asklepios

entry10 galeri0
    5.
  1. Eski Yunan’da tıb tanrısı. “Tıp” ifâdesi yanlış olmasa da, “tababet”ten gelir, hiç olmazsa sözlük mantığından hareketle izâh etmiş olalım... “Soyunun en meşhuru Hippokrates.
    Lâtinler’de ismi esculapios, apollon’un oğlu.” ...

    Meşhur şâir “Pindaros’a göre apollon’un teselya kralının kızı koronis’le beraberliğinden” doğmuştur.
    2 ...
  2. 9.
  3. 8.nesil yazardır hoşgelmiştir ayrıca yunan sağlık tanrısıdır.
    1 ...
  4. 8.
  5. hades in dolduruşuna gelen zeus tek yıldırımla bitirmiştir bu garibanın işini.
    1 ...
  6. 7.
  7. asklepios yunan mitolojisi nde sağlık tanrısıdır. asklepios apollon un oğlu, dolayısıyla zeus un da torunudur. hikayesinin geneline benzer, fakat bir takım farklılıklar gösteren formasyonu şöyledir. medusa ve athena nın aralarında güzellik yarışından kaynaklanan bir anlaşmazlık vardır. medusa nın kendisinden daha güzel oluğunu iddia ettiğini duyan athena, onu lanetler. yılan saçlı, sivri dişli, bakılmayacak derecede korkunç bir ucubeye çevirir. medusa ile göz göze gelmek insanların taşa çevrilmesine neden olmaktadır. buna karşılık medusa da athena tapınağı nda poseidon la sevişir. buna çok kızan athena medusa yı kurnazca bir planla öldürtür. medusa nın boynunun sağ tarafından geçen kan ölümsüzlük bahşederken, sol tarafından geçen kan ise ölümcüldür. athena bunları şişelere doldurup alır. bir hekim olan asklepios, hastaları tedavi edebilmek için athena dan medusa nın ölümsüzlük veren kanını ister. athena yiğeni olan asklepios a kanı verir. ölümsüzlüğün gücünü eline alan asklepios, bu kan sayesinde tüm hastaları iyileştirmeye başlar. artık kimse ölmemektedir. dünyanın dengesi bozulmuştur. doğanın bir kanunu olan ölümü engellediği için zeus asklepios a kızar ve ona bir yıldırım yollar. asklepios olduğu yerde ölür ve o an elinde olan medusa nın ölümsüzlük kanı yere dökülür. kanın döküldüğü yerden ise her derde deva sarımsak ortaya çıkar. zeus sonrasında torunu asklepios u öldürdüğüne üzülür. onu da bir tanrı yapar ve asklepios tanrılar katında yaşamaya devam eder.
    0 ...
  8. 6.
  9. Yunan- Roma mitolojisinde tıp tanrısı. Pollon ile Lapith'lerin kralı Phlegyas'ın kızı Koronis'in oğludur. Bir söylentiye göre Apollon, kıskançlık yüzünden Kronis'i mahvetmiş, fakat karnındaki çocuğu kurtararak yetiştirmesi için Ken-taur Herion'a vermiştir. Hocasından cerrahlığı, hastalıkları iyi tanımayı ve ölüleri diriltmeyi öğrenmiştir. Ölülerin dirilmesine kızan ahret tanrısı Hades, onu baş tanrısı Zeus'e şikâyet etmiş ve Asklepios'un şimşekle yakılmasına sebep olmuştur. Fakat babasının yalvarması üzerine gökyüzüne gönderilerek yıldıza çevrilmiş ve yılan burcunu teşkil etmiştir. Yılan, asâ, horoz onun remzidir. Resim ve heykellerinde, üzerinde bir yılanın sarıldığı bir asaya dayanmış olarak temsil edilir.Yılanın hekimlik remzi olması bu mitolojiden kalmadır.
    0 ...
  10. 5.
  11. Asklepios, sağlık tanrısı özelliği de olan Apollon'un oğludur. Sağlık ve hekimlik tanrısıdır. Yunan mitolojisinde olduğu kadar Roma tarafından da çok benimsenmiştir.

    Asklepios'un oldukça ilginç bir öyküsü vardır. Apollon Teselya kralı Phlegyas'ın kızı Koronis'e aşık olur, kız Apollon'dan hamile kalır. Ancak bir süre sonra Arkadya'dan gelen bir adamla daha sevişir. Bu olayı izleyen bir kuzgun yada karga durumu Apollon'a bildirir. Çok kızan Apollon onu diri diri yanmakla cezalandırır. Koronis tam ömek üzereyken Apollon onun karnındaki çocuğu kurtarır ve büyütmesi için Kentavrıs Kherion'a verir. Kherion, doğanın içinde büyüyüp onun sırlarına ermiş bir yaratıktır. Asklepios onun yanında usta bir hekim olarak yetişir, cerrahlığın bütün sırlarını öğrenir, hatta ölüleri diriltebilicek kadar ustalaşır. Ancak Zeus doğal düzeni bozan ve kendi gücünü aşan Asklepios'dan çekinmeye başlar ve onu yıldırımlarıyla öldürür. Apollon'da bu olayı cezasız bırakmaz ve Zeus'a yıldırımı bağışlayan Kykloplar'ı öldürür. Asklepios'un cansız bedenini de gökyüzüne yıldızların arasına yerleştirir.

    Asklepios'un tapınaklarına Asklepion denir. Burlar aynı zamanda ilkçağın hastaneleridir. En büyüğü ve en ünlüsü Bergama'da olanıdır. Helenistik dönemde kurulmuş olan bu büyük sağlık kompleksi Asklepios'tan başka onun kızı sağlık tanrıçası Hygieia ve onlardan çok önce Anadolu'da bulunan Telesphorus'u bir araya getirmektedir. şifalı su, kaplıca, fizik tedavi, temiz hava gibi tedavilerin yanısıra telkin eğlence ve müzik yoluyla hekimliğin ne kadar ileri gittiğini göstermektedir. Bu Selçuklu ve Osmanlı anlayışında da karşımıza çıkar.

    Asklepios efsanesine Anadolu'da yapılan bir katkı da şudur (aynı hikaye Lokman Hekim içinde anlatılır); Zeus Asklepios'u yıldırımıyla öldürünce bu sırada hekimin yazmakta olduğu reçete oradaki bir otun üzerine düşmüş, yağan yağmurla kağıttaki yazı toprağa karışarak her derde deva sarımsak meydana gelmiştir.

    Asklepios, Yunan tanrıları içinde ününü en uzun süre sürdürenlerden biridir. Ortaçağ'a kadar karşımıza çıkar.Hekimler Asklepiades adında bir lonca etrafında biraraya gelirler. Kos (istanköy) adasında yaşayan Hippokrat'da bu geleneğe bağlıdır.

    Asklepios'un yılanlarla sarılmış asası bugün de hekimliğin simgesidir.
    0 ...
  12. 4.
  13. mitolojiye göre aslında ölümlü bir insan olan asklepios daha sonra kazandığı sevgi ve saygıdan dolayı olympos kralı tarafından tanrı mertebesine yükseltilimiş sonradan olma tanrıdır. simgesi birbirne dolanmış yılandır (ve halen daha bu simge modern tıpçıların armasıdır) dönemin tedavi merkezlerine de asklepios'tan türme bir ad olan asklepion adı verilmiştir.
    0 ...
  14. 3.
  15. tıp tanrısıdır. apollon ile koronis in oğludur. bildiği her şeyi kheiron dan öğrenmiştir.
    0 ...
  16. 2.
  17. üçüncü nesil hoş gelmiş* yazardır.
    0 ...
  18. 1.
  19. asklepios,sağlık tanrısı özelliği de olan apollon'un oğludur.sağlık ve hekimlik tanrısıdır.yunan mitolojisinde olduğu kadar roma tarafında da çok benimsenmiştir.oldukça ilginç bir öyküsü vardır.apollon teselya kralı phlegyas'ın kızı koronis'e aşık olur,kız apollon'dan hamile kalır.ancak bir süre sonra arkadya'dan gelen bir adamla daha sevişir.bu olayı izleyen bir kuzgun ya da karga durumu apollon'a bildirir.çok kızan apollon onu diri diri yanmakla cezalandırır. koronis tam ölmek üzereyken apollon onun karnındaki çocuğu kurtarı ve büyütmesi için kentavris kherion'a verir.asklepios,doğanın içinde büyüyüp onun sırlarını öğrenir.hatta ölüleri diriltebilecek kadar ustalaşır.ancak zeus doğal düzeni bozan ve kendi gücünü aşan asklepios'dan çekinmeye başlar ve onu yıldırımlarıyla öldürür.apollon'da bu olayı cezasız bırakmaz ve zeus'a yıldırımı bağışlayan kykloplar'ı öldürür.asklepios'un cansız bedenini de gökyüzüne yıldızların arasına yerleştirir.

    asklepios'un tapınaklarına asklepion denir.buralar aynı zamanda ilk çağın hastaneleridir.en büyüğü ve en ünlüsü bergama'da olanıdır.

    asklepios efsanesine anadolu'da yapılan bir katı da şudur(aynı hikaye lokman hekim içinde anlatılır);zeus asklepios'u yıldırımıyla öldürünce bu sırada hekimin yazmakta olduğu reçete oradaki bir otun üzerine düşmüş,yağan yağmurla kağıttaki yazı toprağa karışarak her derde deva sarımsak meydana gelmiştir.

    asklepios,yunan tanrıları içinde ününü en uzun süre sürdürenlerden biridir.ortaçağ'a kadar karşımıza çıkar.hekimler asklepeides adında bir lonca etrafında bir araya gelirler.kos (istanköy) adasında yaşayan hippokrat'da bu geleneğe bağlıdır.asklepios'un yılanlarla sarılmış asası bugün de hekimliğin simgesidir.
    1 ...
© 2025 uludağ sözlük