Aruz hecelerin sayısını değil, şeklini esas alır. Aruzla yazılmış şiirlerde, her bir mısranın heceleri, diğer mısraların aynı hizadaki heceleriyle aynı açıklık(kısalık) ve kapalılık(uzunluk) noktasında birbirlerine denktir. Açık(kısa) hece ( . ) işaretiyle; kapalı(uzun) hece (-) işaretiyle gösterilir. Ayrıca med'li adı verilen, bir buçuk hece değerinde ( .- )işaretiyle gösterilen hece değeri de dört sesten oluşan heceler için kullanılır. Bu temel parçaların birleşmesinden 8 ana kalıp ortaya çıkmıştır:
islamiyet sonrası türk edebiyatının divan edebiyatı bölümünde kullanılan ölçüdür. açık ve kapalı hecelerin uyumuna dayanır. aruz ölçüsü fars, arap, türk, pakistan ve hint edebiyatında kullanılmaktadır. talas savaşı sonrasında, islamiyeti kabul ettikten sonra, iran edebiyatının etkisiyle türkler de farsça şiirler yazmışlar ve iran aruzunu kullanmaya başlamışlardır. divan şiirlerinin ünlü şairleri arasında nefi, fuzuli, baki ve nedim sayılabilir.
sagopa kajmer'in şu sıralar yazdığı şarkılarından farklı olarak, farklı bir isimle * yardırdığı şarkılarındandır. yeni kazma ve kıro sagocu tayfasının hiç bilmediği, bilse de sevmeyeceği, milyonları sagopa'ya 10 yıl önce bağlayan şarkılardan biridir aynı zamanda efendim.
editto: büyük bir mallık eseri silahsız kuvvet adıyla yardırdığını söylemişim. yardıran benim efendim. dvd collector'e teşekkürler.
türkçeye uymayan hece ölçüsüdür. kelime yapısından dolayı daha çok farsçaya uygundır ki bu aruz ölçüsününde mucidi bunlardır. bizim eski edebiyatçılar aruz ölçüsünde şiir yazayım derken arada farsça kelimeler kullanmışlardır. dolayısıyla divan edebiyatında türkçenin yozlaşmasına neden olmuştur.
Lise edebiyat sınavlarının, gulyabani kıvamındaki sorularından biri.
Şiire oturtmaya çalışır, anamızdan emziğimize süt, burnumuzdan gelirdi.
Divan edebiyatı candır lakin şu aruz ölçüsüyle aram hiç iyi olmadı vesselam.