En şerefli duyguları taşıyan çocuklardır. O üniforma gurur duyula duyula giyiliyorsa utanç duymak hayasızlık, hainliktir. Bu gün kimi ülkelerde askerler üniformayla gezerken yüzlerine tükürülür. misal Azerbaycan da Ermenilere kaptırılan toprak dolayısıyla "siz asker misiniz, yazıklar olsun, bir damla kan akıtmadan verdiniz korkaklar" diyerek askerin yüzüne tükürülür. Şükür biz onu gurur duya duya,göğsümüzü gere gere giydirebiliyoruz çocuklarımıza.
başı örtülen çocuklardan ve kürt milliyetçiliği buyruğunun altında ezilen çocuklardan daha asil çocuklar olmakla beraber, başbakanları ve onun müritleri gibi vatanına ihanet etmemeleri için vatan duygusunu benimsetilen çocuklardır.
ozellikle erkek cocuklar, istisnalar elbette vardir, ancak genelde belli bir yas araliginda, asagi yukari 5 ile 10 yaslari arasinda boyle kiyafetler giymeye bayilirlar. asker olur, polis olur, batman olur, orumcek adam yada kovboy olur -artik pek kalmadi bu kovboylardan ya neyse. (sunnet kiyafetlerinin cakma osmanli pasalari ve prens karmasi olmasi tesaduf degildir.) cocuk icin farketmez kostumun sosyo-politik anlami ve benzeri yetiskin kaygilari; yeterki icinde macera hayal edebilecegi bir kostum olsun. cocukken asker kiyafeti giyen cocuklarin pek azi ergenlikten sonra "ben kendimi bildim bileli uniformayi gururla tasidim" diye cocukluktan kalma bir psikolojiyle asker ya da polis olur. o kostumler cocugun ustunde derin yaralar acip cocugun gelecegini ablukaya almaz demek istiyorum, telaslanacak bir sey yok. bir kisi ergenlikten sonra baska kaygilar guderek polis ya da asker olmayi secmis olabilir, ancak bu kisiye cok erken yasta uniforma giydirildi diye degil.
ve sorusturun, bir cocuga uniforma giydirme fikri cogunlukla cocuktan gelir. bazi aileler hemen atlar, bazilari "cocuk istedi ne yapalim" diye ariza cikarmaz; ama uniforma ile dolasan cocuklarin cok azinin ebeveynleri kotu film karakterleri gibi "bu uniformayi giyeceksin baska sansin yok evlat" gibi bir baskiya kalkisir.
elbette yetiskinlerden bazilari, ozellikle cocugun uniforma isteginin ustune atlayan tipler, cocugun bu talebini kendi ideolojik yaklasimlarini tatmin etmek icin kullanabilir, cocuklarinin uniformali resimlerini cekip evde bu fotograflarin onunde mumlar yakip ayinler duzenleyebilirler. ancak bu cocugun ic dunyasini baglamaz. sadece o degil; gelecegini de baglamaz: hic kimse yetiskin oldugu zaman "ailem cevrem bana zorla uniforma giydirdi, o yuzden asker oldum" deme sansina sahip degildir. adama "sen isyanci genc ergen kisi de oldun, o zaman dusunup kendi yolunu benimseyeydin" derler; "bir ara batman kiyafeti de giymistin ama hic catilarda gormedik seni" bile derler.
cocuktan zarar gelmez, uniforma da giyer, militan gibi de giyinir, hic bir sey olmaz, dunyasi kirli degil onlarin. onemli olan buyudukten sonra kendisi ve cevresi icin verdigi kararlardir, cunku o zaman gerceklerden sorumlu hale gelir. cocugu yaptigi veya giydigi yuzunden elestirmek, suclamak buyuklerin harci hic degildir. bir insanin bunu yapabilmesi icin bildigin "hasta" bir beyin sahibi olmasi gerekir.
cok isterse bulent ersoy gibi de giyinir, cocuk o, hic bir seyden sorumlu degil, isinize bakin siz...
ülkemizde yapılan bu durumun ne işe yaradığını tartışıyorsanız bu tartışmaya katabileceğim farklı bir bakış açım yok. Ama kafkasya'da çocuk yaşta silah kullanmayı öğrenen, üniforma giyen çocuklar sayesinde Rus devleti asla o bölgeyi ele geçiremedi.
hani hep "çocuklarımız geleceğimizin teminatıdır" diyoruz ya, çocuğu askeri üniforma giydirmek de geleceğimizi işaret ediyor. bu ülke askeri darbelerden çok çekti ve halen -tüm yaptıklarına rağmen- askeri baskıya maruz kalıyoruz. tabi bunu da halktan aldıkları şakşakçılık desteğiyle devam ettiriyorlar. elbetteki askeriye desteklenmeli, türk silahlı kuvvetleri ülkemizin güvenliği açısından önemli, fakat insanların bir türlü kavrayamadığı şey, askerin ülke içi yaşam hakkına müdahale etmesidir.
çocuğunuza asker üniforması giydirerek, ülkenin birliğini sağlamış olmuyorsunuz. aksine, ülke insanının maruz kaldığı baskıyı, şakşakçılık zihniyetiyle, yine onlar için bir gösteri haline dönüştürüyorsunuz. çocuklarınıza asker üniforması giydirdiğiniz sürece de, açıkça yapılmasa da gizli darbeler devam edecek. bu ülke insanı halen 80 darbesinin etkilerini üzerinden atamamışken, çocuklarına üniforma giydirmek de baskının gizli bir göstergesidir.
çocuklar üniforma değil, renkli kıyafetler giymeli. savaşı-kanı değil güzellikleri öğretin onlara. her türk asker doğmasın artık. gerektiğinde canlarını vatana feda etsinler, asker kıyafetli çocuklar görerek askerin gücünü ispatlamaya çalışan komutanlara değil.