genel olarak evrendeki her şeyi inceleyen bilim dalı.
her ne kadar bazı insanlar tarafından gereksiz olarak görülse de, günümüzde kullandığımız ve hayatlarımızı kolaylaştıran birçok icadın ortaya çıkma nedeni astronomidir. uzay çalışmalarında kullanılması için tasarlanan ya da keşfedilen birçok şey, daha sonradan gündelik hayatlarımızda kullanılmak üzere başka alanlarda uygulanır. örneğin ısıya, gerilime dayanıklı malzemeler bugün birçok alanda kullanılmaktadır, ancak bunların geliştirilmesinin ilk nedeni genellikle uzaydır.
astronomi bölümünden mezun birinin hiçbir şey olamayacağı iddiası doğru değildir. programlama dillerini bildikleri için bilgisayar alanına yönelebilirler, meteorolojide, diyanet'te ve artık yeni kurulan uzay ajansında çalışabilirler, akademik kariyere yönelebilirler, yurt dışına gidebilirler. hiçbir şey yapamazlarsa farklı bir bölümde yüksek lisans yapıp o alana da yönelebilirler tabi. önemli olan bir şeyleri başarma isteğine sahip olmak ve şartları zorlamaktır.
günümüzde sadece astronomi mezunları değil, birçok bölüm mezunu işsiz olduğundan, astronomiyi ayrı tutup "mezunları işsiz kalır" demek saçmadır.
ilgimi ve dikkatimi en fazla çeken bilim dalı. araştıra araştıra manyak olma raddesine gelsem de, hislerimin ve bakış açımın genişlemesinde çok büyük yararı oldu.
ihtisasını astronomi üzerine yapmış bir hanımla birlikteydim vakti zamanında. akşam mandalina yerken ya da şarap içerken; o quasar senin, bu pulsar benim konuşurduk. daha doğrusu o anlatırdı, ben dinlerdim. tabii boynuz kulağı geçti vaktiyle.
gözleme dayalı gök cisimlerin hareketlerini anlık (neye göre anlık) olayların verilerini çıkartabilen ve gök cisimlerinin oluşumunu hesaplayan bilim dalıdır.
gözleme dayalı bilim dalı olduğu için kozmoloji ve diğer gök bilimleri Astronomiden faydalanır.
popüler bilimin anahtarıdır.
göklerin bilimidir. uçsuz bucaksız evreni araştırır. yeni yıldızlar, galaksiler ve gezegenleri keşfeder.
astronomiyle uğraşanlara astronot denir. insanoğlunun yirminci yüzyıldaki en önemli başarısı uzaya çıkabilmek olsa gerek.
bu nationalin belgesellerini izliyorum korku filmi gibi geliyor. hani evreni anlatıyor ama şu hissi veriyor. dünyada gerçekten şansa yaşıyoruz ve bu öngörüsüzlük, bu kaotik düzen bir gün hiç beklemediğin anda dünyanı seni yok edebilir.
hani bildikçe daha fazla sorun çıkıyor karşımıza ve bunun yarattığı gizem korku yaratıyor bence.
astronomiyi yok sayıp acaba düz dünyada yaşadığımıza mı inansak?
dünya hayatından sıkıldığınızda varabileceğiniz bir kaçış noktası.
illa okulunu okuyup denklem bilmeye gerek yok. evrendeki dev yıldızları bulup dünya ve güneşle karşılaştırmak, zaman yolcuğu, kara delikler, nebulalar falan derken uçsuz bucaksız ve salt gerçek bir alemdir astronomi. hiçbir şeyden anlamayan bir insanın gözleri bile nebulalara bakarken dolabilir.
gök cisimlerinin konumunu, devinimlerini ve yapısını inceleyen bilim. Bilimlerin en eskisidir denebilir. Astronomi, bilimlerin en eskisidir. Eski uygarlıkların astronom-ra- hipleri, gökcisimlerini ve bunların devinimlerini, hep aynı yerde duran noktalar yardımıyla gözlemek için gözlem kuleleri yaptırmışlardı. O zaman hiç kuşkusuz «çıplak göz»le yapılan bu gözlemler sonucunda zamanı ölçebilmiş ve ilk * takvimleri düzenlemişlerdi.
astroloji gibi sikimsonik asılsız bir icadın bu ismi kapmasıyla, gerçek bilim olan astronomi, bu ismine razı olmuştur. sondaki loji, genel anlamda "bilimi" demektir çünkü.