bu at gözlüklerin türlü türlüsü vardır, kimisi bilime karşı, kimisi sosyal hayata karşı, kimisi ülke sevgisi, kimisi arkadaşlık ilişkisi vb. bizim konumuz ise at gözlüklü bir insanın ahlaka bakış açısıdır.
bilindiği üzre at gözlüğü at hayvanının sadece önünü görmesi maksadı ile yapılmış olup hayvanın sağdan soldan göreceği çeşitli uyarıcıları farkedip oraya yönelmemesini sağlar.
şimdi böyle bir ünsna düşünüldüğünde kişi kendi değer yargılarından bir at gözlüğü oluşturup onun dışındaki uyarıcala kendini tamamen kapatmışdurumdadır. nedir bu değer yargıları; toplumun yapısı ile birlikte gelişen birey mesela köy( the village) filminde olduğu gibi kırmızı renk gördüğünde onu hemen yok eder, neden? çünkü kırmızı onun için tehlikedir, kötüdür...
konumuzla alakası nedir diye sorarsak, şimdi bu filmdeki bir insan kırmızı elbise giymiş birisini tehlikeli ve kendi değer yargılarını yıkan kişi olarak görmektedir bu insandan uzak durmak için yada onu bu kırmızı huyundan vazgeirmek için çaba harcamak zorundadır. benzer olarak, (kadınlar için)mini eteği yada (erkekler için) kot pantolunu kendi değer yargıları dışında gören kişi kadının ve erkeğin kıyafetinden onun ahlaki durumunu yargılama boyutuna geçer ki bu kişinin tamemen kendi isteği dışında ona öğretilenlerin ve edindiği kabuğun dışına çıkamamsından kaynaklıdır, kişiler kesinlikle suçlanmamalıdır. ama önemle vurgulanması gereken bir durum vardır. aynı kişi sırf kendi ahlaki değerlerine uymuyor diye herhangi bir kişiyi ahlak bozmakla itham ediyorsa işte sorun burdadır ki maalesef ülkemizde bu durum yaşanmaktadır. kişinin ince bıyığı yeşil pantolunu, beyaz gömleği yuvarlak yüzü nasıl herhangi birini rahatsız etmiyor ve bu kılığından dolayı kişi bir şekilde eleştiri almıyorsa (ki alıyorsa cevap verme özgürlüğü yine kişinin elindedir) onun da diğerlerini eleştirme, onu ahlaksızlıkla suçlamaya hakkı yotur, aynı durum mini etekli, kot pantolonlu yada kırmızı elbiseli biri içinde geçerlidir.
öncelikle kim olduğumuzu bilmeli değişime gelişime açık davranmalı ve bu doğrulduta hareketlerimize yön vermeliyiz, değiştiremezsen değişirsin kuralını kabulş etmemek de at gözlülük olup yanlışlığı kesinleşen kavramlar üzerinde aptalca ısrar etmek anlamına gelir.