mensei eskilere 13-15. yy da osmanliya dayanan yardimlasma turu. o vakitler sosyal hayatin merkezi camiler oldugundan, bahcelerinde sadaka taslari olurmus. kimse gormeden birakilan paralar yine gorulmeden, ihtiyaci kadar alinirmis. mis.. mis..hayat guzelmis.. mis.. mis..
toplum gönüllüleri vakfına üye üniversiteli gençlerin manisa da başlattıkları tüm yurtta yayılan son olarak istanbul sarıyerde 8 fırında uygulama alanı bulan sosyal sorumluluk bilinci taşıyan bir nevi imece. mesela ekmek almaya gittiğinizde iki ekmek alıyorsunuz beş ekmek parası veriyorsunuz üç ekmek askıda diyorsunuz.üç ekmek beyaz tahtaya yazılıyor. daha sonra ihtiyacı olan birileri gelip askıdan ekmek dediğinde kimsin necisin demeden ihtiyacı olana ekmek veriliyor. siz de böylece ufak da olsa ihtiyacı olan birilerinin sofrasına katkıda bulunmuş oluyorsunuz.
yardımın olması gerektiği biçimde sunuluşudur, yardım etmekten öte, bunu uygun biçimde gerçekleştirme özenini teşvik edicidir.
takdir edilesidir, kimin fikri ise helal olsun.
maddi olanakları kısıtlı olan insanlara rencide etmeden yardımcı olmanın önemli olduğu geleneklerimizde, dünden bugüne yeniden canlanmış ve hep canlı kalmasını umut ettiğimiz yardımlaşmadır. ücretini ödediğiniz ekmeği, ihtiyacı olan bir başkası alıyor hepsi bu.
eskiden yapılır olsa da dizi zorlamasıyla vuku bulan gelenek. siz bir ekmeğin parasını veriyorsunuz, ihtiyacı olan kişi de fırıncıdan istiyor. şu diziler de olmasa kim hatır edecek paylaşmayı.*
(bkz: hatırlatma bkz ı)
kimin ne kadar ihtiyacı olduğunu bilemezsin.
gerçek ihtiyaç sahipleri zaten ihtiyaçlarını ortaya vuramayabilirler, asın ekmekleri, pideleri ihtiyacı olan rahat rahat alsın.
Uygulamayı elestirmiyorum. Sonucta yerden deniz yildizini alip denize geri atan yaşlı adamın dediği doğru o deniz yildizi icin farketti o insanin karni doydu belki bebegi olmekten kurtuldu ama cozum bu değil.
incitmeden, acıtmadan yardım etmenin hazzını alabileceğiniz bir eylemdir.
Ne Yardım ettiğiniz insanı tanırsınız, ne de o sizi.
Usul usul, zerafetle yapılır.