aseton peroksit

entry3 galeri1
    1.
  1. yapımı çok kolay gibi görünen, ancak kimya bilgisi amk düzeyinde olan biri tarafından yapıldığında, yapan kişiyi havaya uçuracak bomba çeşididir. Hani yahu kolaymış bir deneyeyim bakayım diyen olursa uçmasın havaya.
    1 ...
  2. 2.
  3. Aseton (oje çıkarıcı), hidrojen peroksit (saç ağartıcı, oksijenli su), ve Hidroklorik asit (tuz ruhu) kullanılarak yapılan çok güçlü patlayıcı. Gereken malzemelerin tamamının evlerde kullanılan kimyasallar olması nedeniyle oldukça dikkat çekici ve meşhurdur.
    1 ...
  4. 3.
  5. kimyasal formülü:
    C6H12O4 (dimer)
    C9H18O6 (Trimer)

    cesitli katalize metodlari sebebiyle di-, tri- ve tetra- ekleri alir.
    bu patlayici madde sicakliga, sürtünmeye ve darbeye karsi duyarlidir.

    Ilk defa 1895 yilinda charlottenburg teknik yüksek okulunda richard wolffenstein tarafindan koniinin oksidasyonu üzerine arastirma yapilirken; hidrojen peroksit ile aseton cözelti olarak kullanmasi ile tesadüfen kesfedildi.

    1899-1900 yillarinda adolf von baeyer ve victor viliger tarafindan bilimsel makaleler yayimlandi.
    tuz ruhu, Sülfürik asit veya Fosforik asit ile karistirildiginda ph degerine göre ekzotermik reaksiyon göstererek güclü bir patlama meydana getirebilmektedir.

    Tuz ruhu ile birlestirildiginde yeterli sogutulmaz ise; kaynamaya baslayan cözeltiden bibergazı olusur. (bkz: klor aseton)

    Aseton peroksit diger peroksit cesitlerine göre fazlaca patlayici özelligine sahiptir. kristiller hic stabil degildir. özellikle sicaklik, isik farkliliklari sebebiyle olusan kristal kiriklari beklenmedik patlamalara sebep olabilir. trimer olan aseton peroksit 14-18°C´de süblümlesmeye baslar. bu yüzden saklama kabinda kücük kristaller olusur. saklama kabinin kapagi acilirken olusan sürtünmeden dolayi aciga cikan isi sebebiyle kristaller kirilir ve büyük bir patlama olusur.

    https://galeri.uludagsozluk.com/r/2129731/+

    bu yüzden üniversite ve okullarda sadece miligram boyutunda deneylerde kullanmak amacli izin verilmektedir.
    2 ...
© 2025 uludağ sözlük