karayolu ulaşımında araçların üzerinde gidecekleri yere serilen malzemelerden biridir. yapımında bütüm kullanılmakta olup petrol ürünü olması hasebi ile imalatı çok pahalıdır. 130c derecede serilip 80c dereceye ısısı düşmeden sıkıştırılmalıdır. satih kaplama ve bütümlü sıcak karışım diye iki şekilde olur. bütümlü sıcak karışım pahalıdır ve en üst düzey konforu sağlar.
katı, sıvı ve yarıkatı hidrokarbonların doğal karışımıdır. petrolün arıtılması ile elde edilen en ağır karışımının hava ile yükseltgenmesi sonucunda elde edilir. Su geçirmeyi önlemek amacıyla da kullanılmaktadır.
asfalt denince asıl kastedilen asfalt çimentosudur. asfalt çimentosu, katı, yarı katı ve sıvı halde bulunur. katı asfaltlar, penetrasyon derecelerine göre AC 70, AC 100 gibi isimler alırlar. yarı katı asfaltlar çökelme hızlarına göre hızlı çökelen, orta hızda çökelen ve yavaş çökelen olarak sınıflandırılabilirler. sıvı asfaltlar genelde emülsiyon halindedir. bunların içine ilaveten gliserin veya sabun da konur.
ışığa karşı duyarlı bitüm maddesinin doğal hali. ağır hidrokarbonların kolloidal karışımı. joseph nicephore niepce tarafından helyografi işleminde ışığa karşı duyarlı bir malzeme olarak kullanılmıştır.
asfaltın güneş ışınlarını soğurma özelliğinden dolayı,hava kararınca daha geç soğuyor yaşadığım antalyaya ait mahalle.heryeri asfaltladılar,çıplak ayak basabileceğim,bedenimdeki fazla elektriği onla paylaşabileceğim bir toprak parçası bırakmadılar.çünkü arabalar bizden daha değerli.şehirleşme çarpık çurpuk betonlar dikmek mi acaba orta ve alt sınıfı bu betonların içine sokmak ve onların, üstüne basamayacakları asfaltlarla mı kaplamak altlarını?şehirleşme demek insanı doğadan kopararak zarar görmesini mi sağlamak?doğadan gelen bizleri doğadan koparıyolar ama bundan kazandıkları paralarla kendileri villalarında doğaya dönmeyi de çok iyi biliyorlar.
ülkemiz dahilinde, sıklıkla üzerine yenisi çekilen bir diğer deyiş ile; "yaması" yapılan, tuhaf bir hizmettir, asfalt.
buna dair anıda; türk bir bakan alman heyeti ile bir araya geldiğinde; almanların "size asfalt yapmayı biz öğrettik!" deyişi üzerine; "siz de bizden yama yapmayı öğrendiniz!" gibi, ne tür bir mentalite güdülerek söylendiği anlaşılamayan, bir cümle sarfetmiştir.
içinde saf bitüm bulunan kireçli ya da silisli kara bir karışım. Petrol katranı. Günlük dilde bitümle eşanlamda kullanılır. Doğrudan doğruya bitüm yataklarından elde edildiği gibi petrolün ağır kısmı olarak petrolden de elde edilir. Yoğunluğu le yakındır. 50°-100° arasında yumuşar. 19. yüzyılın ortalarından beri sokaklar ve yollar asfalt ile kaplanmaya başlamıştır. Asfalt yol ses çıkarmaz, su geçirmez, dayanıklı ve onarıma elverişlidir.
Bugün dünya üzerinde ulaşım denilince akıllara gelen şeydir. Kalitesi bakımından önem taşır. Kalitesiz bir asfalt azami olarak 3 sene dayanır. Ama kaliteli bir asfalt 50 seneye kadar dayanır. Belki daha uzun bir süre.
Köy yollarına atılan asfalt kaliteli olmadığı için kış mevsiminde üzerine yağan karlar asfaltı demekte ve çukurlar oluşturmaktadır.
o yalnız ayaklarımla üstüne pat pat bastığım yer değildi!
akdeniz bölgesine ilk taşındığımızda hiçbir yeri bilmediğim ve küçük olduğum için dışarıya çıkamazdım. sıcaktan dolayı beynim artık nasıl buharlaşmışsa artık, balkonda hayallerden hayallere koşardım.
asfaltın da sıcaklayıp benim gibi üzüldüğünü düşünürdüm. soğuk suyu alır en sıcakladığını düşündüğüm yerlere dökerdim. evde sabun varsa yeme de yanında yat, asfaltı bir güzel yıkamaya çalışırdım. biliyordum ki onun da bir canı vardı. altında meyve-sebze veren canlılar yıkanmak istiyordu.
bu kadar kirli duramazdı çünkü.
şimdi tekrar kış mevsimi geliyor. bu benim için ne demek? asfalt artık ben bakmadan da sıcaklamayacak, mis gibi kokacak, üzülmeyecek.
benim üzülmeme izin vermeyen kış mevsimine öpücük.