laboratuvarda aspirin elde etmek için : kuru salisilik asit (1,3g - 10mmol) ve aset anhidrit (2g - 1,9ml - 20mmol) bir erlende karıştırılır. 5 damla derişik sülfürik asit (h2so4) katılır ve bir su banyosu üzerinde 50-60`C de karıştırılarak 15 dakika ısıtılır. karıştırılarak soğutulur. 20ml su katarak ham asetilsalisilik asit vakumda süzülür ve asetik asit:su (1:1) karışımından kristallendirilir. ham asprini saflaştırmak için bir başka yöntem de; ham ürün, 4ml sıcak alkolde çözülür ve çözelti 8ml ılık suya dökülür. bir katı ayrılırsa yeniden çözünene kadar çözelti ısıtılır ve yavaşça soğumaya bırakılır. iğne şeklindeki kristaller ayrılır. verim 1.7gram (%94). havada kurutulmuş ham ürün benzenden veya eter-petrol eteri karışımından kristallendirilir. erime noktası için kesin bir değer verememekle birlikte; 125-135'C aralığında bozunmaktadır. *
ağrı kesici, ateş düşürücü olarak kullanılan aspirin'in sanıldığının aksine bir çok yan etkisi mevcuttur. en önemli yan etkisi sindirim sistemi üzerine olup uzun süre kullanımlarda mide kanamalarına dahi sebep olabilir.
söğüt ağacının kabuğundan elde edilen bir ilaçtır metabolik faaliyetler sonucu oluşan serbest radikalleri bağlayıp etkisiz hale getirme gibi bir mübarek görevi de üstlenmiştir ve bu sayede kansere karşı da koruyucudur
ham maddesi aynı zamanda eroin yapımında da kullanıldığı için gebze'deki bayer firması aspirin üretimi amacıyla gümrükten çektiği her gramı için hesap verir. sürekli denetim altındadır, düzenli kontroller geçirir.
yan etkisi yok diye bildiğim en sevdiğim çantamda paket paket taşıdığım ilaçtır ki insanda bir süre sonra paranoya yaratmaya başlar. *
-başım mı ağrıyo sanki ya
-yav al bi tane aspirin
-dimi evet
-ama her gün de aspirin içilmez ki ya
-ya evet o da var
-olsun be al ya ağrırsa başın önlem olur
ooof of bir garip ilaçtır bu aspirin bebe aspirini de bonibon niyetine yenesidir ki bu ismi koyan yetkiliyi de samimiyetinden dolyı tebrik etmek gerekir. yani bebek aspirini felan da değil "bebe" aspirini.
osteid osteoma ya bire bir gelen agrı kesicidir. bildigim tek yan etkisi kani sulandırmasıdır. eger ameliyat olucaksanız 1 gun once hic kullanmamıs olmanız gereken cok yaygın agrı kesicidir.
gripten romatizmaya ve de birçok rahatsızlığa iyi gelen gripinin babasıdır.
klinik testler sonucunda yetişkin her insanın günde bir doz alması gereklidir.
1899 yılından beri tedavide kullanılır. bulantı,kusma,despepsi,mide mukozasında tahriş gibi yan etkiler gözlenebilir.kanama yapar ve kanama süresini uzatır.
iyi bir agrı kesici ateş düşürücüdür.
damar tıkanıklıklarında antitrombositik olarak günde bir aspirinin kalp damar sağlığını olumlu yönde etkilediği doğrudur.
hatta anneme göre turşuyu ve çiçekleride güzelleştirmektedir.
bir aklanan, bir karalan ilaç türü. son tespitlere göre de özellikle erkeklerde kalp krizini tetikleyen bir ilaç olduğu saptanmış. daha önce bunun tam tersini söylemişlerdi..
bilimsel adı asetilsalisilik asit olup ağrı kesici ve ishal durumunda kolanın içine atılarak kullanılır. yetişkin ve çocuk olmak üzere iki tiptir özellikle çocuk için olanının tadı hoştur.
söğüt ağacından elde edilir...çok da masum bir ilaç değildir...gastrit yapabilir...çocuklarda reye sendromuda yol açabilir, asprin alan çocugun kulağım çınlıyor demesi veya kulağıyla oynaması uyarıcı olmalı acilen hastaneye başvurulmalıdır..aksi takdirde sağırlıkla sonuçlanabilir...dikkatli olunmalıdır...