eğitim dönemi sonunda dağıtım yerleri için çekilen kurada birde meslek kurası çekilmişse insana keyifli günler geçirten askerlik rütbesi.
(bkz: hava asteğmen)
muhabere asteğmen olanlarının neredeyse hepsi elektronik ve bilgisayar mühendisleridir askeriye aleminde kral gibi bişeylerdir, çok az kısmı terör bölgelerine gider % 70 lik kadar kısmı başta ankara olmak üzere 3 büyük şehirde kalırlar, bunun yanında piyade ve komando olanlarının hayatları cidden güçtür - zor fiziksel eğitimlerden geçerler ve en riskli bölgelerde takım komutanı olarak görev yapma olasılıkları çok yüksektir.levazım asteğmenler 1 ay acemilikten sonra asteğmen rütbesini- son 3 aylarındada teğmen rütbesini takarlar ve askerlikle pek alakaları yoktur , personel asteğmenler askerlik şubeleri-askerlik daireleri gibi mekanlarda görev alırlar ve bir nevi memur gibi çalışırlar, tabip asteğmenler doktordurlar ve askeriye sonuna kadar kullanır bunları, topçu ve tankçı asteğmenlerde piyadeye göre biraz daha rahatlardır büyük şehirlere gitme olasılıkları fazla olmalarına rağmen doğuyada çok giden olur, ulaştırma asteğmenlerin %95 i üç büyük şehirde kalır gene, istihkamcılar genelde inşaat mühendisi veya mimarlardan seçilir doğuda mayın temizlemeye gitme olasılıkları vardır. Asteğmenler subaylar ile askerler arasında birnevi köprü olarak kullanılırlar ve ordu için çok önemlidirler, kurtuluş savaşında subaysız kalan bazı birliklere liderlik bile yapmışlardır, acemilik eğitimlerini müteakip kura çekerler ve bu öyle heyecanlı bir kuradırki kimisi güneydoğuda bir kışlada 1 sene dışarı yüzü görmeden yaşayacağı birliğine yollanırken kimi ballı elemanlarda memleketlerini çeker yada marmarisde v.s akşamları 5 den sonra ve haftasonları normal hayatında göremediği alemlere dalar. kanımca en bahtsız bedevileri acemi bölüklerine gidenlerdir örneğin emperor sürekli masabaşı nöbeti tutup nöbetinde açtığı laptobunda film izleyerek geçirirken askerliğini, acemi er yetiştirme bölüğüne giden arkadaşı o süre zarfında elinden geçen 1000 kadar askeri eğitmekle meşgul olmuşturki bu bölüklerden bazıları pisikopat bölüğü olarak anılır ve piyasada ne kadar tinerci,sabıkalı,tecavüzcü,terörist,gulyabani tipli adamlar varsa bu bölüklerde yoğunlaşmışlardır 100 tane çeşit çeşit adamı size eğit diye verdiklerini düşünün ki her babayiğidin harcı değildir Allah muhafaza enseye şaplak göte parmak olabilirsiniz...
eğitim aldıkları sınıf okulları şu şehirdelerdir =
*Piyade Okul K.(Tuzla/iSTANBUL)
*Zırhlı Birlikler Okulu ve Eğitim Tümen K. (Etimesgut/ANKARA)
*Topçu ve Füze Okul K. (Polatlı/ANKARA)
*istihkam Okulu ve Eğitim Merkez K. (Narlıdere/iZMiR)
*Muhabere Okul K. (Mamak/ANKARA)
*Ulaştırma Okulu ve Eğitim Merkez K. (Gaziemir/iZMiR)
*Levazım Maliye Okulu ve Eğitim Merkez K.(Küçükyalı/iSTANBUL)
*Ordudonatım Okulu ve Eğitim Merkez K. (BALIKESiR)
*Personel Okul ve Eğitim Merkez K. (KONYA)
*Sahra Sıhhıye Okulu ve Eğitim Merkez K.(SAMSUN)
*Askerî Veteriner Araştırma Enstitüsü ve Eğitim Merkez Okul K.(Gemlik/BURSA)
*Hava Savunma Okul ve Eğitim Merkez K. (Alemdağ/iSTANBUL)
*Deniz Er Eğitim Tabur K. (Poligon/iZMiR)
* komandolar ısparta eğirdir, jandarma komandolar izmir-foça
hersene tsk'dan 16000 e yakın asteğmen gelip geçer, her birinin örneğin 1200 ytl olan maaşının 50 ytl kadarı oyak tarafından geri verilmemek üzere tırtıklanır.
Ne harp okulu mezunu subayın sevdiği (öğrenciyken genelde bir asteğmen tarafından fırçalanmış olurlar), ne astsubayın sevdiği (ben 20 yıllık askerim, dünkü çocuk gelipte benden nasıl rütbeli olur), ne de askerin sevdiği (o da askerliğini yapıyor bende, adamdaki rahata bak yaa!) gariban rütbe.
4 aylık bir eğitimin sonrasında sınırlara karakol komutanı olarak gönderilip, emrine asker verilmesini anlayamadığım üniversitelerin mühendislik, tıp ve öğretmenlik fakültelerinden mezun kişilerin alması çok yüksek olan en düşük subay rütbesi.
askerliğini uzun dönem olarak yapan üniversite mezunlarının sınıf okulu sonrasında haiz oldukları statü. en düşük subay rütbesi.
Görev aldığı birliklerde her türlü işe koşmasına rağmen kimseyi memnun edemeyen ama bunu sorun etmeyen -hatta gülüp geçen- yüksek tahsilli geçici asker.
askerlik görevini bitirmesini müteakip subay olma sınavına girerek subay olmaya hak kazandıktan sonra albaylıktan daha yüksek bir rütbeye terfi edemeyecek olan en düşük kademeli subay.
12 aylık askerlik hizmetleri sırasında teskerelerine 1 ay kala teğmen rütbesi verilen, TSK nın genel olarak akıllı, mantıklı, sağduyulu ve en şefkatli muvakkat üyeleridir.