bunu icad eden adam asprinden 11 gün once eroini bulmuş ve hatta 1. dünya savaşında morfin gibi kullanılmış.tabi sonradan anlamışlar ne halt olduğunu(yamulmuyorsam 1939 falan) ve ilaç statüsünden kaldırılmış bu eroin illeti.
hergün bir tane alınmasının faydalı olduğu söylentisinin aşağıdaki haber ile çürütüldüğü ilaç. **
--spoiler-- Aspirin efsanesine darbe!
Bir modern tıp kaosu daha. Mucize ilaç olarak gösterilen, kalp sağlığı için günde bir kez alınması tavsiye edilen aspirinin kalp krizi riskini artırdığı açıklandı.
Amerikalı bilim adamları tarafından yapılan bir araştırmada, bugüne kadar hep "mucize ilaç" olarak gösterilen aspirinin yanı sıra, ibuprofen ve parasetamol gibi yaygın ağrı kesicileri her gün kullanan erkeklerde, tansiyon ve kalp krizi riskinin arttığı açıklandı.
2002 yılında yapılan başka bir araştırmada, bu ilaçların kadınlarda tansiyonu artırdığı belirlenmişti. Söz konusu ilaçların, damarların genişleme kabiliyetini düşürdüğünü ve sodyum tutulmasına yol açtığını ifade eden uzmanlar, bunların da tansiyonu yükselten faktörler arasında bulunduğunu belirtti. Bu ilaçlar ayrıca kanda serbest radikaller olarak adlandırılan zararlı maddelerin birikmesine de yol açtığından damarlara zarar veriyor. Harvard Tıp Okulu ile Boston'daki Brigham Hastanesi tarafından 4 yıl boyunca 16 bin erkek hasta üzerinde yapılan gözlemlere göre bu ilaçları düzenli ve uzun süre alan erkeklerde şu olumsuz etkiler ortaya çıkabiliyor:
Aspirin: Her gün düzenli olarak aspirin kullanan erkeklerde kalp krizi ihtimali, aspirin kullanılmayanlara oranla yüzde 26 artıyor.
Parasetamol: Haftada 6 ya da 7 gün düzenli olarak parasetamol kullananlarda yüksek tansiyon vakaları, ağrı kesici almayanlara oranla yüzde 34 artıyor.
ibuprofen ve naproxen gibi steroid olmayan iltihap önleyici, ağrı kesici ilaçlar (NSAID): Uzun süreli ve düzenli kullanımında tansiyon riski yüzde 38 artıyor. Haftada 15 ya da daha fazla NSAID hapı kullanan erkeklerde bu risk yüzde 48'e ulaşabiliyor.
Araştırmayı yürüten Harvard Üniversitesi doktorlarından John Forman, son bulgularla ilgili açıklamasında, "Bu ilaçlar, potansiyel olarak yüksek tansiyonun önlenebilir nedenlerinden birini oluşturuyor ve bunlar ABD'de en fazla satılan ilaçlar arasında bulunuyor" dedi. Uzmanlar, bu ilaçların doktor kontrolünde kullanılmasını, sürekli kullananların da düzenli olarak tansiyon muayenesi yaptırmalarını öneriyor. Son bulgular karşısında kendi tavsiyelerini yayımlayan Amerikan Kalp Vakfı, "ilaç tedavisine başvurmadan önce doktorlardan, hastalara fiziksel terapi, egzersiz, zayıflama, eklem üzerindeki baskıları azaltma ve soğuk-sıcak tedavileri uygulamalarını öneriyoruz" dedi.
Acıbadem Kadıköy Hastanesi Kardiyoloji Sorumlusu Dr.Nuri Çağlar: Paracetamol, Ibuprofen ve NSAID etken maddeleri ağrı kesicilerin kronik bir şekilde kullanılması durumunda tehlike olabilir. Hem yüksek tansiyon için, hem de kalp için tehlikeli olabilir. Aspirin bu gruptan olan bir ilaç değil. Ancak biz aspirinin de her gün kullanılmasını tavsiye etmiyoruz. Hiç bir şeyi olmayan kişi durup durup neden aspirin kullansın ki? Gereklilik olan durumlarda ve yan etkisinin olmadığının kesin olduğu zamanlarda bir tane bebe aspirini kullanılabilir. Ancak bu inmeye ve koroner damar hastalığı ile diğer damar hastalıklarına yatkınlığı olan hastalar için geçerlidir. Ayda 10 kere ağrı kesici almak kalp krizi ya da yüksek tansiyon yapmaz. Bunları kronik olarak alırsanız yapar.
Prof. Dr. Osman Mütfüoğlu: Bu yeni bir bilgi ve yeni bir çalışma değil. Biz bunu zaten uzun süredir söylüyoruz. Aspirin ve anti romatizmal ilaçları uzun süreli ve yüksek dozda kullanılması durumunda yüksek tansiyon ve kalp krizi riskini artırabilir. Ben de araştırmaya ve Harvard Üniversitesi'nin uyarılarına katılıyorum.
--spoiler--
küçükken babamın mide kanaması geçirmesine yol açan ilaç. küçücüktüm ve kan kusuyordu babam gözlerimin önünde. hala hatırladıkça kendimi kötü hissederim. mideye yapışabiliyormuş. yararları olduğu kadar da zararlı dikkat etmek lazım. bol suyla içmeye de özen gösterelim lütfen.
her yıl Uluslararası Aspirin Ödülü adında bir tören ile ağrı kesici ilaçlara ödül verilmektedir. Nedense aspirine burda her yil kendini yeniliyor, geliştiriyormuş gibi bi mana katılmaktadır. Yanılmıyorsam bu yıl 12.si düzenlenmiştir.
bir yerimiz ağrıdığında beyne bir sinyal gönderilir, beyin de geri sinyal yollar, bu sinyalin etkisi ağrı olarak hissedilir. bu sinyalleri taşıyan hormonları * bloke eden ilaç. yani aspirin ağrıyı yapan etkenleri ortadan kaldırmıyor. ağrıya sebep olan etkenler aynen devam ediyor ama bunları hissetmiyoruz.
her gün bir tane aspirin yutanlar, bir daha düşünün derim.
son günlerde toz haline getirilip cüzi miktarda limon suyu ile karıştırılmak suretiyle sivilce devası olarak kullanılan, yaş ayrımı yapan hap..
bebekler için, yetişkinler için..
1829'da bilim adamlarının, söğüt ağacının yaprağında bulunan "salisilin" adlı maddenin ağrı kesici özelliği olduğunu keşfetmelerinden sonra charles frederic gerhard bu maddeyi kullanarak "salisilik asiti" geliştirmiştir. 1899'da alman kimyager felix hoffmann'ın gerhard'ın formülünü geliştirmesi sonucunda aspirin tıbbın hizmetine sunulmuştur.
aslında romatizma ilacı olan hap. yıllar önce eroinin ilaç olarak kullanıldığını düşününce bağımlılarının doya doya yutmsı gereken ilaçtır aynı zamanda.
cüneyt arkın dayımın yumruk atmadan önce karşısındakine "aspirinin varmı" diye sorarak espirinin dibini çıkarmasına sebep olan ilaççık. o günlere güldügüme gülüyorum.
ASPiRiNiN TEHLiKELERi:
çocuklarda;
ateşi olan çocuğa aspirin verilmez zira aspirin bilinmeyen bir şekilde reye sendromuna neden olan çok ciddi bir hastalıkla ilişkili gibi görünmektedir.
erişkinlerde;
aspirin, hafif mide kanamalarının oluşmasına nedn olabilir bu yüzden yalnızca gerkli olduğunda(eklem ve vücut ağrılarında)kullanılmalı.
not:eğer dışkınız siyah ve katran gibiyse bu, bir sindirim organının kanaması işareti olabilir.
aspirin kullanımı konusunu doktor ile konuşulmalı,barsakta çözünen bir aspirin ya da yerini tutabilecek asetaminofen gibi bir ilaç önerebilir.