ürünün ne olduğuna göre değişir.
arz artarsa fiyat düşer.
fiyat düşerse cazip gelir.
bu yüzden talep artabilir.
ama yine söylüyorum ürünün ne olduğuna göre değişir.
şimdi örneğin ürün gözlük olsun.
e ben kullanmıyorum.
nasıl artacak o talep?
edım simitin doğru düzgün okunmadan açılmış olan başlığıdır. arz fazlası olursa satış rekabetinden ötürü ürün fiyatlarında düşüşler ya da çeşitli indirimler yapılarak talep arttırılır. her zaman arz fazlası talebi arttıramaz. ürün fiyatı, pazar büyüklüğü, satış kanalları, alım gücü, nakliye gibi birçok kalem buna etki eder. edım simit örneklerini ideal bir dünyada götünden uydurarak yazdığı için öyle her dediğine körü körüne inanmayınız.
yoksa yozgatta 10 çamaşır makinesi satan dükkan ve 20 ayrı çamaşır makinesi markası var. alıcıların camaşır makinesi ihtiyacı 5+/- yıl min. hesabı üzerinden gidilecek olursa 100 çamaşır makinesi satan dükkan açmak yozgatta çamaşır makinesi satışını yatırım maliyetinin üzerinde arttırmayacaktır.
ekonomi kardeşim ekonomi.
bu arada plansız arz fazlası üretici/satıcıyı batıracak olan etmendir. buna örnek olarak çiğ köfteciler, 3. nesil kahveciler ve lokmacılar verilebilir. toplamda 1000 kişinin yaşadığı ve 10-45 yaş arası 500 kişilik bir pazarı olan mahalleye 5 tane lokmacı açılırsa o lokmacılardan 4 ü batar. ki battılar.
mesela bu şehirde 2 televizyon satıcısı var ve elimizde adam başı 50 tane olmak üzere toplam 100 televizyon arz ediyoruz. talep de ayda 20 televizyon.
nasıl oluyorsa televizyon satıcısı sayısını 10'a, arz edilen televizyon sayısını da 1500'e çıkartınca doğal olarak talep edilen televizyon sayısı da aylık 100 oluyormuş.