Asansör bulunduğu yüksekliğe bağlı değişmekle birlikte serbest düşüş esnasında saatte 200 km hıza ulaşır. Hayatta kalmak için minimum saatte 201 km. Hızla zıplamanız gerekir.
O hızla zıplayabilen biri asansöre binmez zaten. Zeminden zıplar istediği kata.
kaçıncı kattan düştüğünüze bağlı olarak sonucu değişecek olay.
1 katlık yükseklikten düşüp doğru anda zıplarsanız bir şey olmadan kurtulursunuz. zaten bunu fark etmek için alim olmaya pek gerek yok.
3-5 katlık yükseklikten düşüp doğru anda zıplarsanız, bir ihtimal kurtulursunuz, ama oranız buranız kırılır.
6 ve üzeri katlarda ne kadar zıplarsanız zıplayın fark etmez ve işe yaramaz.
serbest düşme yapıyorsunuz ve başınıza ne geleceğini belirleyen şey, yere çarptığınızda üzerinize etki edecek kuvvet. bu yüzden ne kadar süre boyunca düşmekte olduğunuz önemli oluyor. yani 1 katta ölmeyip en az 6-7 kat boyunca düştüğünüzde ölmenizin nedeni, uçuş süreniz. ne kadar yüksekten düşer, yere ne kadar hızlı çarparsanız hissedeceğiniz kuvvet de o kadar büyük olur. zıplamak o hızı düşürür, ama asansörle beraber düşerken sahip olduğunuz hızın yanında esamesi okunmayacak kadar.
yere uzanmak daha mantıklı olur böyle bir durumda, çünkü kuvvet tüm vücuda dağılır, ama kafa kısmınızı koruyamamanız durumunda sonuç yine aynı olur.
Düşen iki cismin boyutu ve ağırlığı ne olursa olsun aynı hızda düşer. Asansör ve içindeki insan için de bu geçerli. Dolayısıyla düşüş esnasında tıpkı yerçekimsiz ortamdaki gibi ayaklarınız yere basmıyor olacak, asansörün içinde boşlukta duracaksınız. Asansör yere ulaştığındaysa fukara sümüğü gibi zemine yapışacaksınız, bağırsaklarınızı spatulayla kazıyarak kaldıracaklar.
sıçar pozisyonda çömelin çarpma anında en fazla yaylanmayı bu şekilde sağlarsınız. Enerji vücudunuza dağılır bacaklarınız eklemleriniz zarar görür ama en az zararı bu pozisyonda alırsınız. altı yedi kattan sonra bununda işe yarayacağını sanmıyorum. asansörün karkasındaki çarpma plakası sağlam değilse ki genelde olmaz çarpma anında kuyudaki Tampon götünüze girer o yüzden kabinin tam ortasında durmamak lazım. Bütün bunlardan sağ kurtulsan neyse yazmıcam detaya doğru gidiyorum.
teorik olarak asansörün düşme hızından daha hızlı şekilde zıplarsanız (tam çakılma anında) kurtulursunuz. ha tabi o hızda zıplamanız kafanızı tavana çakmanıza sebep olur, bu dikkate alınmamıştır bu teoride.
Yazılanları okudum ve acı acı güldüm. Meğerse Tek aklı başında bir yazar yokmuş aramızda. Ben söyleyeyim bari.
Şimdi misal 10. Kattan düşüyorsunuz, hızınız tam Çakılacakken 80 km'ye ulaştı, siz çakılma anında en az 60 km hızla zıplayacaksınız (ki bu mümkün değil) ki 20 km ile yumuşak iniş yapasınız.
Sözün kısası; Ben derim ki boş işlerle uğraşacağınıza dua okuyun. 1 fatiha çıkarsanız bile kârdır.
asansörün zeminine uyguladığınız basıncın etkisiyle ortaya çıkan itme(zıplama) gücünü ve bilmem kaç yüz kilogramlık asansör kabini ağırlığının bilmem kaçıncı kattan serbest düşüşüyle oluşan ivmelenme ile zemine çarptığında ortaya çıkacak enerjiyi şöyle bir kıyaslarsanız zıplamanın bir halta yaramayacağını idrak edebilirsiniz. ha tabi kabin ikinci kattan düşüyorsa hasar zaten az olacağından zıplamanın çok küçük de olsa bir faydası olabilir. ama ikinci kattan zemine düşene kadar(2-3 sn) da zıplamak yerine stop tuşuna abanmak daha makul geleceğinden zıplama seçeneğinin pek tercih edileceğini zannetmiyorum.* sonuç: var mı tabanvay gibisi!