Kurban bayramı oncesi:
allah varliginin yanisira yaradilmisin, varliginin olmamasinin anlamasi, bu manada bedeninin - yani evcil hayvanini, e'namini (sembolik olarak) kurban edilmesini anladigi gun, yani bayram gunu ve bu bayramdan 10 gun once tefekkur-ibadet-oruc ile calisilarak ve son gunu de - arefe gunu oruc ile - yani bedenin tum maddi isteklerini keserek, dilde ihlas zikri (ihlas = kuranda allahin ne oldugunun tarifi) olarak, varliginin hakikatini anlamak ve bayramini yasamak...
Boyle okuduk.
kurban bayramının bir gün öncesi olan zilhicce ayının dokuzuncu günüdür. haccın iki rüknünden biri olan vakfe bugünde yapılır. arefe günü arafat’ta, öğle namazının farzı ile ikindi namazının farzı öğle vaktinde peş peşe kılınır (cem-i takdim). arefe günü güneş batınca hacılar arafat’tan müzdelife’ye hareket ederler. arefe günü, arafat’ta hacılar, vakitlerini dua, namaz, zikir, tesbih, va’z dinleme, kur’ân okuma vb. ibadetlerle geçirirler. peygamberimiz (a.s.) “allah’ın, arefe günü mü’minlerin günahlarını bağışlayacağını umarım” demiştir (müslim, sıyâm, 1162). ülkemizde ramazan bayramının öncesindeki güne de arefe günü denilmektedir.
Şu mübarek arefe ve bayram bütün müslüman alemine mübarek olsun. Allah müslüman olan yada olmayan her insana merhametlidir. çünkü her canlıyı o yaratmıştır yarattığı her canliya sonsuz merhamet eder. şirk koşanlar hariç.
dini bayramlarımızdan olan ramazan ve kurban bayramlarının bir gün öncesindeki güne verilen isimdir. bugünde özellikle hanımlar bayram hazırlıklarını tamamlarlar.
yanlış bilinendir.
--spoiler--
Arefe Günü
Arefe, Kurban Bayramindan bir önceki gün, hicrî takvime göre Zilhicce ayinin 9. günüdür. Baska güne arefe denmez. Ülkemizde Ramazan Bayraminin bir önceki gününe de arefe denmistir.
--spoiler--
Belirli bir günün, olayın bir önceki Günü veya ona yakın günler, ön gün.
Dini bayramlardan önceki arefe günü ise, evde farklı bir telaş vardır, evin şehir dışında okuyan çocukları var ise eve gelmişlerdir, evin kadınları bayram için son hazırlıklarını yapar bu sırada evin erkeklerini ayak altında pek istemez; dışarıya gitsinler diye gözlerinin içine bakarlar. bayram için habire bir şeyler pişer, evi o muhteşem kokular sarar...
şöyle bir kenara geçip bu anı gözlemlediğinde, mutlu olur insan, huzur dolar içi ve gözleri dolar...