asker künyesi

    1.
  1. zincirle boyna asılan; üzerinde sözkonusu askere ait kimlik bilgileri, askerlik şubesi, tertibi, kan grubu gibi tanıtıcı bilgiler bulunan; 2 tane paslanmaz çelikten yapılan, dikdörtgen şeklindeki metal kimliktir. ucunda çentik bulunur. şehit olunması durumunda bu künyelerin biri askerin dişinin arasına sabitlenir. diğeri aileye gönderilir.
    zaman zaman moda olan bir künyedir. asker olmayan erkekler, hatta kızlar tarafından da aksesuar olarak değerlendirilir.*
    5 ...
  2. 3.
  3. Askerlik dönüşü bir tanesinin sevgiliye verildiği askeri kimlik belgesi
    3 ...
  4. 2.
  5. erkeklerin çocukken sevip özenip aldıkları ama askere gidince ulan bu gün de takıcaz bunu dedikleri künye.
    1 ...
  6. 4.
  7. her askerde iki adet bulunur. şehit oldugunda biri ailesine gönderilir, digeri dik gelecek sekilde dişlerinin arasına cakılır...
    üzerinde isim, soyisim, memleket, tertipve kan grubu bulunur...
    1 ...
  8. 5.
  9. bazılarınca bi nevi manevi değer olan kimlik vari askeri bir parça.
    1 ...
  10. 6.
  11. askerin isim, kan grubu gibi bilgilerinin yazdığı; iki adet olarak boynundaki zincirde taşıdığı küçük metal levha, ne hikmetse bunların ikisinin birden askerlik bitiminde teslim edilmesi istenir.. kimileri dışarıda yedeğini yaptırıp asıllarını hatıra olarak yanına alır.
    1 ...
  12. 9.
  13. biri şehidin dişleri arasına yerleştirilir ama sadece cenaze olduğu yere geçici olarak defnedilirse. malum savaş ortamı cenazeyi bozulmadan geri gönderecek araç bulunamazsa künye çentik yardımızla dişlerin arasına sıkıştırılır ve şehit defnedilir. daha sonra yeri zaten belli olan mezarlar açılır, çenelerdeki künye yardımıyla kimlikler belirlenir. bir de sonraki m muslim anlamına gelip askerin öldüğü zaman islam dininin gerektirdiği şekilde gömülmesi gerektiğini belirtir.
    1 ...
  14. 7.
  15. asıl amacı öldüğünde/şehit olduğunda kimlik teşhisi içindir.
    0 ...
  16. 8.
© 2025 uludağ sözlük