adı, yunan ahitinin acts kitabında (20: 13-14), “biz önden giderek gemiye bindik ve asson (assos)'a hareket ettik. pavlus'u oradan alacaktık. kendisi karadan gitmek istediği için bunu böyle düzenlemişti. bizi asson'da karşılayınca onu gemiye alıp, mytilinin'e geçtik,” şeklinde karşımıza çıkan ve anlaşıldığı kadarıyla eski yunan ve yahudi topluluklarına hıristiyanlığı kabul ettirme emeliyle mezopotamya'dan antik yunanistan'a uzanan hat boyunca hareket eden havarilerin bu canhıraş süren mitsel yolculuklarında bir nevî es verme mahâli.
dipnot:
ahit'in eski yunanca'daki yazılışında “assos”, sonunda “ni” harfi ile yazıldığı için, tarafımdan “asson” (ἆσσον) olarak yazılmıştır. aynı şekilde “midilli” ise günümüz yunancasında “mytilini” yazılıyor olmasına karşın bu eski metinde, sonunda yine “ni” harfi ile yazıldığından, “mytilinin” (μιτυλήνην) şeklinde aktarılmıştır.
şirin pansiyonları ve mekanları bulunan, güzel manzaralı bir yolun sonunda, tepede yer alan tarihi yerleşim birimi. eteklerinde de tapınak kalıntıları ve deniz bulunmaktadır.
Assosa gidiyorsanız her tatil beldesi gibi esnafıyla işiniz olmasın.
Sivrice burnuna inip kolpos ve mitiliniye seyrederek güne uyanırım genelde. Ben oraya zaten denizinin temizliği ve berraklığı için gidiyorum gerisi teferruat.
ayıptır söylemesi haziranın son haftasında 4 geceliğine bir grup arkadaş gideceğimiz yerdir. tatil sezonu tam açılmamışken, denizleri bebeler doldurmamışken, deniz suyu tam ısınmamışken bi silkelenip kendimize geleceğiz umarım.
benim ciddi kendime gelmem lazım. son bir haftadır tövbe est. huyum suyum değişti. biraz endişeliyim.
7 liraya alinan saraplarin 60 liraya kakalandigi antik sehir.
Sarap kulturunuz yoksa bira ya da raki icin. En azindan ne kadar kaziklandiginizi bilirsiniz.
denize girmek için üstüne yer bulamadığım favorim. iki yerinde de ayrı ayrı denize girilmelidir: birincisi antik liman. genelde iskelelerden girilir, kayalıktır, deniz kestanelerinin ayağa batma riski vardır. o nedenle de berraktır, suyu serindir. eşsizdir. ikincisi hemen onun doğusundaki uzuuun kadırga sahilidir. oradaki çakıllı deniz de berraktır. dalgalarla bile pek bulanmaz. çabuk derinleşir. kuzeyden esen rüzgarda tadına doyulmaz. gün batımında sakinleşen suda zaman geçirmenin tadına doyulmaz. edremit körfezinin en güzel denizidir özetle.
assos'u 1991'de keşfettik, aşık olduk. bugüne kadar pek fazla değişmedi. bir kaç yeni ve iyi tesis dışında. sit alanı olması yararlı oldu. yolunun sapa olması da. bundan sonra da fazla gelişmeyecek, bozulmayacaktır tahminimiz.
karşıdaki ayvalık adaları ile yunanistanın midilli (lesvos) adası ayrı güzellik katar manzarasına. midilli'nin akşam ışıldayan köylerini merak edip durduk. midilli'ye gidip, oradan assos'a baktık, uzaktan hiç bir çekiciliği yok.
çanakkale'de, anadolu'nun en batı ucuna yakın bir yerde bulunan antik kent ve tatil mekanıdır. midilli adası'na uzaklığı 10 km'den azdır. denizin hemen ardından yükselen, yaklaşık 150-200 metre yüksekliğinde bir tepe üzerinde yer alır.
kimse bilmesin. öğrenmnesin tarzı dileklere bo bol amin diye karşılık verdiğim cennetten kopup dünyaya gelmiş huzurun mutluluğun şiirin resmin aşkın antik çağların diyarı aşık olduğum bir kaç yerden biri
gidilecek bir yer değildir. ne adam gibi yolu, ne de temiz bir denizi vardır. ayrıca otelleri çok kötüdür ve yemekleri berbattır, yukarıdaki köyü de pistir, ortalık hayvan pisliğinden geçilmez, kötü kokar.
yani kısacası kötü bir yerdir. havası pistir, ortalık magandadan geçilmez. tarihi bir güzelliği falan da yoktur. güzel kızlar da hiç gelmemektedir. gitmeyin, sakın gitmeyin. onun yerine marmarise, bodruma falan gidin, assos'u hiç boşuna kirletip dejenere etmeyin, güneye falan inin, assos'a sakın gitmeyin.
ayrıca söylemeyi unutmuşuz, diskosu, barı falan da yoktur.