Sadece geçen ay 4 gün içinde iki ayrı uçak kazasında 225 kişi yaşamını yitirmişti. bu engellenemez artışın sebebi bilinmezken şimdilerde cern de deney yapan bilim adamları ,halt karıştırdıkları için suçu onları atabiliriz ,ya da kıyamet alameti olabilir. *
sebebi daha çok kar elde etme, mevcut karı koruma politikası. özetle, petrol fiyatları yükselişte, hatta en son opec ülkeleri petrol fiyatlarının düşmemesi için üretimlerini kısıtlama (arttırmama) kararı aldılar hatırlanırsa.
çok büyük bir pazar olan hava taşımacılığı ise petrol fiyatlarıyla doğrudan ilişkili olduğundan, artan maliyeti düşürmek için teknik bakımların seyrekleştirilmesi, teknik personelin kalifiye eleman ihtiyacının karşılanmaması (kalifiye eleman sendika, sigorta ve yüksek maaş anlamına gelir çünkü), uçuş personelinin sayısı sabit kalmakla birlikte günlük seferlerin arttırılması (bu da bir pilotun günde uçması gereken limitin üzerine çıkması anlamına gelir ki, pilot kaynaklı hata denen mefhumun özünde bu yatar).
şu soru akla gelebilir, ''havayolu şirketleri bu nedenle uçaklar kaybediyor ve de ölen yolcular için yolcu ailelerine büyük tazminatlar ödeniyor, e dimyat'a pirince giderken eldeki bulgurdan olmak değil midir bu?'' kapitalist ekonomide risk ve kar-zarar hesabı devreye girdiğinde havayolu şirketleri bu tip maliyeti azaltmaya -ve aynı zamanda insan hayatını tehlikeye atmaya- yönelik adımlar attığında belli bir kaybı göze alır. önemli olan bu kaybın karı ne derece etkileyeceğidir. misalen bir inşaatta (ya da tershane de diyebiliriz gözümüzün önünden) mütahit/işveren/kapitalist iş güvenliği için alınacak kask gibi, kemer gibi teknik aksamın maliyeti ile birkaç işçisini kaybetmesinin maliyeti/süresi arasında bir hesaplama yaptığında o birkaç işçinin hayatını önemsemez ve hatta büyük ölçekli inşaatlarda bu ön çalışma raporlarında belirtilir de. kar o kadar fazla, elinin altında o işe yetişecek işsiz o kadar fazla, konut talebi de o kadar fazla olunca bu birkaç işçinin, hava taşımacılığına uyarlarsak birkaç pilot, hostes ve yolcunun hayatı o kadar da değerli olmaz. uçak mı? muhtemelen eskidir zaten, boeing'le veya airbus'la imzalanacak bir block anlaşmayla uçağın maliyeti aradan çıkartılacağı gibi hem artı değer akacak kanal bulmuş olur, hem de şirketin pazardaki payı artar.
kapitalizm gölgesini satamadığı ağacı keser diye boşuna dememiş marx dede, altında insan var mı, yok mu zerre de umurunda olmaz. hiç birkaç değersiz insanla 24 ayar altın bir olur mu canım, di' mi ama?
bilimsel bir açıklama olarak hiç duymadığım ama " a görüyor musun bak yine uçak düştü. kesin deprem olacak.. " şeklinde ki ifadelerle sıkça duyduğum " deprem habercisi "..