan çağa, dönemden döneme değişiklik gösteren ve içinde oluşturulan kuramların gün be gün çürütüldüğü görüşlerdir. yani ataerkil anlayış tam olarak şu diyemeyiz. her dönemin şartlarına göre , etkilendiği kişilere, akımlara göre bu ataerkillik bazen yerini başka görüşlere de bırakıyor.
ataerkilliğe karşı anaerkillik kavramı getirilmiş olsa da literatürde, buna karşı çıkan kuramcılar da olmuş. ikisini de bertaraf etmenin tek yolu olarak ise, "ortaklık modeli" olarak düşünülmüş.
etnoğraf, arkeolog, sosyolog ve yahut da psikolog değilim. kısaca bu.