avrupa düzeyinde eğitim gören,teknik taktik ve ekipman olarak üst düzey olmasına rağmen hiçbir zaman iyi yönetilememesi sebebiyle pekte başarılı olamamıştır.ne yazıkki ordu yenilenirken orduyu yöneten kadro yenilenmemiştir ve bu da onca radikal değişikliği boşa çıkarmıştır.bir süre sonra nizamiye ordularının bir parçası olmuştur.
2. mahmut tarafından yeniçerler kaldırıldıktan sonra kurulan modern ve yeni ordudur. anlamı muhammed'in askerleridir. o dönemin şartlarına göre modern bir ordu olup ordu eğitmenlerinin çoğu avrupa'dan gelmiştir.
osmanlı'da yeniçeri ocağının lağvedilmesi** sonucu 1826 yılında kurulan ordunun ismi.
Mansur, mansure: yardım olunmuş, Allah'ın yardımı ile galip gelmiş.
asakir: asker'in çoğulu, askerler.
Yani "Allah'ın yardımı ile galip gelmiş Muhammed'in orduları" anlamına gelir.
Böyle gaz isme sahip bir orduya mensup olsam on kaplan gücünde savaşır, bilgisayar oyunlarında sağlık pakedi alıp hiç ölmeyen askerler gibi olurdum heralde. Asakir-i Mansure-i Muhammediye oğlum, boru mu.*
Yeniçeri Ocağımn kaldırılması üzerine kurulan yeni askeri birliğin adı. Yeniçeri Ocağı, II. Mahmut tarafından kaldırıldıktan sonra yerine Asâkir-i Mansure-i Mu- hammediye adı verilen yeni bir ordu kuruldu, başına «serasker» adıyla Ağa Hüseyin Paşa getirildi. Bir de kurulacak yeni düzene dair kanun yapıldı. Bayeziddeki Eski Saray Seraskerlik Dairesi oldu. Asâkir-i Mansure-i Muhammediye ilk kuruluşta 12.000 kişi idi (1826). Bunlar Üsküdar, istanbul, Rami ve Davutpaşada yaptırılacak yeni kışlalarda oturacaklardı. Yeni düzene girecekler, belli kimseler olacaklardı. Kimlikleri bi- linmiyenler ve serseriler er olarak alınmaya-caklardı. Erler, zorla değil kendi istekleriyle yazılacaklardı. Maaşları gündelik olarak hesaplanacaktı. Er olanlar, 12 yıldan önce askerlikten ayrılmayacaklardı.
12000 kişilik birlik, 1500 erden oluşan ve «tertip» adı verilen 8 bölüme ayrılıyordu. Her tertibe bir binbaşı komuta ediyordu. Tertipler 600 kişilik kollara ayrılıyor bunlara birer kol ağası veriliyordu. Her kol da 100 erlik saflara ayrılıyor, bunlara yüzbaşılar komuta ediyordu.
1828 yılında ise, Asâkir-i Mansure-i Muham- mediyenin hem kuruluşunda ve hem de birliklerin adlarında esaslı değişiklikler yapıldı. Tertip yerine alay, kol yerine tabur, saf yerine bölük kelimeleri kullanıldı. Alaylar 500 kişilik 3 taburdan oluşuyordu. Alay Komutanı Miralay, Tabur komutanları binbaşı, bölük komutanları yüzbaşı olacaktı. Zamanla erlerin sayısı çoğaldı. iki alay birleştirilerek «liva»lar kuruldu. Bunların komutanına «Mirliva» adı verildi. Aynı zamanda alaylar «Hassa» ve «Mansûre» alaylarıdiye ikiye ayrıldı. Bunlara da «Ferik» adı verilen generaller komuta edecekti.
1832'de birliklerin sayısı artırıldı. Mansûre Ferikliği ve Müşirliği kuruldu. imparatorluğun dört bir yaranda yeni yeni «Redif» tümenleri meydana getirildi. Bu yüzden Asâkir-i Mansu- re-i Muhammediye terimi az sonra «Asâkir-i Nizamiye»ye çevrildi.
Hz muhammedin (sav) askerleri anlamını taşır. Yeniçeri ocağının kaldırılması sonucu oluşan askeri boşluğun doldurulması amacıyla oluşturulmuştur. 2 Mahmud bizzat kendisi kurdurmuştur.
ismi muhammed'in yardımını alan askerler anlamına gelen eski türk ordusu. isminin bu şekilde olmasının askere gaz vermek dışında ayrı bir amacı daha vardır. bu ordu yeniçeri ocağının yerine kurulmuştur. 2.mahmut bu birliğin de yeniçerle aynı şekilde ikide bir devlete isyan etmelerini istemediği için bu ismi orduya koymuştur. çünkü bir karşıklık durumunda bu ordu hz muhammed'in ordusudur ve hz. muhammed'in ordusu devletine isyan etmez gibisinden konuşma gücünü kendinde bulmak istemiştir 2.mahmut.
zeki ve yenilikçi bir padişahtır vesselam. ruhu şad olsun.
Yeniçeri Ocağı'nın kaldırılmasından sonra 17 Haziran 1826'da kurulan Asakir-i Mansure-i Muhammediye ordusunu konu alan yağlı boya anonim bir tablo: https://galeri.uludagsozluk.com/r/1780544/+
Asakir-i Mansure-i Muhammediye alay adı verilen sekiz birlikten meydana gelirdi. Her alayın başında binbaşı adında bir komutan bulunurdu. Bu binbaşılar başbinbaşıya bağlıydı. Her alay 16 bölüktü. Her bölük bir yüzbaşının komutasındaydı. Her yüzbaşının iki yardımcısı vardı. Her alayda bir top bulunurdu.
Topları topçubaşı denilen bir subay komuta ederdi. 16 bölükten oluşan alaylar sekiz sağ ve sekiz sol olmak üzere ikiye ayrılmıştı. Bunlara 'sağ kolağaları' ve 'sol kolağaları' atanmıştı. Her alay, binbaşı komutasındaki üç taburdan meydana getirilmişti.
Sol ve sağ kolağası adını alan iki subay, bir kâtip, bir sancaktar, her bölüğe yüzbaşı ve yardımcılarından ayrı olarak bir başçavuş ve bir bölük emini atanmıştır. Her alayda miralay yardımcısı bulunurdu. iki alay bir mirliva'nın ve üç alay bir ferikin komutası altındaydı. Miralayın üstü subaylara 'paşa' denirdi. Asakir-i Mansure-i Muhammediye'nin en büyük komutanı müşirdi.
Yıllardır Osmanlınin başına bela olan yeniçeri ocağının kaldırılması sonucu Avrupa'dan meydana gelen askeri değişiklik sonucu Osmanlı'nında bu değişikliğe uyma durumudur
Aslında çok geç kalınmıştir modern ordu ama işte zaman ve koşullar.
Modern Osmanlı ordusu. Osmanlılar geri kalmalarının sebeplerini araştırdılar ve ordunun çağın gerisinde kaldığını anladılar. Bu yüzden yeni bir ordu kurmaya çabaladılar.