doğru bir hitap şeklidir.
bunun kanıtı türk silahlı kuvvetlerinin iç hizmet kanunudur. iç hizmeti kanununda bu konu açık bir şekilde belirtilmiştir.
bırak asteğmeni diğer üst rütbeli subaylara ( binbaşı ve yukarısı hariç ) bile sıralı sicil amiri olmadığı sürece komutanım deme zorunluluğu yoktur.
örnek bir diyalog verecek olursak;
-Mehmet yüzbaşım sizin Abdülkerim asteğmen bizim jiletçi erleri ezmeye çalışmış askerlerde dayanamamış ve sizin asteğmeni dövmüşler.
-Tamam Ahmet üstçavuşum. Zaten hiç
sevmemiştim egosunu siktiğimin poşet asteğmenini. iyi yapmışlar ellerine sağlık.
kanuna göre üst ve amirlere komutanım demek ya da rütbesiyle hitap etmek esastır. haaa, kullanımı o kadar yoktur ki bir er bir asteğmene ya da başka bir rütbeliye rütbesiyle hitap ederse iç tüzüğü adam gibi bilmeyen bir rütbeli tutanak bile tutabilir ama sonrasında o tutanağı dürüp götüne sokar. iç tüzüğü bilen bir rütbeli ise en fazla kıl olur, kıllık yapar.
rütbece üst olan herkese komutanım denmesi gerekir. fakat rütbesi üst olan herkes sizin amiriniz değildir, yani her önüne gelen rütbeli size emir veremez. kanunda yaklaşık olarak böyle yazar.
Ast yada üst farketmez kanunen amir olmayan birine askeriyede komutanım denmez. Rütbesiyle hitap edilir. Başçavuşa söyleyemeye götü yemeyip sözlüğe icini dökenler biraz kanun kitap okursa özgüvenleri artacaktır. *
Düzeltme: (bkz: iç hizmet kanunu)
Aslında kabullenmeme ile alakalı değildir. asteğmenler askeri okul çıkışlı olmadıkları için tsk emir/disiplin kurallarına göre bir başçavuşun (not geçeyim başçavuşlar nöbetçi amir ve nöbetçi subay olarak görevlendirilebilirler.) asteğmenim demesi gayet olağandır.
Genellikle üst rütbeli subayların asteğmenlere hitap şeklidir. askeri açıdan doğru olmasada astsubay başçavuşlar ya da kıdemli başçavuşlarda asteğmenlere böyle hitap ederler. Asıl olan onların komutanım demesidir ama sizden daha deneyimli ve yaşça sizden oldukça büyük kişilerin, birazda onlardan üst olduğunuz durumunu kabullenememelerinden kaynaklanan bir hitap şeklidir.