Günümüzde uzun süre ayakta kalması zor şirkettir. Ya kendisinden başka kimsenin bulunmadığı bir sektörde var olacak -ki pek mümkün değil- ya da zamanla yitip gidecektir. Ne yazık ki ülkemizde böyle firmalar var. Büyük ihracatlar yapan, kendini geliştirse çok daha büyüklerini yapabilecek firmaların bir süre sonra pazarlarını kaybettiğine şahit oldum. Bunun da sebebi gelişmeye kapalı yönetici kafalardı.
yeni kotarılacak spesifik ürünlerle çağın ruhunu okuma derdinde olmayan şirkettir. artık lamı cimi yok büyük firmalar arge'ye önem vermeliler. müşteri memnuniyeti çeşitliliği, gelenekselin dışında üretim ve farklı konularda nokta atışı yapabilmek arge'yle mümkün. aa bu demek değil dünyanın parasını saçacam. teknoloji gelişiyor geleneksel ürünler rafa kalkıyor. yerini yeniler alıyor. işte işin bu yeniler kısmı arge'siz olmuyor.
edit: ee pazardan pay almakta var. gelenekselle, klasikle bir yere kadar. özel istekler, eğilimler, farklılıklar... bu insanların derdi bitmez.
Sermayesi yeterli olmayan şirkettir.Ar-ge çalışmaları oldukça masraflı ve emek gerektiren bir işlem olduğu varsayılırsa türkiyedeki birçok şirket bu kapsama girebilir.
Ayrıca 2-3 elemanı ar-ge bölümüne oturtarak -biz acayip arge yapıyoruz öle böyle değil- denilerek arge olmaz.Arge bölümü için sadece o alana hizmet edecek en az 50 kişilik bir araştırmacı grubun bir departman oluşturmasıyla randımanlı bir ar-ge sistemi oluştulabilir.Ee tabi bu da biraz tuzlu ve sermaye gerektiriyor.
türkiye'de ar-ge çalışması yapan ve tüm şirketlerin yüzde onuna denk gelen şirketlerin sadece yüzde onu gerçek ar-ge departmanına sahiptir, diğer büyük ve ar-ge departmanı olan şirketler esinlenmek adı altında, gelişmiş rakiplerinde varolan ürünleri nizami şekilde kopyalamayla uğraşırlar.
taklit ürünlerin daha ucuza mal edildiğinin farkında olan şirkettir. ayakta kalmak için teknolojiyi üretmekten çok takip etmeye gereksinim duyar. amaç bir marka yaratmak değilse, ar-ge o kadar da gerekli değildir. sonuçta büyümeye çabalarken yapılan harcamalar her şirket için risklidir.
arge masraflarından kaçınan şirkettir. arge hem zaman hemde maliyet açısından pekçok şirketi zor duruma sokabilir. hele de avrupa'nın en güçlü ekonomisi bizdeyken böyle birşeyi yapmak çılgınlık olur.
"batana kadar ne götürsem kar." tarzında alternatif bir anlayışla yönetilen şirkettir.
3 ay sonra, kayıtlı adrese gittğinizde boş bir depo bulabilirsiniz.
Yapacağı teknoloji yatırımının kendisine geri dönmeyeceğini düşünen sığ dimağların yönettiği şirketlerdir. Göstermelik olarak bir Ar&ge birimi kurulmuştur ancak, Ar&Ge çalışmaları yapılabilecek bir ortam oluşturulmamıştır. Teçhizat, program vs. hep en ucuz ve en dadiklerinden seçilmiştir. Hep para kazanmayı amaçlayan patronlar da bu birimin hiçbir katkısının olmadığını para kazandırmadığını düşünmektedir. Bilmez ki başarılı bir Ar&Ge çalışmasının aylar belki birkaç yıl sürebileceğini, ancak sonucunda kazanç sağlanabileceğini. Söz konusu şirket yöneticileri sadece anı kurtaracak,o anda para getirecek çalışmalara destek verirler. Sonrasında da küreselleşen dünyada dev şirketlerle rekabet edecek gücümüz yok derler. (bkz: bsg)