neredeyse gözün kapanmasına neden olan göz hastalıgıdır.
göz kapağının dışında çıkan yada göz kapağının içinde çıkan olmak üzere iki çeşidi vardır.
göz kapağının içinde çıkan nispeten biraz daha ağrı yapar. uyku düzeni bozuklugunda da çıkabilir.
göze ılık tamponla agrısı hafifletilebilir. ve becerilebiliyorsa iltihap sıkılarak giderilebilir.
--spoiler--
Sık karşılaşılan bir sorundur. Nadiren cerrahi girişimler gerektirmekle birlikte, genellikle antibiyotik uygulamasıyla ve öteki basit yöntemlerle iyileştirilebilmektedir. Arpacık, etkilediği gözkapağı bezlerine göre ikiye ayrılır. Gözkapağının dışında kirpiklere bağlı yağ bezleri vardır. Bunlar, gözün yüzeyini koruyan yağı (sebum) salgılarlar. Bazen salgı bezi kanalı tıkanır ve içerde kalan bakteriler dış arpacığa neden olurlar.
Gözkapağının içinde ise, meibom bezleri denen bir dizi bez daha vardır. Bunlar da yağ bezleridir, ancak kirpiklerle bağlantılı değillerdir, gözkapağının arka yüzüne açılırlar. Burada oluşan bir tıkanıklık ve enfeksiyon da iç arpacığa neden olur.
Arpacık daha çok, derileri kuru ve egzamaya eğilimlilerde görülür. Kepek ve pullanma bu koşullarda ortaya çıkar ve arpacık bunların etkisiyle oluşur. Diğer enfeksiyonlarda olduğu gibi, genel olarak beden sağlığının bozuk olması ve direnç düşüklüğü de arpacığın sık görülmesine neden olur.
Arpacık ortaya çıkmadan birkaç gün önce gözde kaşınma ve batma hissi başlar. Arpacık bir iki günde ortaya çıkar. Küçük, ağrılı bir nokta biçiminde başlar; sonra şişerek belirgin kırmızı bir püstül (içi irin dolu kabarcık) halini alır. Dış arpacık kolayca tanınır. Ama iç arpacığın görülmesi için gözkapağını dışa doğru çevirmek gerekir. Şişen meibom bezi gözkapağını gerdiğinden iç arpacık, dış arpacıktan daha ağrılıdır.
Arpacıkla birlikte gözkapağındaki ağrı ve batma hissi artar. Işık ağrıyı artırır (fotofobi) ve göz sürekli sulanır. Fotofobi, göz sulanması ve sürekli burnunu çekme, çocukta, kızamık gibi daha ciddi bir hastalığı akla getirebilir.
--spoiler--
o sonundaki -cık'ını siktirtecek hastalık. o kadar sinirliyim.
tamam, biliyoruz. stres, ağlamak falan neden olur buna ama bu kadar da yapılmaz bir insana.
göz belasıdır, rahatsız ve sinirden de hasta eder, psikolojik kaynaklıdır * cerrahi operasyon abesle iştigaldir, * kistleşip 2 yıldan fazla süreni vardır, halince bırakmalı geçiyor sonra...
her ne kadar -cık eki getirilecek sevimli gözükmek istensede.
çok ağrı veren bi rahatsızlık. ortalıkta hayko cepkin tarzı dolanmanıza neden olur. ya da akşam vakti dinlemeden gözlük taktırır. göz şişmeden damla kullanılmalı. zira şiştikten sonra bir işe yaramıyor.
bünyedeki aşırı yorgunluğun dışarı yansıması olarak ya da bir şeye alerjiden sebeple bir günde göz bölgesine musallat olan göz hastalığı.
tedavi için, göz demlenmiş ılık çaylı pamukla yıkanabilir yada teramicyn krem sürülmesi gerekir.uludağ sözlük sağlıklı yaşam hattı
bunun sonuna "cık" ekleyen zihniyete vurayım! neresi "cık" lan bildiğin "löps, haşırt" falan bu.
nazardan oluyormuş öyle der büyükler, neyime nazar deyecekse anlamadım. acayip sinir bozucu reyizler. tek gözümle yazdım bunları. yani yazdım derken iki elimle yazdımda tek gözümle baktım. amaan her neyse allahtan pahalı güneş gözlüğüm var da dışarda gül yüzümü ve tek gözümü kamufle edebiliyorum.
he unutmadan arkadaşımın gözümde çıkan arpalöps ile ilgili tanımı facia;
" o ne lan o öyle gözün olmuş eşeen götü gibi". hay amk yaa.