içinde bulundurduğu bünyeler bir "nokta" hakkında açık açık konuşmaya cesaret edemezler. bak tespit geliyor iyi dinle: bu kitlenin çok büyük çoğunluğu 1960 askeri darbesini "cici", 1980 askeri darbesini "kaka" görürler. işbu yüzden sorduğunuzda çok küçük bir kitledir askeri darbeyi iyi bir sey zanneden cahil genclik, çıkıp askeri darbenin her koşulda destekçisi olabilen delikanlı militerist sayısı pek azdır. ama gerçekte çok daha büyük kitledir, işine gelen askeri darbeyi destekler, her ortamda "yahu cemal paşa da amma anayasa yaptırmış mükemmel yahu" diye şişinir, sonra çıkıp "kenan paşa'yı niye asmıyoruz, hesabını niye soramıyoruz huleyyyn" diye demokrat pozları verir. hepsini toplasan bir adam etmezler orası ayrı...
apolitizasyonun kaçınılmaz sonucudur. gençler siyaseti bilmiyorlar ve siyaset yapamıyorlar. başka ne yapmaları beklenirdi. demokrasiyi seyirlik oyun olarak gören bir toplumda, böyle görmesi istenen bir toplumda ülkesine karşı iç ve dış tehtidin tarihte eşi ve benzeri görülmemiş ölçüde ayyuka çıktığını gören genç eli kolu bağlı birilerinin gelip durumu kurtarmasını bekler. ağzını açsa kafasına cop yiyeceğini belki de içeri tıkılacağını bile bile ne yapmasını bekliyorsunuz gençlerin?
edit: darbeyi illa ki askerler yapar diye bir kural yoktur. günümüzde akp adı verilen örgüt de demokrasinin kurum ve kuralarını kullanarak bir darbe yapmıştır ve yapmaktadır.
darbenin aslında iyi bişey olmadığının farkında olan; fakat darbeyi gerekli kılan şartlar oluştuğunda darbenin ne kadar yerinde olduğunun da farkında olan gençliktir. ayrıca yıllardır akp nin ne bok olduğunu hala anlayamamış olan kara cahillerin söylemidir.
1982 darbesinden sonra yapılan anayasa ve bu anayasa oylamasında, şefaf zarflar kullanılmıstır. red oyu siyah renk, kabul oyu beyaz renkli ibarelerden oluşmaktaydı. bu yüzdendirki %85 üstü bir oyla kabul edildi. aynı olay saddam rejiminde yönetilen ırakda oyların %90 dan fazlasını almasıyla eşdeğerdir. anlatmak istediğim kapalı oy açık sayım değilde, açık oy kapalı sayım uygulaması yapılmıştır.
demoraksiyi benimsemiş ülkelerde darbeleri bir meslek grubu yapmaz. darbeleri ya üniversite öğrencileri yada gene bu üniversite öğrencilerinin örgütlediği halk yapar. cezalandırma, bireylerin oluşturduğu toplumda yapılan haksızlıkları ve suçları cezalanırmak için bireyin hakkını devlete devretmesi demektir. darbe de bir çeşit cezalandırma türevidir. halkın vermediği bir yetiyi kullanarak siyaseti duraksatmak, parlementoyu dağıtmak yetki aşımıdır. ayrıca bu cumhuriyeti kuranlar askerler ve bürokratlar değildir. aksine halkdır. çünkü kurtuluş savaşı öncesinde son devlet olan osmanlının ordusu dağıtılmıştı ve bu kurtuluş savaşında yer alan atalarımız halkdan oluşmaktadır. Bu ülkede birine ayar gerekiyorsa bırakın efendim Atamızın emanet ettiği gençler görevini yapsın.
askeri darbeyi iyi birşey sanan bazı gençler, cumhuriyetin tehlikeye düştüğü anda görevini yapmayıp emanet hıyanet eden gençlerdir. kendileri basiretsiz ve asalak oldukları için askerin yapmasından haz alırlar. Atamız bilmezmiydi türkiye cumhuriyeti askerlere emanettir demeyi? niçin gençlere emanettir dedi irdelemek lazım.