heyecanlı bir bilim kurgu romanı. weir marslı'dan sonra çıtayı düşürmemeyi başarmış.
--spoiler--
yalnız bu sefer konsept bir gezegende tek başına mahsur kalan astronottan -çocukluğundan beri- ay'da kurulu tek dünya kolonisinde yaşamakta olan suudi asıllı atarlı bir genç hanımın heyecanlı maceralarına kaymış.
--spoiler--
daha okumam bitmedi, ama hiç fena gitmiyor. denemeye değer.
güzeller güzeli kadersiz leto ile zeus'un kızları olan anadolulu tanrıça.
ikiz kardeşi apollon'dur, artemis apollon'dan az önce doğmuş ve annesi leto, apollon'u doğururken ona yardım etmiş...
esasen artemis ve ikizi apollon'un serüveni sözde babaları olacak uçkur düşkünü zeus'un leto'yu kandırıp hamile bırakmasıyla başlamıştır.
zeus'un belediye nikahlı karısı hera'yı biliyorsunuz.
(bkz: hera/#41122299)
işte bu hera zeus'un leto ile ilişkisini öğrenir ve üstüne üstlük leto'nun hamile kaldığından da haberdar olunca çıldırır.
her yerde leto'yu arar, arar ve onu yok etmek ister.
hayır garibim leto'nun ne suçu var ki, senin kocanda tüm ipnelik, illa ki intikam alacaksan git hıncını kocan zeus'tan çıkar...
neyse, bizim kadersiz leto, bu hera şıllığının şerrinden kaçar ve çocuklarını doğuracak güvenli bir yer arar.
lakin hera'dan korkan hiçbir yer onu kabul etmez.
zeus'un kardeşi poseidon -biraz da zeus'un telkinleriyle- leto'ya yardım etmeye karar verir ve leto'nun delos adası'na sığınmasını sağlar.
leto, delos'ta poseidon'un koruması altında ikiz çocukları apollon ve artemis'i doğurur.
fakat hera'nın öfkesi onları burada da rahat bırakmaz ve çocukların doğumundan kısa bir süre sonra leto, çocuklarını da alarak anadolu'ya gelir ve ikiz yavrularını anadolu'nun güneybatısında likya'da büyütür.
zaten bugün de bu likya bölgesinde leto'ya adanmış bir likya birliği kenti vardır.
leto ve evlatlarının bu kaçış serüvenine bu antik kenti yazarken değinmiştik;
(bkz: letoon/#40340058)
tabi neticede zeus'ta baba yani. artemis ve apollon da onun evlatları.
zeus her iki evladını da hera karşı çıkmasına rağmen sahiplenir ve yanına çağırır.
artemis'e "ne isterse vereceğini" söyler.
artemis'de annesinin(hem hayat boyu hem doğum esnasında) çektiği acılara istinaden ebediyyen bakire kalmak, evlenmemek ister.
zeus'da ona bekaretini koruması için eşi benzeri görülmemiş kudrete sahip bir yay ve oklar verir. https://galeri.uludagsozluk.com/r/1814113/+
bundan böyle de artemis hem olympos'ta, hem yunanistan'da ve anadolu'da bakireliğin, ebedi gençliğin, saf ve temizliğin, ayrıca av, orman ve vahşi hayvanların tanrıçası olarak kabul görür.
bunun yanında yukarıda bahsettiğim üzre annesi apollon'u doğururken ona yardım ettiği için doğum-ebelik tanrıçası olarak kabul edilir.
artemis ege'nin hem doğusunda, hem batısında kabul gören bir tanrıçadır.
akhaların emperyalist kralı agamemnon, truva savaşına katılmadan hemen önce ava çıkar ve avda artemis'in sevdiği geyiklerden birini avlar.
artemis buna çok sinirlenir ve truva'ya doğru yelken açmaya hazırlanan yunan donanmasının rüzgarını keser. donanma denize açılamaz, sefer gecikir. bunun üzerine agamemnon kahinlerine danışır, kahinler agamemnon'a kızı iphigenia'yı kurban etmesini, böylece lanet'in kalkacağını söylerler, emperyalist agamemnon da sırf truva'yı işgal edebilmek için kızını kurban etmeyi kabul eder, tam kızını kurban edecekken artemis buna dayanamaz ve gökten bir geyik getirir ve kız yerine bunu kurban etmesini söyler.
(bkz: agamemnon un kızı iphigeneia yı kurban etmesi)
yani her ne kadar öfkeli, sinirli de olsa, acıma duygusu olan son derece insancıl bir tanrıçadır artemis...
artemis mitolojide pek çok macerada, mücadelede karşımıza çıkar.
yukarıda anlattığımız hikaye sizi yanıltmasın, artemis agamemnon'un kızına kıyamadığı için yunanlara yardım eder, yunan donanması truva'ya dayanınca ise anadolu'lu bir tanrıça olarak truva halkının ve kahramanımız hektor'un yanında mücadele eder emperyalistlerle...
ama hep bakire olarak kalır.
peki hiç mi birine gönlü kaymaz, hiç mi birine aşık olmaz bu kadın?
olur, olmaz olur mu, olur elbet...
(bkz: orion)...
orion artemis'in gönlünü çalar.
artık artemis yeminini bozmaya ve orion'un kadını olmaya karar vermiştir.
bakın şu işe ki artemis yabani hayvanların koruyucusu bir tanrıça iken, gönlünü kaptırdığı orion ise şöhretli bir vahşi hayvan avcısıdır.
gönül ferman dinlemiyor demek.
yani ülkücü erkek solcu kız aşkları olur ya, o hesap.
tabi artemis'in orion'a gönlünü kaptırması demek, yeminini bozması ve tanrıçalıktan vazgeçmesi demekti.
işte bu noktada artemis'in ikizi apollon devreye girer ve orion'u yok etmeye karar verir.
orion bir gün denizde yüzerken uzaklaşır ve başı siyah bir nokta haline gelir.
apollon kız kardeşini yanına çağırır, okunu bu kara noktaya isabet etmesi için kışkırtır. siyah noktanın orion'un başı olduğundan habersiz olan artemis heyecanla yayını gerer ve okunu fırlatır.
artemis'in oku hedefi bulur ve orion ölür.
bu ölüm artemis'i bunalıma sürükler, gecelerce bulutların ardına gizlenir.
sonra babasının yanına giderek ondan "orion'u, köpekleriyle birlikte gökyüzünde takım yıldızı haline getirilmesini" ister ve zeus kızının bu dileğini yerine getirir...
(bkz: orion takım yıldızı)
bugün hem anadolu'da, hem yunanistan'da, hem de ege adalarında artemis adına şehirler ve tapınaklar vardır.
bu tapınakların en ünlüsü tabi ki efes'te bulunan ve dünyanın 7 harikasından biri olarak kabul edilen
(bkz: artemis tapınağı)'dır.
temsili; https://galeri.uludagsozluk.com/r/1814111/+
Yunan ay tanrıçasıdır ancak yunan tarafında bakire olarak anılırken anadoluda bin memeli anne artemis olarak anılırdı. Anadolu artemisi olarak bilinir adı.
mitolojide ay'ın hilal halinin sembolize ettiği tanrıçanın adı. romalılar ona "diana" adını verdiler. hayat devinimini temsil eden üçlü tanrıça sisteminde artemis, bakireliğin, el değmemişliğin ve genç kızlığın sembolü.
artemis, zeus ile karanlık gecenin temsilcisi leto'nun ilk çocuğu. kardeşi apollon'dan bir gün önce doğmasına rağmen kardeşinin doğumunda annesine yardım eder. bu nedenle ebelik mesleğinin öncüsü sayılmaktadır.
ancak artemis, hem annesinin doğum yaparken çektiği acılar, hem de babası zeus tarafından annesinin horlanması nedeniyle evlilikten nefret eder ve sonsuza kadar evlenmeme kararı alır. ve babasından yay, hızlı uçan oklar ve yanan bir meşale ister. zeus, kızının tüm isteklerini yerine getirir. o günden itibaren artemis, ormanların ve dağların kraliçesi olur. en büyük zevki vahşi hayvanları kovalamak, uçan atı ile ava çıkmak, dağları ormanları aşıp vadileri dolaşarak karacaları, hızlı koşan geyikleri, domuzları yakalamaktı.
artemis günün birinde uzun boylu iri yapılı fakat çok yakışıklı bir avcı olan orion'u görerek ona âşık olur. öyle ki bir zamanlar kendi kendine aldığı evlenmeme kararını bile unutup bu yakışıklı avcı ile evlenmek ister. fakat apollon, kız kardeşinin bu kaba saba yaratıkla evlenmesini uygun bulmaz. kız kardeşini vazgeçirmek için gösterdiği bütün çaba boşa gider. kardeşinin orion'a duyduğu sevginin ne kadar büyük olduğunu anlayınca da kıskanmaya başlar. ve orion'u öldürmeye karar verir.
bir gün orion denizde yürürken uzaklaşır ve başı siyah bir nokta haline gelir. apollon kız kardeşini yanına çağırır, okunu bu kara noktaya isabet etmesi için kışkırtır. siyah noktanın orion'un başı olduğundan habersiz olan artemis heyecanla yayını gerer ve okunu fırlatır. artemis'in oku hedefi bulur ve orion ölür.
bu ölüm artemis'i bunalıma sürükler, gecelerce bulutların ardına gizlenir. sonra babasının yanına giderek ondan orion'u, köpekleriyle birlikte gökyüzünde takım yıldızı haline getirilmesini ister ve dileği yerine getirilir.
Diğer isimleri diana ve phoebe'dir. Zeus'un kızı, apollon'un ikizidir. Evlenmemeye ve bakire kalmaya yeminlidir.
Kendisi avcılık, doğa(vahşi orman), ev ve ay tanrıçasıdır. Apollon'dan evvel doğmuş olup, doğum esnasında annesine yardımcı olmuştur. Ayrıca ay ışıklarının sembolü olan oklarla bezenmiştir. Yani okçudur. Kendi topluluğuyla birlikte bakirelik yemini etmiştir ve bakireliğini herhangi bir erkeğe vermiş kadınları oklarıyla öldürmüştür. hiçbir erkek onlara yaklaşma cesaretinde bulunamamıştır. Eğer bir erkek o'na, onlara yaklaşacak olursa onları bir orman hayvanına çevirir.
Bu bakirelik ve erkeklerden uzak kalma durumu, ikiz kardeşi apollon'un doğumu esnasında annesine yardım ederken annesinde görmüş olduğu ızdıraptan dolayıdır diyenler mevcut. ismini hatırlayamadığım başka bir mitolojik karakterin de tıpkı onun gibi dünyadan uzak ve ormanlarda yaşaması üzerine ölmesiyle ona kıvanç müjdelemiştir.
Günümüzde ise derinliğine gidildiğinde başlıbaşına bir düşünce akımı olan artemis, bazı geri zekalı hanım kızlarımızın afilli dursun diye kendine mahlas edindiği bir tanrıçadır. Hatta kimi zaman çoğu orospu tanrıçalarının da kendine yakıştırdığı isimdir. Bu çok ayıptır, yapmayındır, allah çarpar, artemis çarpar, en son ben çarparım, adam olun efenim.
Zeus'ın kızı ve en sadık hizmetkarı, mitolojilerin en tanınan ve ulu tutulan tanrıçalarından Artemis, avcılık tanrıçası olsa da farklı bölgelerde farklı mitleri vardır. Anadolu'da anne, bereket; Ege denizinde barış; Mora'da bekaret; Kuzey Yunanistan'da avcılık tanrıçası olarak kabul görmüştür.
Kardeşi Apollon'dan bir gün önce doğup, kardeşinin doğumunda annesine yardım etmiş, doğum acılarını görünce de bakire kalacağına yemin ederek kendini babası Zeus'un hizmetine adamıştır. Bir rivayete göreyse Orion adlı bir avcıya aşık olmuş ancak kardeşinin aldatmacasına kanarak Orion'u öldürmüş, bu olaydan sonra asla da evlenmemiştir.. Medusa'nın başını koparıp kalkanına yerleştirmiştir. Bir başka rivayette ise bunu yapan Athena'dır. Truva Savaşı sırasında Truvalıların tarafında savaşa katılan ender tanrılardan biridir. Bir mukavele, Prens Paris'e Akhillius'un ancak topuklarından vurularak öldürülebileceğini söyleyen kişi Artemis'tir ve Paris'e birkaç ok vermiştir. Mitlere göre Kronos soyundan gelen ölümsüzler ancak Artemis'in okları ile öldürülebilir.
Artemis'e iyonyalılar 'Bakire Anne' unvanı vermişlerdir. Günümüzde Artemis mitleri Hristiyanların Meryem Ana mitleriyle sürmektedir. Bu nedenle Hristiyanlar, bihassa Ortodoks ve Katolikler, çaresizlik anında Meryem Ana'dan koruma talep ederler. Avcılık tanrıçası Artemis ayrıca koruyucu bir tanrıça olarak kabul görmüştür.