reis açıklaması.
ülke ekonomisinin tabutuna çivi çakacağız anlamına geliyor.
gelişmiş ülkelerde asgari ücret sabittir.
enflasyonu %45 lerde gezen 3. dünya ülkelerinde asgari ücrete fahiş zam yapılır.
yönetemiyorsunuz istifa edin.
maduro venezula'yı nasıl dümdüz ettiyse tayyip de aynı yolu izliyor (zaten çok yakın kankiler). iki fark: venezuela en büyük petrol üreticilerinden birisi, türkiye'nin öyle değerli bir doğal kaynağı yok. bir de tayyip hiç toparlanamayalım diye üstüne kendi gibi vasıfsız yiyici 10 milyon suriyi sırtımıza bindi. o kadarını maduro bile akıl edemedi.
En büyükten kastı ne acaba? Atıyorum benim için 10 bin, bir başkası için 5 bin. Bu üst limiti kim belirliyor ki? Yıllardır inanmadığım halde sözlerinde mantık arıyorum ama olmuyor.
bağkur prim ödemeleri asgari ücrete endeksli olduğu için "asgari ücrete yapılacak en büyük zammı yapacağız" demek, "aylık bağkur prim ödemelerine yapılacak en büyük zammı yapacağız" demek anlamına da geliyor. çiftçiye, serbest meslek sahibine (bakkal, berber, 1001 çeşit meslek) bi cisim yaklaşıyor.
Asgari ücretin 3500₺ ve üzerinde bir ücrete getirilmesi demek ülkede binlerce yeni işsiz ve iş kollarında kayıtsız ve sigortasız işçi sayısının katlanarak artması anlamına gelir. Birçok anlama gelir ama bunlar en başta olacak şeylerdir. Dolar 3 lira olsa, faiz tek haneli olsa zaten bu kadar zam yapmayı düşünmezler, demek ki neymiş, kötü ekonomiyi seçim öncesi son düzlükte böyle hareketlerle daha da batağa sürükleyecekler.
böyle dediklerine göre asgari ücretten alınan vergileri kaldırıp brüt maaş verecekler. üstüne biraz da zam yaparlarsa onu da şirketlere yansıtacaklar. böylece şirketlerin ağlamak için bahanesi olmaz. bundan sonra bütün ülke asgari ücret ile çalışacak gibi duruyor.
enflasyonis bir ortamda ücret zammı geçici rahatlama rahatlasa da artışın diprosopus (bir yüzü enflasyon bir yüzü ücret artışı) etkisini sadece bir yüzüne bakarak değerlendirme çok yanlış.
yaşanan ekonomik (aslında sorun yönetimsel) krizi yangın olarak görürsek bu tür popülist çözümler enflasyonu daha da artırır.
şimdiye kadar tanımlanmış denenmiş bilimsel matematik-ekonomik gerçekleri yok sayarak tamamen ideolojik ve teolojik bir açıdan oluşturulan ekonomik sistem-idare ve bu sistem-idare de her insanın adeta jerusalem syndrome benzeri bir durum yaşayıp kendini ekonomist sanması yeni bir kriter görüş savunması ve tüm olumsuzlukları hataları yok saymasını anlayamıyorum.
evet asgari ücret zammı tabi yapılmalı ama enflasyona, üretim maliyetine etkisini de unutmamak lazım.
üretici enflasyonu satışlara yansımıyor. tüketici enflasyonu, üretici enflasyonunun yarısı.
oran ne olursa olsun, yapılan ücret zammı en fazla 3-4 ay geçici rahatlama sağlar, sonrasında daha ağır şartlar ortaya çıkar.
yükselen döviz ortamında faizi düşürüp tl kredisi vermek gibi (tl kredisi alan 8.5 liradan dolar aldı) yükselen fiyatlara karşı ücretleri artırmak (mal ve hizmete de bu yansıyacak hem maliyet hem kar oranlarının artışı kaçınılmaz) aynı hatadır.