öncelikle sınıf okullarındaki eğitimlerden bahsedelim:
sınıf okullarında asteğmen adayı öğrenci olarak askerliğini icra edenler yemin töreninden sonra yaklaşık 2 ay kadar daha eğitime devam eder. törenden sonraki dönemde kısım adı verilen dersliklerde ya da arazide teorik ve uygulamalı eğitimlerini sürdürürler. bu derslerin ardından test usulü ile sınavlara girerek derecelendirilir. derecelendirmede tek kıstas dersler değildir. spor ve atış başarısı da bölük içindeki sıralamayı etkiler. bu sıralama sonunda dereceye giren öğrenciler kura yerlerinden istediği yeri seçmeye hak kazanır. dereceye giremeyenler ise başarı sırasına göre torbadan kura çekerek görev yerlerine dağıtılır.
gelelim mevzuya:
derslerden başarılı olamayanlar için kurtarma sınavları yapılır. böylece bütün öğrencilerin mezun olunması sağlanır. hatta eşeği bağlasan asteğmen olur sözü bile söylenmiştir. ancak bu söze güvenip derslere çalışmayıp bilerek başarısız olma, özellikle de devamsızlık yapma durumunda geçmişte örneği yaşanan durumla karşılaşılabilir.
linkteki kararı uzun bulup okumak istemeyenler için özet geçiyorum: sınıf okulunda başarısız/devamsız olan asteğmen adayı öğrenci, askerliğini 15 ay er olarak yapar.
alakasız not: bi bacağı kısa olan, kekeme olanlar asteğmenlik yapabilmektedir.
Terörist değilsen pek mümkün değildir.Zira asteğmen adayı öğrenciler mühendistir, mimardır...vb okumuş tayfadır.Yeri gelmiş diferansiyel denklem, yeri gelmiş termodinamik vermiş adamdır.
benim şahsen gördüğüm hadisedir. ben sınıf okulunda iken asteğmen kurs bölüğünden biri karı kız işleriyle ilgilenmekten hemen hemen bütün derslerden kalmış ve 15 ay askerlik yapmıştı. acımıştır be.
asteğmenliğe aday öğrencilerin düştüğü duruma, "sana o diplomayı verenin ta amına koyayım" denir. fakat uğur mumcu gibi asteğmen olduktan sonra rütbesi alınıp erliğe düşürülenlere sakıncalı piyade denir.