--spoiler--
Sık karşılaşılan bir sorundur. Nadiren cerrahi girişimler gerektirmekle birlikte, genellikle antibiyotik uygulamasıyla ve öteki basit yöntemlerle iyileştirilebilmektedir. Arpacık, etkilediği gözkapağı bezlerine göre ikiye ayrılır. Gözkapağının dışında kirpiklere bağlı yağ bezleri vardır. Bunlar, gözün yüzeyini koruyan yağı (sebum) salgılarlar. Bazen salgı bezi kanalı tıkanır ve içerde kalan bakteriler dış arpacığa neden olurlar.
Gözkapağının içinde ise, meibom bezleri denen bir dizi bez daha vardır. Bunlar da yağ bezleridir, ancak kirpiklerle bağlantılı değillerdir, gözkapağının arka yüzüne açılırlar. Burada oluşan bir tıkanıklık ve enfeksiyon da iç arpacığa neden olur.
Arpacık daha çok, derileri kuru ve egzamaya eğilimlilerde görülür. Kepek ve pullanma bu koşullarda ortaya çıkar ve arpacık bunların etkisiyle oluşur. Diğer enfeksiyonlarda olduğu gibi, genel olarak beden sağlığının bozuk olması ve direnç düşüklüğü de arpacığın sık görülmesine neden olur.
Arpacık ortaya çıkmadan birkaç gün önce gözde kaşınma ve batma hissi başlar. Arpacık bir iki günde ortaya çıkar. Küçük, ağrılı bir nokta biçiminde başlar; sonra şişerek belirgin kırmızı bir püstül (içi irin dolu kabarcık) halini alır. Dış arpacık kolayca tanınır. Ama iç arpacığın görülmesi için gözkapağını dışa doğru çevirmek gerekir. Şişen meibom bezi gözkapağını gerdiğinden iç arpacık, dış arpacıktan daha ağrılıdır.
Arpacıkla birlikte gözkapağındaki ağrı ve batma hissi artar. Işık ağrıyı artırır (fotofobi) ve göz sürekli sulanır. Fotofobi, göz sulanması ve sürekli burnunu çekme, çocukta, kızamık gibi daha ciddi bir hastalığı akla getirebilir.
--spoiler--
neredeyse gözün kapanmasına neden olan göz hastalıgıdır.
göz kapağının dışında çıkan yada göz kapağının içinde çıkan olmak üzere iki çeşidi vardır.
göz kapağının içinde çıkan nispeten biraz daha ağrı yapar. uyku düzeni bozuklugunda da çıkabilir.
göze ılık tamponla agrısı hafifletilebilir. ve becerilebiliyorsa iltihap sıkılarak giderilebilir.
yaşam kalitesini düşürmede bire bir olan zırva. bitirir gözü. hele çıkarsa bir de, hörönk diye, kurbağa gibi gezersin.
diğer iki yaşam kalite düşürücü için: aft ve uçuk.
gözünün üstünden altından yanından cıkabilen arsız hastalık. limon sarımsak soğan damla mamla hiçbi şey fayda etmez buna. doktora gidersin çare olmaz. besler büyütür bugünlere getirirsin durmak bilmez yerleşir bi de. her şeye çare bulan tıp buna niye çare bulmuyo ya diye haykırasım geliyo sözlük.*
acılı, yanmalı, gözü sulandırmalı çıkıntı.
şerefsiz çıkıntı. gözü her kırpışta bıçakmışcasına acıtan, ağrı veren lanet olasıca.
sıkıntı, stres akabinde çıkar kendisi. uzun bir dönem de sizi yalnız bırakmaz.
nazara gelmiş de olabilirsiniz.
çay pansumanı denenir. geçmezse sarımsak sürülür. geçmedi mi? o halde bir doktora gitme vaktidir. ama gidilse bile sonuç alınmaz.
sözüm sana arpacık: -cık eki ile hiç de sevimli olamamışsın. bi bırak peşimi ama yaa.
bu melanet şey öylesine nefret ettirir ki kendinden, bir diğer acı çektiren arkadaşı olan uçuğu bile özlettirebilir insana...''ulan uçuk çıkınca triplere giriyorduk meğersem asıl olay buymuş,keşke arpacık yerine uçuk çıksaydı'' dedirtmişti bana zamanında...
ilk gören kişinin, üstüne tükürmesiyle geçeceğine inanılan iltihaptır. tuhaf olan tarafı, hiç inanmasak da içten içe işe yarar alternatif tedavisi vardır. tükürün geçsin doktorluk bir mesele yok, diyen annelerimizi aneannelerimizi ciddiye alalım; doktorlardan tek farkları 15 sene okumamalarıdır.*
gözün şişmesine de sebep olabilen gözün içinde kenarında kapağında o civarlarda bi, yerde çıkan küçük sivilcemsi şey. gözün şişmesiyle birlikte asimetrik bir hal alan suratınız evden dışarı adım atma konusundaki bütün isteklerinizi siler süpürür sanki. yılda bir iki kez çıkmayı alışkanlık haline getirmiş bünyelerde sivilce çıkması gibi sıradan bir olay haline de gelebilir zamanla. küçümser kendi haline bırakırsanız geçmez.