salı gününden itibaren kül bulutlarıyla birlikte,türkiye'de görülecek olan yağmurlar. kül bulutlarının, hava ile solunması halinde, ilk olarak deri tahrişi, gözlerde sulanma, kızarma, burun akıntısı, genizde yanma, boğazda gıcık ve öksürük gibi belirtilerle kendini göstereceğini belirtiyormuş. kaynak: ntvmsnbc
sabah saatlerinde güneşi göremeyen, dehşetengiz bulutlarla çevrili olan çorlu'nun anasını ağlatmış yağmur çeşididir. yağmurun ardından bulutların rengi de biraz olsun açılmıştır.
o değil de sahiden, 10 metre uzaktan okul görünmüyordu karanlık ve sis yüzünden.
asit yağmuru, hava kirliliğinden kaynaklanmaktadır. kömür ve petrol gibi fosil yakıtların yakılması sonucu kükürt ve azot içeren gazlar oluşur. bu gazlar havadaki su damlacıklarıyla tepkimeye girerek yağmur suyunu daha da asitli duruma getirmektedir.
fosil yakıtlar (kömür, petrol vs.) ve endüstriyel faaliyetler sonucunda atmosferde biriken azot ve kükürt gazlarının, bulutlardaki su buharıyla tepkimeye girmesi sonucunda sülfilik ve nitrik asit'e dönüşüp, çığ, yağmur ve kar gibi doğal olaylarla yeryüzüne inen, göl, akarsu ve denizlerdeki asit dengesini bozarak balıklara, besin zinciri yoluyla bizlere; ormanlara zarar veren, bitkilerin magnezyum'dan yeterince faydalanmalarını önleyen, ilk olarak 1852 yılında ingiltere'de bir bilim insanı tarafından fark edilip sanayinin bunu tetiklediği ortaya atılan, başta da belirttiğim gibi doğa için çok ama çok tehlikeli bir konumda olan yağmurlardır.
havadaki kükürt ve nitrojen *miktarının artmasıyla buharlaşan su buharı ile reaksiyona girip nitrik asit*ve sülfürik asit* oluşturması sonucu oluşan asidik karakterli yağmur.
özellikle avrupa, kuzey amerika ve asya'nın çeşitli bölgelerinde sıklıkla görülür. asit yağmurlarının meydana gelmesine sebep olan en önemli gaz sülfür dioksittir atmosfere karıştıktan sonra çeşitli tepkimeler sonucunda sülfirik aside dönüşür.
temiz yağmur suyuyla arasındaki fark temiz yağmur sularının ph değerinin 5,7 ile 7,0 arasındayken asit yağmurlarının ph değerinin 5,7den daha düşük olması.