napoli de italyanların birbirleriyle yardımlaşma kültürü.
--spoiler--
Napoli'de küçük bir kafedeyim. 2 müşteri geldi. "5 kahve, 2'si bizim için diğeri askıda". 5 kahve ödeyip 2 tane aldılar. Askıda kahve nedir, diye sordum. Garson bekleyin ve görün dedi. Başka müşteriler geldi. 2 kız kendi içtiklerinin parasını ödeyip gittiler. Bir süre sonra 3 avukat geldi. 7 kahve dedi, 3'ünü içtiler ve 7 kahve parası ödediler. Biz konuşmaya devam ederken bir süre sonra fakir bir adam içeri girdi. Nazik bir ses tonuyla, hiç askıda kahveniz var mı, diye soru. Napoli'de insanlar bu şekilde birbirlerine görmeden kahve ve hatta yemek ısmarlıyorla
--spoiler--
bu projenin sadece ekmek kısmı biliniyordu. ekmek, yemek, giyecek gibi geniş kapsamlı düşünülürse mükemmel proje. bizim burada yapılsa ne olur acaba? aklıma bir kaç şey geliyor. ne olacak? ihtiyacı olan da olmayan da faydalanır.
Osmanlı döneminde fakir vatandaşlara yardım için fırınlarda yapılan askıda ekmek Olayının kahve versiyonu.
Evvelinde islamiyet öncesi Türklerde de açları doyurmak, evsizlere kalacak yer vermek, çıplakları giydirmek, durumu olmayanları evlendirmek ve hatta kötü durumdaki insanlara savaş ganimetlerinden pay vermek gelenekti.
Bu gibi şeyler dışarıda yapılınca daha hoşumuza gidiyor sanırım, halbuki atalarımız yüzyıllar öncesinde daha kapsamlı ve yararlı olanlarını yapmış.
üzgünüm ama ben bile bu kadar hassas değilim yahu.
askıda ekmek, askıda su, askıda meyve falan tamam hatta avusturalyada olduğu gibi evsiz müptezellere devletin periyodik olarak belli miktarda uyuşturucu madde vermesine bile tamam. ki sağa sola salça olmasınlar.
ama askıda kahve üzerinden ibretlik bir paylaşım yapan napolili arkadaşlarımın hasssasiyet seviyesine ben bile ulaşamıyorum.
herkes fakir açken askıda kahveyi ne yapsın diyor? Diyor da herkesin fakiri farklı. Buranın fakiri yiyecek bulamıyor. Belki oranın fakiri de yiyecek buluyor fakat kahve bulamıyor. Bunu hiç düşündünüz mü? Olaya hemen "askıda kahve" olur mu diye atılıyorsunuz. internette çoğu hikaye doğru değil. Belki bu doğru olabilir.
ikincisi avrupalıların sosyal insanlar olduğunu tahmin ediyorum. Böyle bir kafeye-lokale oturup konuşmaları günlük rutin olabilir belki. Bizim kahvehane kültürü gibi. Bilemiyorum tabi.
Napoli deyince benim aklıma "napolitenler" gelir. Ne güzel müziklerdir o napolitenler.