askeri teknolojileri gelistiren sirketlerin analizini yaparak bu konu hakkinda yorum yapilabilinir.
askeri teknolojileri gelistiren sirketlerin büyük bir kisminin neredeyse hiselerinin tamami borsaya acilmis sirketlerdir. dolayisi ile ayni kulvarda top kosturan diger dünya sirketleri tarafindan hisseleri satin alinmis, önceden gelistirilmis teknolojiler diger hisse sahibi firmalara, bu firmalarin teknolojileri de bu sirketlere eklenmistir. hic olmadi projeler üzerine ortaklasa calisilinir.
devlet sirri mi? ne devlet sirri? artik durum firma sirridir. maksat kar elde etmek ve para kazanmaktir.
silahin adinin ne oldugu bile artik sadece reklamdan ibarettir. hatta devlet baskanlari ücüncü dünya ülkelerine yaptiklari ziyaretlerde, kapali kapilar ardindan bu silahlarini satarlar.
böylelikle; bu sirketlerin hissedarlarinin kim olduklarina bakarak askeri teknolojilerin kimin sayesinde gelistirildigi de ögrenilebilinir.
demem o ki;
silah sanayisi, silahini her türlü kakalar. ortamlarda "%100 kendi silahimiz" deriz. oysa ayni teknolojiyi baska ülkerin ürettigi silahlarin icinde de görmek mümkün olabilir.
"özet gec lan!" diyenlere;
sen sadece mezarciya arasini ver ve nereye gömülmek istedigini göster!
hic merak etme. o sana kendi tahtasindan tabutunu elleriyle yontar ve mezarini da kazar.
Hiç bir şeyden anlamayan ve dolgun maaş isteyen mühendislerden mi bahsediyoruz? Ben onların hepsiyle çalıştım çalışıyorum. Yok beyin göçü yok şöyle böyle.
iha siha yapan çıktı mı bu zamana kadar? Hep kuru sıkı. Hep Türkiye suçlu hep ülke suçlu. Java bilmeyen satır atamayan adamlar mühendis diyor kendine. Babayı alırlar yurtdışında. Bok temizlerler ancak.
1960’lara gelindiğinde ise Gölcük Tersanesi’nde, güçlenen Türk donanması için yeni bir milli savaş gemisi yapımına başlandı. 1967 yılında tersanede Berk isimli savaş gemisinin inşa çalışmaları başladı.
TCG Berk’in donmaya teslimi ise 12.07.1972’de gerçekleşti. Türk mühendis ve işçileri tarafından Gölcük Tersanesi’nde üretilen TCG Berk, deniz kuvvetlerine savaş gemisi inşası yolunda önemli tecrübeler kazandırdı.
1972 yılında donmanın hizmetine giren TCG Berk, Amerikan Claud Jones sınıfı benzeri bir refakat gemisidir. Ancak TCG Berk’te bu sınıftakinden farklı olarak, tek baca bulunmaktadır. TCG Berk’in en önemli özelliği ise Kıbrıs Barış Harekatı’na katılmış olmasıdır.
Erdoğan’dan önce hizmetleri geçenlere minnettarız. Bu işletmeler Erdoğan zamanı uçuşa geçmiştir. Bu çok nettir. Daha önce de uçuşa geçme denemeleri olmuştur ancak uluslararası vesayet her seferinde buna engel olmuştur.
Son olarak henüz zamanı gelmediği için şu an deklere edilmeyen tamamlanan ve tamamlanmak üzere olan bir çok milli projelerimizin olduğunu da ayrıca belirtmek isterim.
1993 yılında babamın görev yaptığı tank taburunda m60 model tankların modernizasyonu için lazer dersanesine geziye gitmiştik. Bak sene 1993 biz tank modernizasyonu yapıyorduk.
Şimdi sosyal medya vs bu kadar ayağa düştü diye sanki yeniymiş gibi yutturuluyor. Yaşı tutan yemez yani bunu.
Yalanın daniskasıdır. Bütün askeri teknolojilerin temeli zaten, erdoğan'dan önce atılmıştır. O temeller hala kullanılıyor askeri teknolojide. Yukarıda da yazılmış her şey. Bizim zamanımızdan önce ambulans ve bardak yoktu diyenlere inanacak kadar avel değiliz.
Bir tele1 izleyeni çocukluk anısını böyle anlatmış..
Ben 1993 senesinde acemi er eğitim tuğayında Askerdm. O dönem acemi olarak gelen askerlere verdiğimiz bütün botların tabanları ayağa giyildikten 2 gün sonra açılıyordu...
tank? fasafiso (beceremediler. ne motorunu ne dişili kutusunu yapmayı beceremediler.)tank kore orijinlidir.
hürkuş (pır pır) daha ortalarda yok. ne zaman teslimedilecek? kore orijinlidir. 18 adet üretildi, gidip te fransa'nın yunanistan'a verdiği rafael uçaklarıyla bu elbette boy ölçüşemez. afganistan vs gibi fakir ülkeler bu sınıftaki uçakları zaten abd'den alıyor. bunlar zaten eğitim uçağı olup, havadan yere destek uçağı olarak kullanılıyor, ana muharebe veya saldırı uçağı değildir. daha çok destekleyici uçaklardır.
helikopter? (akepe öncesi başlayan prejeydi. bugün abd motoru kullandığımız için yurtdışı ihalelerinde abd motoru vermediği için satış yapamıyoruz.) motoru çıkmaz ayın perşembe günü. helikopter italyan orijinlidir.
uçak gemisi (yine ucuz akepe propagandası. aslen amfibi gemidir. akep öncesi tersanelermiz vardı, bu büyüklükteki gemileri yapabilcek kapasitedeydik) motorunu yien dışarıdan alıyoruz.
uav / ucav (iha) damadon yaptığı haricinde aslesan, kale ve vestel var; bunlar maliyetleri düşük projeler. bir çok projeye akepe öncesi start verildi.
iş kaynak meselesi olunca onu da beceremdiler, tank palet fabrikası katar'a hibe edildi. bunun yanında zırhlı taşıma, personel taşıma araçlarını zaten üretiyorduk. denizaltı eüretiyorduk. gemi yapıyorduk. hatta milgem projesi'nde çalışan üst düzey subayları kumpas davası ile hapse tıktılar.
şimdi akepeliler de utanma, ahlak, ar yoktur; geçen birisi ekonomik krizi vs var ama askeri teknolojiyi türkiye'ye akepe getirdi gibi bir yazı yazdı. eheheh salak tabii olarak öyle diyecek.
iha projelerine gelince, akepe öncesi çok popüler değildi. stratejik ve politik açıdan avantajları ortaya çıkınca üstelik maliyetleri de düşünce belli başlı ülkeler için popüler hale geldi. türkiye sikletinde bir ülke için iha yapıyoruz diye övünmek salaklıktır. bunun için önceden birikimin olması gerekir, akepenin bok ettiği üniversitelerle daha ileri teknolıji yapabilecek miyiz; sen ona bak.
bir tele1 izleyeni çocukluk anısını böyle anlatmış..
ben 1993 senesinde acemi er eğitim tuğayında askerdm. o dönem acemi olarak gelen askerlere verdiğimiz bütün botların tabanları ayağa giyildikten 2 gün sonra açılıyordu...
arkadaş bahsettiğimiz dönem sınıf subayı olanlarla beraber bot bağlamış heralde. acemi birliğinde depo sorumlusu eratın girdiği triplere bak. yeni gelen acemiye dağıttığı botla tankın modernizasyonunu birbirine bağlamak da bu kafaya yakışır zaten.
bu ağızlar dün "hoca" dediklerine bugün "fetö" diyenlerin ağzı genelde.