tehdit ve rica kısmı içeren hitap tarzları da mevcuttur:
..
+ evet.. arkaya doğru ilerleyelim. lütfen!
..
buradaki " lütfen " kelimesi, söyleniş açısından sert ve bir o kadar da manalıdır.
manası, " bakın uyarıyorum adam gibi; birazdan daha sert tepki vereceğim." dir.
baş kısımdaki " evet " kelimesi ise " ben bu olayı çoktan çözdüm; sıkışıklığın sebebini biliyorum. herkes öne yığılmış. " anlamındadır. " lütfen " kelimesinden daha tehlikeli, daha çok aba altından sopa gösterenidir.* (bkz: anlayana)
otobüs gibi toplu taşıma daha dogrusu üst üste taşıma araçlarında sıkcana duyabilcegin, sinirlerini hoplatan cümle..'yer var da biz mi ilerlemiyoruz kardeşim' dedirtir insana.
parayla rezil olmanın bir örneği... tamam, parasını vermi$iz, hizmetimizi almak* için orada bulunmaktayız. ama yolcunun gideceği yere kadar alt alta üst üste sabretmesini beklemek de abes kaçar be canım. mü$teriye saygı kavramının bittiğini gösteren laf öbeği bu.
genelde yolcuların isyan etmesine yol açan cümledir. hele ki şoför "kırmızılı bayan bakın sağınız boş" "konuşan arkadaşım şöyle bir ilerlermisin" gibi hitap tarzlarıyla olayı kişisel boyuta çekerse daha da bir gıcık olunacak durumdur.
Minibüs,otobüs gibi toplu taşıma araçlarında sürekli duymaya alışılan,şöförlerin ağızlarına pelesenk olmuş tamlama.Duyulduğu anda şöförü gırtlaklama isteği doğurur.O sırada arka taraflarda olan yolcular anında gruplaşır.
Bu durumu yaşayan tüm insanların ortak fantazisidir bütün şöförlere aynı muameleyi bir gün yaşatmak.